Gerecyclede fruitijsjes
“Kan iemand de supermarkt vertellen dat veel groente en fruit zelf een mooie verpakking hebben mee gekregen? Dat plastic. Dat kan toch helemaal niet meer.” Foto en FB bericht Remco Moen 14 april 2014 blog door Marije Onbewust deed Remco een zaadje bij mij ontkiemen. Zelf koop ik nooit mijn groenten en fruit bij de supermarkt. Ik ga naar de natuurwinkel, de boerenmarkt of op weg naar m’n werk zit een vriendelijke Marokkaanse groenteman waar ik betaalbare boodschappen kan doen. Met een tas van thuis, maar in de praktijk passen al die groenten en fruit er telkens net niet allemaal in. Dus voor dat je er goed en wel erg in hebt, sta je bij de kassa met zes verschillende witte plastic zakjes, die in een grotere blauwe mee naar huis gaan. Thuis gaan die plastic zakjes dan in een lade, om ze de volgende keer weer te vergeten op weg naar de groenteboer. Ik baal van mezelf, dat kan best anders toch? Intussen heb ik wel al wat veranderingen doorgevoerd in ons huishouden. Hier alvast een paar praktische tips om blij van te worden:
- Neem je eigen (niet plastic) tas mee als je boodschappen gaat doen. Of een paar dan kom je niet in de verleiding om toch weer een plastic zakje mee te nemen.
- Kies voor papier of liever geen verpakking; heel veel boodschappen kunnen ook zonder die omverpakking in je tas (bijvoorbeeld losse appels ipv die op zo'n schaaltje met plastic erom).
- De plastic zakjes en bakjes die je hebt zoveel mogelijk hergebruiken en daarna inleveren bij een Plastic Hero bak
- Koop glazen (weck)potten voor je houdbare spullen als granen, meel, noten, wel zo duurzaam, probeer marktplaats of
- Koop je spullen bij een kringloopwinkel. Ze hebben meer dan je denkt. En al die verschillende kleuren en texturen zijn toch juist leuk?
Blijkbaar zijn er meer mensen bezig met het plastic verhaal. Vanaf komende maandag start de zero plastic week 2014, een internationaal initiatief waar je aan mee kan doen. Wat is het plan? Met zoveel mogelijk mensen gaan we van 9 tot en met 15 juni 2014 geen nieuw plastic kopen. Een week lang zonder plastic, kan jij het? Je kan je aanmelden via Zero Plastic Facebook Ik ben er nu alvast mee begonnen met de recepten van onderstaande fruitijsjes in gerecyclede keukenspullen. Gerecyclede fruitijsjes
In mijn ontdekkingsreis in fruitijsjesland kwam ik veel plastics tegen (zie blog Geef me een ijsje) en bedacht toen onderstaande plastic vrije alternatief. In onze keukenkastjes kwam ik van alles tegen wat als mal en als stokje zou kunnen dienen. En dat was tot mijn verbazing best veel: - borrelglaasjes in verschillende maten (leuk)
- kleine waxinelichthouders
- kleine sapglaasjes
- houten eetstokjes, beetje te lang dus doormidden
- sateprikkers bijna doormidden vouwen
- gourmet schepjes
- stokjes van andere ijsjes (wel goed afgewassen ;)
- theelepeltjes
En daarmee ging ik aan de slag. Hier drie nieuwe eerlijke fruitige recepten, om van te smullen. Rabarber/aardbei/gember 500 gr rabarber, draden eraf en in stukjes van 2 cm 500 gr Hollandse aardbeien, kroontje eraf 1 sinaasappel geperst 4-6 eetlepels ruwe rietsuiker of kokosbloesemsuiker 4 cm gember in 8 plakjes gesneden koekenpan of hapjespan en blender of keukenmachine Kook de rabarber met de suiker, de sinaasappelsap en de gember in een koekenpan op laag vuur 5 minuten. Voeg de aardbeien toe, nog 2 minuten meekoken. Vis de gember er uit en pureer alles in een blender of keukenmachine. Eerst even helemaal laten afkoelen, dan in de mallen en dan de vriezer in voor een uurtje of 3. Bij mij vielen de eerste 4 om in de vriezer, kliederboel natuurlijk. Dat los je op door ze samen in een rechthoekige ovenschaal te zetten en dan in de vriezer. Heb je wat mousse over? Doe het over in een weckpotje en neem er af en toe een flinke hap van voor op de muesli of zo in je mond. Mango/passievrucht/kokos 1 mango 2 passievruchten 3 el kokosbloesemsuiker 200 ml kokosroom blender Schil en ontpit de mango en doe samen met het vruchtvlees van de passievruchten en de kokosroom in de blender. Even flink draaien maar niet zo lang of zo had dat de pitjes van de passievrucht stuk gaan. Die zien er nou juist leuk uit en smaken ook erg lekker. Gelijk uit de blender in je mallen en zo’n 3 uur in de vriezer. Wat je over hebt is heerlijk om een smoothie van te maken. Voeg nog wat rijstmelk toe of koude groene thee en je hebt een lekkere frisse zomer smoothie. Hibiscus/gember/framboos 1 zakje YOGI TEA® Ginger Hibiscus 150 ml water 4-6 eetlepels ruwe rietsuiker of kokosbloesemsuiker 350 gr frambozen zeef en blender Zet met 150ml sterke gember hibiscusthee en laat daarin de suiker oplossen, afkoelen tot kamertemperatuur. Pureer de frambozen boven een zeef in de blender. Spoel de zeef door met de thee zodat alles van de frambozen behalve de pitjes in de blender zit. Laat de blender kort draaien zodat je een mooie stevige mouse hebt. Giet de mousse in de mallen en laat zo’n 3 uur in de vriezer hard worden.
Zo lust ik er nog wel een. Geniet van het lange Pinksterweekend! X Marije