Chili Con Salud!

Als kind gingen we ieder jaar drie weken met de auto naar Frankrijk. Kamperen. Dat zijn eigenlijk de beste herinneringen van mijn jeugd. Al dagen van te voren was ik bezig met spullen verzamelen en ging ik met mijn moeder naar het dorp om Bert en Ernie casettebandjes en kleurboeken te kopen. Achterin de auto had ik een soort ophangsysteem waar ik al mijn speeltjes in mocht steken. Het was echt een klein hutje. Ik was door het dolle als we op de camping aankwamen. Al snel liep ik in mijn eentje (dacht ik) naar de winkel om un baguette et trois croissants te bestellen. Die smikkelde ik dan op met aardbeienjam en een glaasje Franse jus erbij. De rest van de vakantie hielden we ons voornamelijk bezig met zwemmen, dorpjes bezoeken, spelletjes doen, paardrijden en fruittaartjes eten. Later toen ik de leeftijd bereikte dat ik absoluut niet meer bij mijn ouders in de tent wilde kreeg ik mijn eigen kleine tentje. Feit is dat ik vaak toch nog ’s avonds richting de grote tent sneakte.
Vorige week was ik weer op zoek naar mijn kleine tentje. Voor Sjoerds verjaardag had ik een nachtje Gent geboekt, maar vanwege de overtollige zonnestralen besloten we er een dagje Oostkapelle aan vast te plakken. Vrijdagochtend reden we met volbepakte Twingo richting het zuiden. Bij rasechte Zeeuw boer Henk zetten we ons hutje op en gingen we richting strand. We hebben een soort traditie dat we altijd overnight oats maken als we weg gaan dus de volgende ochtend aten we die lekker op in het gras. De reis ging verder naar Gent. Wat een heerlijke stad! We dronken de lekkerste Chai Latte’s bij Barista en aten in de tuin van veganistisch restaurant Avalon. Alleen daarvoor is het ritje het al waard. Terwijl ik een bord vol seizoensgroenten en granen overgoten met heerlijke olijfolie en nootjes bestelde ging Sjoerd niet geheel onverwacht voor de chili sin carne. Volgens hem een van de beste ooit. Daar zag ik een uitdaging: een nóg lekkerder versie maken. Ik weet niet of hij het helemaal met me eens is, maar ikzelf vind dat onderstaande chili bijna even lekker is, en misschien wel lekkerder, als die van zondag. Chili Con Salud!
Deze goedgevulde chili zit boordevol van alles wat je nodig hebt. Tempeh bevat ontzettend veel eiwitten, net zoals de rode nierbonen. De ui, wortel, tomaat en courgettte voegen vitaminen en frisheid toe. Kruiden als kaneel en komijn stimuleren de spijsvertering. De cacaopoeder voegt een vleugje geluk toe. Enjoy! Voor 2 personen 2 el kokosolie 1 rode ui, fijngehakt 1 teen knoflook, fijngehakt 1 middelgrote wortel, in dunne plakjes ongeveer 8 cm courgette, in kleine stukjes 2 rijpe tomaten, in blokjes 1 volle cup rode nierbonen, oftwel kidneybonen* 1 cup gezeefde tomaten 100 gram tempeh, verkruimeld tussen je vingers 2 tl dadelstroop of agavesiroop 1 volle tl kaneel 1 volle tl komijnpoeder 1 volle tl zoete paprikapoeder ½ tl chipotlepoeder (voegt rokerige smaak toe) 2 tl cacaopoeder zout/peper 1 avocado 1/3 komkommer 1 limoen handvol verse koriander * ik kook mijn bonen meestal zelf. Een nachtje weken en dan in een uurtje gaarkoken. Je kunt ze ook uit blik kopen. Let er dan op dat er geen suiker is toegevoegd en spoel de bonen goed af. 1. Verhit in een pan 2 eetlepels kokosolie. Fruit hierin ui, knoflook, kaneel, komijnpoeder, zoete paprikapoeder, chipotlepoeder en dadelstroop ongeveer 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg de wortel en tempeh toe en bak 3 minuutjes mee. Eventueel kun je een scheutje water toevoegen om het garingsproces te versnellen. Voeg de courgette toe en bak 2 minuutjes mee. Doe de rode nierbonen erbij en schep 1 minuutje om. Voeg dan de gezeefde tomaten en verse tomaten toe en roer het cacaopoeder erdoor. Laat op laag vuur 10 minuten stoven. Breng op smaak met zout en peper. 2. Laat de chili 10 minuten afkoelen. Verdeel over de borden en serveer met avocado, vers limoensap, komkommer en fijngehakte koriander. Salud!