Couscous & Bietensalade met Walnoten

Hoe krijg je nou je proteïnen (=eiwitten) binnen als je vegan eet? Dat is een vraag die me vaak gesteld wordt. Gelukkig kan ik je zeggen dat er ontzettend veel plantaardige producten zijn die barsten van de eiwitten! Maar waarom hebben we die eiwitten nou zo hard nodig? Ze zijn de bouwstenen zijn van ons lichaam. Eiwitten zorgen voor de opbouw van bijvoorbeeld je spieren, huid en haar. Daarom hebben sporters ook meer eiwitten nodig: ze spreken hun spieren constant aan. In dierlijke producten zitten vaak al complete proteïnen. Dat betekent dat ze alle aminozuren bevatten die het menselijk lichaam nodig heeft. Plantaardige bronnen van proteïnen zijn vaak niet compleet, maar door ze te combineren, bijvoorbeeld rijst met bonen, krijg je wel een complete maaltijd. En er bestaan ook een aantal vegan bronnen die wél compleet zijn. Om je op weg te helpen zet ik een top 10 van producten met een hoog eiwitgehalte voor je op een rij. 1. Quinoa (compleet) 2. Amarant (compleet) 3. Sojaproducten (bonen. tofu, tempé) een kop tempé bevat evenveel eiwitten als 5 eieren! 4. Noten(pasta) 5. Linzen 6. Bonen 7. Groene bladgroenten (zoals spinazie en boerenkool) 8. Hennepzaden (compleet) 9. Chiazaden (compleet) 10. Spirulina Zorg ervoor dat je als je vegan eet iedere dag kiest uit de producten die hierboven staan. Strooi wat chiazaden over je ontbijtje, maak een salade met linzen, besmeer een cracker met notenpasta of serveer je tomatensaus op een bordje quinoa. Dan weet je zeker dat je lichaam genoeg eiwitten binnenkrijgt. Deze heerlijke couscoussalade met walnoten en bieten is een goed voorbeeld! Couscous & Bietensalade met Walnoten Voor 4 personen 1 cup couscous (vervang door quinoa voor glutenvrije versie) 1 cup groene linzen, minstens een uur geweekt 2 middelgrote bieten, geraspt 250 gram kastanjechampignons, in blokjes 1/2 cup walnoten, grof gehakt 1 rode ui, fijngehakt 2 tl komijnpoeder 2 tl paprikapoeder zout en peper olijfolie, extra vierge verse peterselie, een handje, fijngehakt Kook de linzen en couscous gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit in een bakpan een scheutje olijfolie en bak de ui met komijnpoeder en paprikapoeder zo'n 5 minuten op laag vuur. Voeg de champignons en walnoten toe en bak nog zo'n 3-5 minuten tot de champignons geslonken zijn. Doe in een mooie schaal de couscous, linzen, geraspte biet en het champignon-mengsel bij elkaar. Breng op smaak met zout en peper en ongeveer 1/4 cup olijfolie. Serveer met de peterselie.