Hoe luister je naar je intuïtie?
Intuïtie is dat gevoel dat je naar een feestje gaat, maar al in je buik voelt dat je eigenlijk niet wilt. Uiteindelijk valt het dan tegen of kom je uitgeput thuis. Ik negeer mijn intuïtie regelmatig, omdat er ook een ander stemmetje tegen me schreeuwt. Genaamd het ego. Wat kun je nou doen om wél meer te luisteren naar wat je écht wilt.
Links of rechtsaf?
Op dit moment ben ik weer op een punt aangekomen in mijn leven waarbij ik mezelf weer een aantal vragen stel. Waar ga ik heen? Waar wil ik heen? Wat is mijn visie? Ik ben nu een paar jaar professioneel bezig met Vegadutchie, maar is dit echt waar ik helemaal happy van word? Ik weet dat ik happy word van mensen inspireren en ik zou niet anders kunnen dan een plantaardige lifestyle verspreiden. Tegelijkertijd voel ik heel diep in mij dat er nog iets is wat ik liever wil en beter kan. Dat niet ver afligt van wat ik nu doe. Dat is specifiek: vrouwen bewust maken. Niet alleen door voeding, maar ook door te schrijven en vertellen over de kracht van gedachten, relaties en weer in je vrouwelijke energie gaan staan. Eigenlijk weet ik dus wel wat ik wil. Voel ik in mijn onderbuik -a.k.a. intuïtie- waar ik blij van word. Maar in welke vorm dat zich precies gaat manifesteren weet ik nog niet. En dat maakt het soms heel spannend en onzeker.
Intuïtie: graag melden bij balie 4
Misschien herken je jouw intuïtie wel helemaal niet. We leven in een wereld waarbij alle zo snel gaat dat dat helemaal niet gek is. Je hebt je werk, je relaties, sport, feestjes of misschien wel kinderen. Wanneer zou je je nou bezig kunnen houden met dat stemmetje diep van binnen dat je iets te zeggen heeft? Ik ben geen expert maar ik kan je wel vertellen wat mijn ervaringen op dit gebied tot nu toe zijn.
Mini-stapjes
Ik heb zelf gemerkt dat luisteren naar die stem niet betekent dat ik mijn hele leven direct hoef om te gooien. Als ik bijvoorbeeld voel dat ik een drang heb om vaker in de natuur te zijn was mijn reactie eerst: 'ik moet in de natuur gaan wonen. Daar ben ik gelukkiger. Hoe ga ik dat doen?'. Een tijd geleden kreeg ik een tip van iemand die zei dat je altijd alles in superkleine stapjes moet opdelen. Maar echt heel klein. Wil je meer in de natuur zijn? Oké, dan ga je twee keer per week 10 minuten lopen in het park of het bos. Door te denken, 'ik moet in de natuur gaan wonen', creëer ik stress voor mezelf, want het is niet voor de hand liggend dat ik dat nu ga doen. Door te denken, 'ik ga twee of drie keer per week een half uur naar het park', wordt het doel toegankelijk.
Stil zitten of bewegen?
Mediteren kán heel goed werken om duidelijker te krijgen wat jij nou wilt en voelt. Maar laat je niet van de wijs brengen dat zittende meditatie de enige goede meditatie is. Ik mediteer nu een paar jaar en heb zoveel uitgeprobeerd. Van een half uur zitten en een mantra herhalen, tot mijn ademhaling volgen en begeleide meditaties. Wat ik heb ontdekt is dat bewegende meditatie het beste voor mij werkt. Iemand in mijn yogales vertelde deze week ook dat dit voor vrouwen een fijnere vorm is omdat een stille houding erg statisch is. Juist om als vrouw je lichaam te voelen en bewegen kan je dichterbij jezelf brengen. Voor mij werkt yoga en dansen het beste. Na een les (of thuis) zijn mijn herhalende gedachten weg en weet ik veel duidelijker wat ik wil. Maar misschien werken wandelen, fietsen, zwemmen, boksen of pilates voor jou veel beter. Hoe het komt dat je hoofd helderder is na bewegen? Een van de verklaringen is dat je bloed sneller stroomt. Er stroomt dus ook meer bloed naar je hersenen die hierdoor beter gaan functioneren. Verder wordt een deel van je brein dat belangrijk is om te leren en herinneringen op te slaan, de hippocampus, geactiveerd tijdens beweging. Dit betekent dat je sneller leert en onthoudt als je beweegt.
Relax
Natuurlijk is rust belangrijk. Dat weten we allemaal heel goed. Maar hoe werkt het? Betekent het saai leven? Niet meer naar feestjes gaan? Nee. Dat heeft er niets mee te maken. Ik ben zelf een hsp'er die van prikkels houd. Ik heb dus echt nodig om het huis uit te gaan, te gaan dansen, evenementen op te zoeken. Vanzelfsprekend betekent dit dat ik dan ook weer veel prikkels binnenkrijg. Tot de dag van vandaag zoek ik daar een balans in. En pas de laatste tijd gaat dat veel en veel beter. Want ik heb voor mezelf ontdekt dat rust hem in de kleine dingen zit. Een uur knallen met werk en dan even 10 minuten naar buiten staren. Reageren en posten op social media en dan even een uur mijn telefoon wegleggen. Een feestje pakken -met oordoppen in- en de volgende dag op het gras liggen en extra gezond eten. Zal ik het gevreesde woord dan toch maar even noemen? Balans. That's where it's all about. Zelf heb ik na mijn burn-out nogal de neiging om voorzichtig te doen. Voorzichtig met mijn energie omgaan, niet te hard werken, mezelf afvragen of ik iets wel moet doen. Weet je wat ik ontdekt heb. Dat ik daar alleen maar vermoeider van word. Ik geef niet de volle 100%, waardoor ik het ook niet terugkrijg. Dus hard en gefocust werken en daarna helemaal ontspannen is wat mij betreft heel belangrijk.
Schrijf het op
Kan jij ook zo opzien tegen je gedachten en gevoelens opschrijven? Ik wel! Dagenlang kan ik mijn dagboek zien liggen en mijn hoofd vol hebben, maar toch niet de moed hebben om te gaan schrijven. Want schrijven is direct onder ogen komen. Als je schrijft worden zaken duidelijk. Op dit moment zit ik juist wel in mijn schrijf-modus. Hoe kan schrijven je dichterbij je intuïtie brengen? Doordat als je schrijft je zaken op papier gaat zetten die diep binnen in je leven. Ze gaan van je hoofd naar het papier wat ze inzichtelijker maakt. Als je een paar weken lang elke dag vijf minuten schrijft ga je verbanden zien. Waar word jij nou blij van op een dag? Waar krijg je energie van? Schrijf het op! Ik merkte bijvoorbeeld dat ik op mijn 'energie-lijstje' elke dag dansen zette. Dat doe ik nu drie keer per week en het helpt me om van mijn hoofd naar mijn lichaam te gaan. Ik ben benieuwd of jij je in dit stuk herkent. Luister jij naar je intuïtie? En hoe pak je dit aan? Volg me ook via Facebook & Instagram! X Jolijn Gebruikte bronnen: https://www.scientificamerican.com/article/why-do-you-think-better-after-walk-exercise/