Gepofte Zoete Aardappel met Guacamole

Ken je de documentaire Fat, Sick & Nearly Dead al? Dinsdag keek ik ernaar en ik vond hem heftig en ontroerend. Ik weet onderhand wel wat slecht eten met je doet, maar toch word ook ik nog af en toe hard met mijn neus op de feiten gedrukt. Dat mensen zich vol eten met bewerkt, vet en suikerrijk eten, ziek worden en dan een immense hoeveelheid pillen meekrijgen. Hoe bizar?! Het mooie aan de docu is om te zien wat er gebeurt als de hoofdpersonen een paar weken alleen maar op 'planten' leven. Je ziet ze echt van bijna dood naar springlevend gaan. Wat kun jij doen als je je niet gezond of te dik voelt? Verlies je in ieder geval niet in alle tegenstrijdige voedingsadviezen en wetenschappelijke onderzoeken. Ja, onderzoek is belangrijk. Ja, je kunt er wijzer van worden. Het spreekt zichzelf echter ook vaak tegen. De ene dag is de gojibes een superfood en de andere dag veroorzaakt het kanker. Het belangrijkste is: vergeet nooit wat voor wijsheid er al in je eigen lichaam zit. Hoelang hebben we wel niet vertrouwd op onze eigen intuïtie? Denk je dat het logischer is om veel verse groenten, fruit, peulvruchten en kruiden te eten om gezonder te worden, of vertrouw je op light yoghurtdrankjes, voorgefabriceerd brood met smeersels en mueslirepen met 100 ingrediënten? Duidelijk toch?! Ga voor écht eten, dat rechtstreeks uit de natuur komt. Daarvan krijg je dat strakke lichaam dat je wilt en de energie waarmee je kunt doen wat je maar wilt. Dus: groenten, fruit en natuurlijk voedsel! Niet omdat onderzoeken het voorschrijven. Niet om een of andere hype. Kijk maar wat er gebeurt als je tenminste 80 procent van je dieet uit planten laat bestaan. Zie je lichaam, je huid en je ogen veranderen. Is dat niet het meest betrouwbare onderzoek wat je ooit kunt doen?

En vergeet zeker niet de documentaire te kijken!

Gepofte Zoete Aardappel met Guacamole

Mexican food baby! Zoete aardappel, bonen en veel guacamole. Een simpel gerecht voor doordeweeks. Werk nog even door of ga sporten terwijl de aardappel in de oven zit en de vulling en guacamole is daarna binnen 20 minuten klaar. 

voor 2 personen 

2 middelgrote zoete aardappels
1 rode ui
1 el tamari of sojasaus
1 tl komijn1
 tl paprikapoeder
1/2 tl kaneel
1 blikje/potje tomatenpuree
1 tl ahornsiroop
1 blik zwarte bonen, uitgelekt en afgespoeld
verse koriander of peterselie
1 rijpe avocado
sap van 1 limoen
zout & peper

Verwarm de oven voor op 225 graden. Prik een paar keer in de zoete aardappels met een vork en pak ze in aluminiumfolie in. Leg ze 30 minuten in de oven, keer ze om en bak nog 30 minuten. Ze moeten goed zacht zijn van binnen. Maak ondertussen de guacamole. Schep het vruchtvlees van de avocado in de keukenmachine en giet het limoensap erbij. Laat een egale mousse ontstaan en breng op smaak met zout & peper. Verwarm in een pan 1 el tamari en bak de ui samen met de paprikapoeder, het komijnpoeder en de kaneel zo'n 5 minuten. Voeg wat water toe als het mengsel te droog is. Voeg nu ook de bonen, ahornsiroop en tomatenpuree toe en bak nog 2 minuten. Breng op smaak met zout & peper. Snijd de zoete aardappels open in de lengte en vul ze met het bonenmengsel en de guacamole. Serveer met verse koriander of peterselie en eventueel een extra squeeze limoen!