Bramencake en slaaptips
Ik ben geen slechte slaper, maar mijn slaap wordt wel snel verstoord. Als ik een glaasje wijn op heb, een drukke dag achter de rug heb of een nachtje heb doorgehaald dan slaap ik onrustig en licht. Vorige week kreeg ik de vraag of ik een paar tips kan geven voor een betere nachtrust. Ik verzamelde de vier die het beste voor mij werken. Here you go! 1. De allerbelangrijkste tip is om je dag eens onder de loep te nemen. Als ik veel over mijn grenzen ga of een hele drukke dag heb dan slaap ik veel minder. Het is ontzettend belangrijk om genoeg te ontspannen. Dus even een wandeling in de frisse lucht, een warm bad nemen, tijdens je werkzaamheden even een paar minuten diep in en uit ademen, lekker sporten of wat dan ook voor jou werkt. Het hoeft geen uren te duren. Bouw kleine momentjes in waarin je even alles loslaat. 2. Eet een uur voor het slapengaan een tryptofaanrijke snack. Tryptofaan maakt slaperige hormonen aan en zit bijvoorbeeld in noten, haver, boekweit, banaan, dadels en abrikozen. Combineer dit met een koolhydraat, dan wordt het beter opgenomen. Dus bijvoorbeeld een halve banaan met een beetje amandelpasta, een gedroogde abrikoos of dadel met een paar zonnebloempitten erin of warme havermelk met een beetje rijststroop gezoet. 3. Doe drie yogahoudingen die je slaap bevorderen. Met je benen omhoog tegen de muur liggen - 5 minuten De ploeg Ga zitten met je benen voor je uitgestrekt. Leg een kussen op je bovenbenen en buig voorover. Laat al de spanning uit je lichaam verdwijnen en adem rustig in en uit - 5 minuten 4. Creëer een ritueel voor het slapengaan. Na een tijdje herkennen je lichaam en geest het ritueel en zal je automatisch in de slaapstand gaan. Kies iets wat voor jou werkt. Dus iedere avond even mediteren, opschrijven waar je dankbaar voor bent, een warme douche nemen en je insmeren met een lekkere olie of iets anders. Het belangrijkst is dat het ontspannend is en dat je er blij van wordt. Bramencake Glutenvrij, dus fijn voor je buik! Maar niet alleen dat. Deze bramencake is romig en zit vol met natuurlijke smaken en een snufje citroen. Het is nu echt bramentijd dus ga er op uit en pluk ze zelf! Have fun. 140 gram boekweitmeel 140 gram amandelmeel 2 tl wijnsteenbakpoeder 1 tl himalayazout 90 gram kokosbloemsuiker 1 tl vanillepoeder 1 tl geraspte citroenschil 2 el chiazaad 8 el kokosolie, gesmolten 80 ml ahornsiroop 200 gram bramen ingevette cakevorm 1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng in een bakje de chiazaden met 6 eetlepels water en zet aan de kant. Meng het boekweitmeel, amandelmeel, bakpoeder, zout, vanillepoeder en citroenschil in een kom door elkaar met een spatel. 2. Klop in een andere kom de kokosboter, ahornsiroop en kokosbloemsuiker door elkaar. Voeg dan het chia-mengsel toe en roer goed. 3. Voeg de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en roer tot een egale massa. Als het mengsel aan de droge kant is kun je een klein beetje plantaardige melk toevoegen. Schep ten slotte de bramen voorzichtig door het beslag. 4. Schep het cakebeslag in de ingevette cakevorm en zet in de oven. Kijk na 25 minuten of de cake gaar is. Prik er met een satéprikker in en als die er schoon uitkomt is het zover! 5. Laat de cake eerst 20 minuten onder een theedoek afkoelen. Haal hem er dan voorzichtig uit en laat verder afkoelen, of niet.... Serveer met kokosslagroom of een bolletje (vegan) ijs.