Marsepein & Berlijn

Na liefde en dansen is reizen toch wel het tofste wat er is. Donderdagochtend reden we om kwart over zes met ons kleine autootjes richting Berlijn. Een lange playlist, zelfgemaakte snacks (springrolls, choco-pindaballetjes en veel fruit) en sloffen maakten de Twingo de komende uren tot een knus huisje. Een roadtrip over de lange snelweg naar de hoofdstad van Duitsland. Lekker naar buiten staren met m'n benen op het dashboard en genieten van de glooiende heuvels. Heerlijk! Wat deden we vooral in Berlijn? Rondfietsen, eten, cocktails drinken, over markten struinen, de beste chai latte ooit scoren en een nacht doorhalen in een van de beste clubs van de wereld: Berghain. Ik heb weer veel nieuwe leuke adresjes ontdekt. Hier komen ze! Katie's Blue Cat - Neukölln Ontzettend tof café met allerlei lekkere zoetigheden. We dronken hier de beste soja chai lattes ooit. Must go! Tischendorf - Neukölln Gezellig brunchadres met veel vegan opties, zoals bananenbrood en havermout met gierst en vers fruit. Macondo - Friedrichshain Ontzettend gezellig tentje met veel kaarsen. Heerlijke rode wijn! Vooral leuk voor 's avonds. Cayetano - Friedrichshain Restaurant en cocktailbar. Wij dronken hier margarita's die boven verwachting goed waren. Vaust - Charlottenburg Een bierbrouwerij met vegan eten. Het zat vol toen wij om half 9 's avonds aankwamen dus reserveren is een must. Maar dit is een goede reden om snel weer terug te gaan naar Berlijn. Tempelhof - Kreuzberg Een voormalig vliegveld wat in 2008 dichtging. Je kunt er skaten, fietsen, picknicken of vliegeren. Echt een ervaring om er te zijn. Mauerpark Markt - Prenzlauerberg Toffe vintagemarkt met een supergezellige sfeer. In de winter branden hier vuurkorfen en kun je chillen in de open air bar. Fietsen huren Absolute tip nr 1. Berlijn is te gek om doorheen te fietsen en de afstanden zijn prima te doen.  
Marsepein met Chocoladelaagje Het is alweer bijna Sinterklaas, een tijd waar we vaak nog wat meer snoepen dan normaal. Heerlijk, maar vaak zitten de zoetigheden vol met suikers en andere toevoegingen. Daarom dook ik de keuken in om een marspeinletter te maken die lekker én gezond is. Leuk om te doen en erg simpel. Geheimpje: je mag hem ook best buiten de Sintdagen om eten. Voor 1 grote S 250 gram blanke amandelen 250 gram zachte medjouldadels 1/2 tl vanillepoeder of essence 1/2 tl kaneelpoeder snuf zout 1 flinke el kokosolie extra vierge 2 flinke el (rauwe) cacaopoeder Leg een stuk bakpapier op een keukenplank. Maal de amandelen in een keukenmachine tot meel. Voeg dadels, vanillepoeder, kaneelpoeder en snuf zout toe en laat ongeveer twee minuten draaien. Vorm van het marsepeindeeg een letter naar keuze op het bakpapier. Smelt de kokosolie en meng in een klein kommetje met de (rauwe) cacaopoeder. Bedek de letter met een laag chocolade en versier eventueel met gedroogd fruit en nootjes. Zet minstens een uur in de koelkast voor het serveren.