Indonesische Wok met Bimi & Tempeh

Ooit van bimi gehoord? Deze groente lijkt een beetje op broccoli, maar smaakt weer heel anders! Hij heeft een stevige bite en een nootachtige smaak. Dit was de eerste keer dat ik het at en ik vond het echt om te smullen. 

De groente bimi is een kruising tussen Chinese kool en broccoli. Het fijne aan deze groene groente vind ik dat je hem (bijna) niet hoeft te snijden, omdat de stukjes al klein van zichzelf zijn. Het enige wat je nog hoeft te doen is hem een paar minuten wokken, koken of stomen en je bent klaar. Ik heb hem nu in een Aziatisch gerecht gebruikt, maar ik weet zeker dat hij ook heel lekker is in een pasta met zongedroogde tomaten en knoflook of een salade. Bimi is gelukkig ook gezond en het bevat twee keer zoveel voedingsstoffen als normale broccoli. Aanrader dus! PS. In dit gerecht stoom je de tempeh, zodat de marinade beter opgenomen kan worden en de tempeh echt veel lekkerder wordt. Heb je geen tijd? Dan kun je deze stap skippen.

Indonesische Wok met Bimi & Tofu

Voor 2 personen

150 gram witte rijst 
200 gram tempeh  
2 tenen knoflook, fijngesneden 
1 tl fijngesneden verse gember
3 el sojasaus 
2 el ahornsiroop
1 tl appelazijn 
1 tl paprikapoeder
handje cashewnoten 
1 rode ui
200 gram bimi, te koop bij Plus of Jumbo
kokosolie of andere olie om in te bakken
koriander (optioneel)
sambal (optioneel)

 1. Breng in een pan een klein laagje water aan de kook. Pak een stoommandje of vergiet. Snijd de tempeh in plakken en leg in het stoommandje/vergiet. Zet op de pan en doe de deksel erop. Laat 10 minuten stomen. Meng ondertussen in een kommetje de knoflook, gember, sojasaus, ahornsiroop, appelazijn en paprikapoeder door elkaar. Rooster de cashewnoten goudbruin in een bakpannetje en kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de bimi grof en de rode ui in dunne ringen.

2. Snijd de tempeh in dunne rechthoekige blokjes. Om het knapperig te krijgen is het belangrijk dat je de blokjes echt klein snijdt. Doe in een kom en giet de dressing erover. Laat minimaal een kwartier marineren.

3. Verwarm in een bakpan op middelhoog vuur 2 el kokosolie of andere olie. Bak de tempeh op middelhoog vuur goudbruin en knapperig. Hiervoor moet je ervoor zorgen dat de tempeh genoeg ruimte heeft en niet op elkaar ligt. Schep regelmatig om tot alle kanten goudbruin zijn. Schep in een kom bedekt met keukenpapier en laat uitlekken.

4. Verwarm in dezelfde pan nog een klein scheutje olie en bak de rode ui zo'n 3 minuten terwijl je hem regelmatig omschept. Voeg nu de bimi toe en een scheutje water en wok nog 2-3 minuten.

5. Verdeel de rijst over twee borden, schep de groenten erop en vervolgens de tempeh en cashewnoten. Lekker om te serveren met sambal en koriander en eventueel een extra scheutje sojasaus. Dit blog heb ik in samenwerking met Coregeo gemaakt. X Jolijn