3 x Color Boost smoothie
Omdat mijn lieve vriendin Jolijn geniet van een paar weken Thailand schrijf ik deze week een gastblog; hoera! We delen dezelfde liefde voor lekker en gezond koken, sporten, de natuur, dansen, mooie boeken en eindeloos kletsen over De Dingen des Levens;) Vanmiddag zat ik te werken in een van mijn favoriete cafés in Haarlem; Anne & Max. Ik stel slechts een aantal eisen aan zo’n flexibele werkplek: gratis wifi én een aantal gezonde, glutenvrije opties op de menukaart. Sinds 5 jaar weet ik namelijk dat ik een glutenintolerantie heb. Jarenlang liep ik rond met zeer vervelende buikpijn, allerlei vage klachten en een oververmoeid lichaam. Ik deed allerlei pogingen om van mijn klachten af te komen, vaak met betrekking tot voeding. Minder zuivel. Meer groente en fruit. Bepaalde combinaties van voedingsmiddelen vermijden. Zes keer per dag kleine porties eten. Nooit had ik echter kunnen voorspellen dat het eten van meer vezels (lees: extra veel brood, crackers en muesli….) juist de oorzaak van mijn probleem was. Toen de dokter me vertelde dat mijn lichaam geen gluten kan verdragen sprong ik dan ook een gat in de lucht. Hallo Oplossing! Of je nu net als ik coeliakie hebt (spreek uit: seu-li-a-kie) of bijvoorbeeld buikpijn krijgt na het eten van tarwebrood: het fijne is dat de oplossing in essentie simpel is. Geen gluten meer eten! Ik zag het al snel als een uitdaging om mijn verzwakte lichaam weer sterk en gezond te maken. Inmiddels kook, bak, juice en blend ik in mijn glutenvrije keukentje alsof het een lieve lust is. Ik voel me zo veel energieker dan 5 jaar geleden! Toch moet ik, ondanks mijn super gezonde voedingspatroon, erop blijven letten of ik alle benodigde voedingsstoffen wel binnen krijg. Een simpele leidraad hiervoor is: eet en drink kleur! De kleur van een stuk groente of fruit vertelt je wat voor voedingsstoffen het bevat. Elke kleur bevat weer andere vitaminen, mineralen en fyto-nutriënten die ervoor zorgen dat je lichaam gezond blijft. Groenten en fruit met felle kleuren zijn echte weerstand boosters! Donkere bladgroenten bijvoorbeeld (spinazie, winterpostelein) bevatten veel ijzer & chlorofyl. Geel en oranje fruit (citroenen, sinaasappels) bevat veel vitamine C en flavonoïden. Rode en paarse groenten en fruit (paarse penen, rode bieten, bloedsinaasappels) bevatten veel van de gezonde stofjes anthocyanen en lycopeen. Ik slenter graag op zaterdagochtend over de biologische markt op zoek naar… kleur! Mijn tas vol paarse, gele en oranje penen, roze bietjes en felgroene winterpostelein verwerk ik thuis in lekkere ontbijtsmoothies en vrolijke salades. Het drinken van sappen en smoothies is een eenvoudige manier om in één keer veel voedingsstoffen binnen te krijgen. Handig als je een wat zwakkere weerstand hebt, ziek bent geweest of gewoon gezond wilt blijven. Mijn slowjuicer draait elke dag overuren, maar een simpele staafmixer of blender voldoet ook! Hierbij de recepten van mijn drie favoriete ontbijtsmoothies. Als je kiest voor biologisch hoef je het fruit niet te schillen. Powerrr!!