Glutenvrije Crackers

Door Simone Braaksma Lijkt het zo, of zijn er steeds meer mensen die oververmoeid zijn, overbelast of ‘gewoonweg’ de grote hoeveelheid prikkels en stress in ons dagelijks leven even niet meer trekken? Ongeveer 2,5 maand geleden zei mijn lichaam aan alle kanten ‘STOP’ tegen me. Ik had een drukke baan, deed veel dingen naast mijn werk en wilde ook elke dag gezond eten én voldoende beweging krijgen. Lange tijd heb ik subtiele signalen van mijn lichaam genegeerd omdat ik zó graag alles vol wilde houden. Maar na een tijd lieve woorden fluisteren gaat je lichaam vanzelf hard tegen je schreeuwen. En dan zit er maar een ding op: rust nemen. Dus dat deed ik. Na een aantal confronterende weken waarin ik bijna niets kon volgden steeds vaker betere momenten. Wat ik dan wel deed? Veel slapen, rusten, korte wandelingetjes maken, in het park zitten op een bankje, rustige yoga oefeningen, schrijven, thee drinken met een vriendin, iets lekkers bakken of een fijn boek lezen. En vooral: ondanks de vermoeidheid - en soms ongemak en pijn - blijven genieten van alles wat ik wél kon en had. Een grote uitdaging, ja dat is het zeker, maar het heeft me enorm geholpen mijn energie terug te krijgen. Inmiddels voel ik me een stuk beter en heb ik besloten om me nooit meer zo mee te laten slepen door die grote boze wolf: stress. Op dit moment neemt mijn lieve vriendin Jolijn even een pauze, daarom schrijf ik deze blog. Ik heb er alle vertrouwen in dat ook zij binnen de kortste keren weer staat te stralen achter haar pannen. Taking a break, ik vind het persoonlijk veel stoerder dan gedachteloos door blijven rennen. Het wordt vast dé trend van 2014. Ik leun in ieder geval nog even achterover om te genieten van deze heerlijke crackers. Glutenvrije kruidencrackers
Deze kruidige crackers maak je op basis van zaden en een beetje amandelmeel. Er komen geen granen aan te pas en toch zijn ze heerlijk knapperig en vol van smaak. Ze zijn simpel om te maken en makkelijk te bewaren. Zonnebloempitten bevatten o.a. vitamine E, magnesium en seleen. Seleen stimuleert de detox-functie van je lever. In sesamzaad zit meer calcium dan in koemelk en de zaadjes zitten bomvol vitaminen. Lijnzaad bevat omega 3 en 6 en werkt reinigend. Hennepzaad is ook een bron van omega 3 en 6, bevat veel proteïnen en de vitamine E die erin zit geeft je een mooie huid. Lekker met allerlei soorten dips, maar gewoon zo zijn ze ook al waanzinnig lekker. Beleg de crackers met plakken avocado & kiemen en je hebt een supergezonde, makkelijk mee te nemen lunch.
Voor ongeveer 10 crackers 30 gram zonnebloempitten 30 gram sesamzaad 30 gram lijnzaad of 30 gram hennepzaad 50 gram amandelmeel 1 tl zeezout Flinke snuf peper 1 tl gemengde gedroogde kruiden, zoals tijm, rozemarijn en/of oregano ½ tl kurkuma (in poedervorm) 1tl bakpoeder 30 ml olijfolie van goede kwaliteit 1 el chiazaad of lijnzaad geweekt in 80ml water of (niet vegan optie) 1 ei 50 ml water Opties Je kunt allerlei zaden gebruiken voor deze crackers: zonnebloempitten, sesamzaad, pompoenpitten, hennepzaad of lijnzaad. Heb je iets niet in huis? Neem dan gewoon de dubbele hoeveelheid van een ander zaadje. Ook qua kruiden kun je gebruiken wat je in huis hebt en wat je lekker vindt. Topping: 1 tl vers geperst sinaasappelsap (voor een zoetje) of 1 tl vers citroensap (voor een zuurtje) ½ tl ahornsiroop of (niet vegan optie) honing Geïnspireerd op een recept uit mijn favoriete kookboek ‘The Green Kitchen’. 1. Verwarm de oven voor op 150 graden. 2. Bekleed een bakplaat met bakpapier. 3. Meng alle droge ingrediënten in een mengkom. Week de chia- of lijnzaden minimaal een half uur in het water of klop het eitje los. Voeg, samen met de olijfolie, toe aan de droge ingrediënten. Meng goed door elkaar met een houten spatel. 4. Stort het beslag op de met bakpapier beklede bakplaat en spreid het zo dun mogelijk uit. Dit laatste is belangrijk omdat dit ervoor zorgt dat je crackers straks lekker knapperig worden! Trek met een mes lijnen in het beslag zodat je de crackers straks makkelijk kunt breken (zie foto’s: dit had ik niet gedaan;)). Bak ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven of tot de crackers bruin zijn. 5. Meng ondertussen de ahornsiroop of honing met het sinaasappelsap of het citroensap in een kommetje. 6. Haal de crackers uit de oven en bestrijk ze met de topping. Bak nog ongeveer 20-25 minuten (hoelang precies hangt af van je oven, blijf de crackers in de gaten houden). Laat afkoelen op het rooster en breek in stukken. De crackers breken snel dus het kan zijn dat je ze niet in mooie gelijke stukken kunt breken! Bewaar in een luchtdicht bakje.