Peanutbutter & Chocolate Taart
Tada! Welkom op mijn nieuwe website. Ik ben er zo blij mee! Na drie jaar bloggen en meer dan 250 posts was het tijd voor een upgrade. Niet alleen qua design, maar vooral qua gebruiksvriendelijkheid.Ik denk dat het allergrootste voordeel voor jullie hem zit in de nieuwe receptenpagina. Die is nu overzichtelijk ingedeeld in Ontbijt & Brunch, Drinks, Juices & Shakes, Lunch & Avond, Soep, Salade, Zoet en Snacks. Je kunt nu snel en eenvoudig zoeken op categorie, maand of zoekwoord. Achter de schermen gaat het nu ook allemaal wat vlotter én ik kan nu zelf adverteerders kiezen die helemaal bij mijn missie aansluiten. Ik ben zo benieuwd wat jullie ervan vinden. Ik hoor het heel graag.
Ruim anderhalf jaar geleden liep ik al met deze taart in mijn hoofd toen ik de Sunshine Summer Cheezcake poste. Ik vraag me serieus af waarom het er niet eerder van gekomen is om hem daadwerkelijk te maken. Ik at vorige zomer in New York namelijk een aantal keren een Peanut Butter Chocolate Brownie en was daar zo lyrisch over dat ik ervan overtuigd was dat ik alle combinaties thuis uit zou gaan proberen. Naast smoothies met pindakaas en cacaopoeder kwam dat er tot gister niet van. Tot gister. Na een zonnige herfstwandeling in het Amstelpark en een Vegetarisch Gyros op de Pure Markt ging ik 's middags de keuken in met een missie. Buddhi keek nieuwsgierig toe. Sjoerd zat in de kamer te klussen en mocht iedere laag proeven. Zijn 'hmmmms' werden steeds enthousiaster.
Ik ben steeds minder aan het bakken en koken met suikervervangers, zoals agavesiroop, ahornsiroop, dadelstroop, kokosbloemsuiker en oerzoet en deze PB Choco Taart is er ook helemaal vrij van. Alhoewel ik wel het verschil merk met witte suiker, merk ik nog steeds dat het een enorme impact heeft op mijn bloedsuikerspiegel. De suikerkick komt en eindigt in gaperigheid. Ook heb ik constant weer zin in zoet als ik eenmaal begin met gezoete gerechten. De detox vorige week was vooral een wake up call. Er was zoveel rust in mijn lichaam en geen snacktrek. Door minder (zoet) te eten heeft je lichaam veel meer energie voor andere activiteiten. In de keuken zijn nu bijna geen siropen meer te vinden en ik zoet taarten en ontbijtjes met medjouldadels, banaan, zoete aardappel of appelpuree. Die houden je lichaam meer in balans. Van mijn zoete trek zal en wil ik nooit afkomen, maar ik merk wel dat ik steeds minder behoefte heb aan (extreem) zoete snacks. Genoeg informatie en over na waar het om draait. Pindakaas en chocola. Ik weet zeker dat jullie hier van gaan genieten. Ik vroeg me gister echt weer even af waarom er taarten met suiker, witte meel en room bestaan. Dit is zó lekker en zoveel fijner voor je lichaam. Geniet ervan en als je hem maakt zou het te gek zijn als je een fotootje op IG plaatst met de #vegadutchie erbij. Een hele mooie week voor jullie lieve lezers. Peanutbutter & Chocolate Taart voor ongeveer 12 puntjes Voor de bodem 1 cup rauwe amandelen 1 cup medjouldadels snuf zout snuf vanillepoeder Voor de crèmelaag 2 1/4 cup cashewnoten, minstens 5 uur geweekt in ruim water 1/3 cup kokosolie, gesmolten 4 medjouldadels, ontpit 2 tl limoensap 1 tl vanillepoeder snuf zout 3 flinke el pindakaas 2 uitpuilende el (rauwe) cacaopoeder 20 cm springvorm Vet de springvorm in met een een kwastje met wat kokosolie erop. Plaats de amandelen, zout en vanillepoeder in de keukenmachine en pulse een paar keer. Zet dan helemaal aan en voeg een voor een de dadels toe totdat een plakkerig deeg is gevormd. Haal het deeg uit de keukenmachine en verdeel het gelijkmatig over de bodem van de springvorm. Zet weg in de vriezer. Spoel de cashewnoten goed af en plaats in de keukenmachine met gesmolten kokosolie, dadels, limoensap, vanillepoeder en snuf zout. Zet aan een laat 1-2 draaien tot een egale crème is ontstaan. Schep de helft van de crème in een bakje. Voeg aan de andere helft 2 flinke el pindakaas toe en zet de keukenmachine weer aan. Verdeel de pindakaaslaag over de bodem van de springvorm. Zet weer terug in de vriezer. Schep de andere helft van de crème in de keukenmachine en voeg 1 flinke el pindakaas en (rauwe) cacaopoeder toe. Laat een egale chocoladecrème ontstaan. Verdeel deze over de pindakaaslaag. Zet de taart minimaal 1 1/2 uur in de vriezer om op te stijven. Haal 20 minuten voor serveren uit de vriezer om op temperatuur te laten komen.