Boerenkool met zoete aardappel en spekjes

    Afgelopen weekend brachten we door in Everdingen, een dorpje onder Utrecht. Sjoerd's moeder woont er, maar is een paar weken weg en wij zagen het helemaal zitten de stad even te ontvluchten. Vrijdagmiddag reden we weg uit Amsterdam, op naar de rust. Het moment dat ik uitstapte bij de dijkwoning verscheen er een grote glimlach op mijn gezicht. Schone lucht, koeien en heel veel natuur! We liepen meteen de wilde tuin in om wat appels te plukken, waar we een juice van maakten die we op de veranda opdronken. 's Avonds keken we uit over de uiterwaarden van de Lek terwijl we naar de ganzen en schapen luisterden. Ik voelde me totaal anders dan 's middags in Amsterdam. Helemaal relaxed, even geen prikkels. De rest van het weekend deed ik yoga op de veranda, wandelden we uren door het gras, hoepelde ik in de herfstzon, lunchten we bij een heel leuk biologisch tentje, De Veldkeuken, en keken we Little Miss Sunshine. Ik was mijn telefoon thuis vergeten dus het back-to-basicgevoel was compleet. Eigenlijk wilde ik nog lang en lang niet naar huis, want de natuur werkt zo verfrissend en ontspannend. Gelukkig staan er thuis ook weer hele leuke dingen op de planning. Volgende week zie je wat dat is. Ik kan niet wachten op de onthulling!
Gisteren en eergisteren lag je waarschijnlijk nog in de zon en vandaag is het écht herfst. Een grote verandering. Ik vind het fijn, want ik hou van de kleuren en groenten van dit seizoen. Je lichaam heeft in de herfst veel behoefte aan verwarmende gerechten. Denk aan warme havermout, wortelgroenten en stoofpotjes. Deze boerenkool past ook helemaal in het plaatje. De zoete aardappel maakt het gerecht net even anders en door de boerenkool niet te koken behoudt hij zijn bite en voedingswaarde. Weer een simpel en snel receptje wat bij mij nog wel een aantal keer op tafel komt de komende maanden. Boerenkool met zoete aardappel en spekjes Voor 2 personen 3 grote zoete aardappelen 350 gram boerenkoolbladeren 1 pakje speckjes van de Vegetarische Slager 2 el amandelmelk 4 el olijfolie extra vierge 1 tl tamari 1/2 tl paprikapoeder snuf cayennepeper himalayazout versgemalen peper Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg de zoete aardappelen erin en rooster ze in ongeveer 30 tot 40 minuten gaar, tot je er makkelijk met een vork in kunt prikken. Was ondertussen de boerenkool en scheur de bladeren van het harde middengedeelte af. Snijd de boerenkool daarna fijn. Verwarm 10 minuten voordat de zoete aardappel klaar is 1 el olijfolie in een grote wok en voeg de boerenkool en een scheutje water toe. Bak de boerenkool ongeveer 5-7 minuten tot alle blaadjes donkergroen zijn en een beetje geslonken. Haal de zoete aardappel uit de oven en haal de schil eraf. Pak een middelgrote pan en doe daarin de zoete aardappel, boerenkool, amandelmelk, 2 el olijfolie, tamari, paprikapoeder, cayennepeper en zout en peper. Prak alles met een stamper tot een goed gemixte stamppot en breng het op smaak met meer tamari en/of zout en peper. Doe het deksel op de pan en verwarm 1 el olijfolie in een bakpannetje. Bak de spekjes van de Vegetarische Slager. Schep de boerenkool op twee borden en verdeel de spekjes erover.