Noedelsoep met Broccoli & Shiitake
'De voedselverwarring is compleet.' Dat kopte Het Parool vorig weekend. Van vetten wordt je dik, maar kokosolie is een superfood, gojibessen maken je gezond, houd gewoon de schijf van vijf aan, skip alle suikers, ga terug naar het oerdieet. Zo maar even wat voorbeelden van dieetadviezen die genoemd worden in de krant. Ik moest om het stukje lachen, maar er zit natuurlijk een zekere waarheid in. We zijn toch wel een beetje geobsedeerd door voeding tegenwoordig. Dat is zeker niet slecht, want door ons te verdiepen maken we ook betere keuzes, maar het gevaar ligt op de loer dat we doorslaan en het echt niet meer weten, zoals ook het tijdschrift Linda overkwam: 'Rot op met je chiazaad', staat daar deze week op de cover. Om me heen zie ik gelukkig nog heel veel mensen die juist wél heel erg aan het genieten zijn van bewust eten. Die zijn aan het smullen van suikervrije chocoladetaartjes en linzensalades met kruiden en groenten, en hebben door deze betere keuzes ook meer energie. Ik krijg veel vragen van mensen die het allemaal niet meer zo goed weten en dat gebeurt iedereen wel eens. Je hebt van die dagen dat je te veel eet of je je opeens afvraagt of het wel zo goed is om iedere dag kokosolie te gebruiken. Het antwoord: je hoeft het niet allemaal te weten. Neem een gezonde dosis informatie tot je en laat je gezonde verstand de rest doen. Blijf nieuwsgierig. Naar hoe je lichaam reageert op wat je eet, naar verschillende producten. Als je goed oplet op wat voedsel met je lichaam doet en verschillende groenten, fruit, granen, noten, oliën en kruiden uitprobeert, dan merk je vanzelf wat goed voelt. Dat een patatje of wit bolletje met hagelslag niet héél gezond is dat weten we nu wel, maar als jij er af en toe van wilt genieten: doen! Uiteindelijk bleek Het Parool het toch goed te hebben begrepen: eet gevarieerd en niet te veel, zo luidde het advies. Noedelsoep met Broccoli & Shiitake Deze soep vult je buik met geluk. Hij neemt mij mee terug naar de warme avonden in Thailand waar ik mijn noedelsoep met stokjes opat. De groenten, bouillon en noedels maken het tot een vullende, maar licht verteerbare maaltijd. Lekker als lunch én avondeten. 2 personen 1300 ml groentebouillon 150 gram rijst- of boekweitnoedels 125 gram broccoli, in kleine roosjes 150 gram shiitake paddestoelen, of paddestoelen naar keuze 1 rode ui, in dunne ringen 2 cm verse gember, fijngehakt 2 cm verse kurkuma, fijngehakt 1 stengel citroengras, geplet en in grove stukken 1 el milde olijfolie 1 el donkere misopasta 1 el sesamzaadjes handje verse koriander Eventueel (verse) sambal * Verwarm in een soeppan de olie en fruit de gember, de kurkuma, het citroengras en de ui vijf minuten op laag vuur. Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook. Laat de bouillon 10 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. Voeg dan de broccoli toe en laat 5 minuten meekoken. Voeg daarna de noedels en shiitake toe en laat nog zo'n 6 minuten zachtjes doorkoken. Zet het vuur uit en roer de misopasta erdoor tot hij helemaal is opgelost. Garneer de soep met de sesamzaadjes, verse koriander en eventueel een schepje sambal. * Sjoerd is een echte pepergek en maakt sinds kort zijn eigen sambal. Het is heel simpel. Was en droog 20 grote of 30 kleine rode pepers en snijd het steeltje eraf. Doe ze in de keukenmachine met 2 theelepels zout en laat die 5 a 10 minuten draaien met regelmatige pauzes om te roeren. Bewaar in een schone glazen pot in de koelkast.