De allerlekkerste pompoen & Linzencurry
Ik kijk vanuit mijn raam naar buiten en de boom voor ons huis is rood, groen en geel. Het is weer herfst. Een seizoen waar ik me altijd heel erg thuis voel. Lange wandelingen door de natuur maken met alle kleuren en de frisse lucht. In mijn keuken zijn pompoen en linzen terug van weg geweest. Zo maakte ik vorige week echt de állerlekkerste pompoen & linzencurry ooit. We hebben hem onderhand al drie keer gegeten. Het recept is verwarmend, smeuïg en zacht. De gember, kurkuma en currypoeder warmen je lichaam op, wat goed uitkomt tijdens deze mooie, maar steeds koudere dagen. Linzen geven je daarnaast langdurige energie en pompoen werkt aardend. Echt maken deze! Nog een paar tips om de herfst gezond door te komen: * Eet veel groenten als wortels, aardperen, pompoen, zoete aardappel en pastinaak * Eet warm. Vergeet de koude smoothies, ontbijtjes en salades en focus op havermoutpap, soepen, stoofpotjes en warme dranken * Houd je voeten en onderrug warm * Sport of wandel in de natuur * Drink genoeg water of kruidenthee * Neem genoeg rust. In de herfst keert alles weer meer naar binnen na de uitbundige zomertijd. Neem wat tijd om je doelen voor de komende tijd op te schrijven en fijne dingen voor jezelf te doen. De allerlekkerste pompoen & linzencurry voor 4-5 personen 1 el kokosolie 1 rode ui, fijngesneden 2 tenen knoflook, fijngehakt 2 el (mild) kerriepoeder 2 cm verse gember, fijngehakt 2 cm verse kurkuma, fijngehakt 1 middelgrote pompoen, zaden eruit, in blokjes 1,5 cup linzen, minimaal 1 uur geweekt in water 300 ml kokosroom of melk 600 ml bouillon 4 trostomaten, in blokjes (of gebruik een blik tomatenblokjes zonder overbodige toevoegingen) 2 el tamari of andere sojasaus snuf cayennepeper zuurkool koriander Verhit een beetje kokosolie in een grote pan en fruit de ui, knoflook, gember en kurkuma zo'n 5 minuten op laag vuur. Voeg het kerriepoeder toe en bak een minuutje mee. Voeg ook de pompoen, linzen, kokosroom, bouillon, tomaten, tamari en snuf cayennepeper toe en laat 25 minuten doorkoken op laag vuur met de deksel op de pan. De linzen en pompoen moeten helemaal onder water staan, voeg anders nog wat kokosroom of bouillon toe. Proef of de pompoen en linzen gaar zijn. Serveer met een schepje zuurkool en fijngehakte koriander.