Geef me een ijsje...

door Ilse Beekhof Kling, klingeling, klingelingeling. Bij mijn ouders in de straat kwam rond etenstijd vaak een ouderwetse ijskar. Veel gekookte aardappels zijn aan de kant geschoven wanneer de ijscoman zich luid en duidelijk aankondigde. Aah toe, mag ik er één? Of het nou een bolletje is of een coupe. Op een stokje of op een hoorntje. Als toetje of tussendoortje. Ik hou van ijsjes in elke vorm en op vrijwel ieder moment. Zodra het kwik stijgt, dalen mijn levensjaren. Want geef me een ijsje en ik word een klein meisje. Met twinkelende ogen en een vuile toet verorber ik ijsco’s alsof ik weer bij mijn ouders aan tafel zit. IJsco’s ja. Want met onderstaande recepten en een paar handige vormpjes kun je er meteen veel maken. Enne: geen pa of ma die er wat van zegt.

Fruitijsjes – deel 1 door Marije

Ideeën over wat ik in de fruitijsjes zou stoppen had ik al snel. Alleen nog geen mallen om de fruitmassa in te gieten, maar internet is gewillig. Een hele nieuwe wereld openbaarde zich. IJsjes maken blijkt een kinderknutselwereld waarin kleurige plastics domineren. Dat kan ook vast anders; de komende week ga ik op onderzoek uit in fruitijsjesland.
In dit ijsjes blog proef je 3 kleurrijke gluten- en lactosevrije fruitijsjes. Voor alle fruitijsjes geldt; door het invriezen vervlakken de smaken. De smaken zijn overdreven, dan zijn ze ingevroren juist lekker. Jolijn & Sjoerd houden van wat frisse smaken, voor mij mag het wel wat zoeter. Experimenteer zelf met wat je lekker vindt, een beetje zoet of zuur... Aardbei - limoen - basilicum - ijsje 500 gram Hollandse aardbeien 4 takjes basilicum naar smaak: 1 citroen geperst en/of 1-3 el rijststroop (of honing of stevia)
Was de aardbeien, snij het kroontje eraf en verzamel ze in de blender. Pureer en maak op smaak met wat citroensap en/of rijststroop. Als het goed is hoeft er niks meer bij en zijn deze zomerkoninkjes zoet en fris genoeg. Vul de helft van de mallen. Roer door de overgebleven aardbeimoes wat grof gesneden basilicumblaadjes en vul daarmee de rest van de bakjes. Zet minimaal 3 uur in de vriezer. Ik gebruikte de ijslolly mallen van XENOS, goed voor 8 kleine ijsjes. Die zitten wel allemaal aan elkaar vast. Om ze uit te delen laat je heel even warm water over de buitenkant lopen. Dan draai je ze er zo uit. Bloedsinaasappel - sojayoghurt - vanille - ijsje 3 bloedsinaasappels geperst (200 ml)
200 ml soja yoghurt (Alpro Soja mild & creamy vanille) naar smaak: 1 limoen geperst en/of 1-3 el rijststroop (of honing of stevia) Blender de sinaasappelsap en de soja yoghurt door elkaar en voeg naar smaak limoensap en rijststroop toe. Vul de mallen en zet minimaal 3 uur in de vriezer. Ik gebruikte de ijslolly mallen van IKEA, goed voor 6 ijsjes die je elk apart kunt uitdelen. Meloen - citroen - munt - ijsje 1 cantaloup meloen 1 takje munt naar smaak: 1 citroen geperst en/of 1-3 el rijststroop (of honing of stevia)
Snij de meloen doormidden, haal de pitjes eruit en schep met een lepel het vruchtvlees eruit en verzamel in de blender. Pureer en maak op smaak met wat citroensap en/of rijststroop. Vul de helft van de mallen. Roer door de overgebleven meloenmoes wat fijn gesneden muntblaadjes en vul daarmee de rest van de bakjes. Zet minimaal 3 uur in de vriezer. Ik gebruikte de ijslolly mallen van XENOS, goed voor 8 kleine ijsjes. Die zitten wel allemaal aan elkaar vast. Om ze uit te delen laat je heel even warm water over de buitenkant lopen. Dan draai je ze er zo uit.
In het volgende blog neem ik je mee op mijn zoektocht naar de ideale gietmal, vriendelijk produceren en het lekkerste fruitijsje. Heb je zelf een lekker recept voor een fruitig ijsje? Deel dan jouw succes recept op onze FB timeline! Krijg jij ook zo'n zin in de zomer van deze ijsjes? X Marije