Asperges met cashewsaus

De wekker bevestigt dat ik op moet staan. Ik was al wakker. Een gedachte is geboren in mijn hoofd, maar zit nog verborgen achter zwarte luiken. Ik maak me los uit een slaperige omhelzing en stap uit bed, op zoek naar mijn notitieblok. Ik schrijf mijn hoofd leeg en stap voldaan onder de douche, klaar voor de dag. Jolijn is ook klaar voor de dag. Althans, voor een stukje daarvan. Haar batterij laadt zich ’s nachts niet meer volledig op. De grotere taken vermijdt ze even om niet al te snel door haar lading heen te zijn. Vegadutchie was een meerpersoons taak geworden die door één persoon werd gedaan. Door de tijdelijke stap opzij van Jolijn wordt een team op de achtergrond zichtbaar. Zo fungeert Marije als duizendpoot en uitgever voor het boek en schrijf ik stukjes voor de site en krijgen we hulp uit verschillende hoeken. De recepten zijn zo veel mogelijk bedacht door Jolijn of in ieder geval door haar geproefd. Zo ook de dikke asperges die Marije bekleedde met een gouden eiersaus zonder eieren. Heerlijk geserveerd met een schaal verleidelijke, jonge aardappeltjes uit de oven. Asperges met vegan kaas/eiersaus
voor 4 personen Saus (met dank aan Angelika’s blog) 100 gr rauwe cashewnoten 1 tl appelciderazijn zout uit de molen 2 el edelgistvlokken 1/2 tl kurkumapoeder 1 tl tijm vers of gedroogd (+ wat voor decoratie) peper uit de molen Asperges 12-16 dikke asperges (of twee keer zo veel dunne) 1 el of 1 blokje groente bouillonpoeder (zonder gist) nootmuskaat (vers geraspt) Aardappeltjes 1 pondje kriel aardappelen 2 el koolzaadolie of andere lekkere plantaardige olie handje verse bieslook peper en zout uit de molen Tip van kok Astrid: Asperges aan de kook laten komen, van het vuur halen, laten staan tot ze gaar zijn (test de dikste door even met een scherp mensje in de steel te prikken bij het dikste stuk, als het mesje er gemakkelijk in en uit gaat is het goed. Dan uit het vocht halen en direct opdienen. 1. Maak cashewnotenroom van de cashewnoten. Week ze een paar uur of een nacht door ze net onder water te zetten, giet af en spoel af. Doe de geweekte noten in de blender en schenk water erbij tot ze net onder staan. Voeg een theelepel appelciderazijn en een snufje zout toe. Mix tot zacht, glad room. 2. Was de asperges en schil ze met een dunschiller. Snij een halve centimeter van de onderkant. Doe ze samen met de schillen en de onderkantjes in een hapjespan/mosselpan/aspergepan. Net onderwater zetten en bouillonblokje toevoegen. Zeven minuten laten koken en daarna nog 10 minuten laten staan met deksel op de pan. 3. Kook ondertussen de aardappelen in 10 minuten beetgaar, giet af en laat met de deksel van de pan nog even uitdampen. 4. Een paar minuten voordat de asperges klaar zijn kun je de saus gaan afmaken. Giet de cashewnotenroom over in een steelpannetje en voeg de edelgist, kurkuma en de tijm toe. Roer het geheel goed door elkaar en verhit tot half warm. Als het iets te dik wordt gewoon even wat water erbij doen, goed blijven roeren. Proeven of er zout of peper bij kan. 5. Vis de asperges uit het kookvocht met de schillen en leg ze op een mooie grote schaal. Lepel de saus over de asperges en decoreer met de overgebleven tijm. Bestrooi met vers geraspte nootmuskaat. 6. Serveer de aardappeltjes in een schaal en sprenkel de olie er over. Knip de bieslook met een schaar en strooi samen met zout en peper over de aardappelen. Asperges combineren goed met een droge witte wijn uit bijvoorbeeld de Elzas. Eet smakelijk. PS. Pureer met een houten lepel het kookvocht met de schillen en de achterkantjes door een zeef in een nieuwe pan. Je hebt nu een heerlijke asperge bouillon om soep mee te maken. Lekker voor de volgende dag, met wat overgebleven asperges, jummie!