Gevuld Speculaas
Om alvast in de winterse Sint sferen te komen maakte ik vanochtend deze vegan gevulde speculaas voor jullie. Het hele huis vult zich met warme speculaaskruiden als deze onweerstaanbare koek in de oven staat! Voor zo'n 16 stukjes Voor de koek 100 gram boekweitmeel 100 gram glutenvrij meel (ik had een mix van boekweit,rijst,maïs en quinoa) 2 tl bakpoeder 2 el speculaaskruiden 1 tl zout 100 gram kokosolie, gesmolten 75 gram kokosbloemsuiker 6 medjouldadels 3 el amandelmelk paar blanke amandelen voor garnering Voor het spijs 1 cup blanke amandelen (hier zie je hoe je zelf blanke amandelen maakt) 1 cup medjouldadels 1 el vers citroensap 1 tl vanillepoeder snuf zout Springvorm 20 cm Meng in de keukenmachine de ingrediënten voor de spijs door elkaar. Laat een kleverige bal ontstaan. Wikkel deze in folie en leg in de koelkast. Mix in een grote kom het meel, bakpoeder, speculaaskruiden, kokosbloemsuiker en zout door elkaar. Doe de medjouldadels in de keukenmachine en laat klein worden. Voeg nu het meelmengsel, kokosolie en amandelmelk toe. Als het goed is ontstaat nu een mooie meelbal. Vorm hiervan 2 deegballen en wikkel deze ook in folie. Laat het liefst een uur rusten. Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de springvorm in met kokosolie. Pak een deel van het deeg, rol uit met een deegroller en bekleed de onderkant van de springvorm ermee. Vorm ook opstaande randen van zo'n 2-3 cm. Pak nu het spijs en bedek die over de bodem, zo gelijkmatig als mogelijk is. Rol het andere stuk deeg uit uit met de roller en dek hiermee de bovenkant af. Je kunt met een vork leuke patroontjes maken. Zet het gevuld speculaas in de oven voor 30 minuten. Laat daarna afkoelen onder een schone theedoek. Snijd het gevuld speculaas in vierkanten of puntjes en serveer met een amandel erop. Ga je dit recept maken? Tag hem op Instagram met #vegadutchie. Ik ben benieuwd naar jullie baksels!