Pecan & Cranberry Burgers

Het zonnetje scheen en ik kon als kerstgek niet wachten om een kerstboom in de achterbak te laden. We waren maandagochtend voor we aan het werk moesten vroeg op pad gegaan om een adoptieboom op te halen aan de andere kant van de stad. Het was ons de rit zeker waard, want de verkopers nemen de boom na kerst weer van je over, planten hem in een bos en bieden je de mogelijkheid hem het jaar erop opnieuw in huis te halen. Geen boom meer die voor niks sneuvelt! Binnen aangekomen kreeg ik direct een slecht voorgevoel. Ik zag namelijk geen enkele boom staan. Een zeer vriendelijke medewerker stelde ons inderdaad teleur. De bomen zouden pas om 12 uur binnenkomen. Balend terug in de auto. Ik wilde al een gewone 'wegwerpboom' halen, maar Sjoerd stond op de adoptieboom. De al gekochte lichtjes en versieringen moesten nog maar een dagje geduld hebben dan. Tot ik om 3 uur werd opgebeld. Sjoerd. Of ik toch vandaag de kerstboom wilde ophalen, hij zou daarna thuis wel verder werken. Natuurlijk! Om half vier zaten we alweer in de auto naar West. Sjoerd kon waarschijnlijk ook niet wachten om die boom in huis te hebben, al zou hij dat nooit toegeven. Ik was dolenthousiast want nu gingen we de boom écht halen en bij aankomst bij Eco-logisch stonden de bomen buiten voor ons in de rij. Binnen werden we begroet door een dame die ook in de juiste stemming was. "Komen jullie voor een adoptieboom?” We knikten. "Hebben jullie al een keer eerder een boom geadopteerd?” We schudden ons hoofd. "Oh, dan moet ik jullie teleurstellen, de vrije bomen komen morgen pas. Deze zijn allemaal van iemand die ze vorig jaar al hadden gekocht." Beteuterd liepen we rond door de – trouwens heel leuke – winkel en de verkoopster was zo lief om ons een heerlijke biologische douchegel mee te geven. We stapten voor de tweede keer in de Twingo. Wéér zonder kerstboom. Ik heb nu uitzicht op een prachtige boom, maar het is geen geadopteerde. We besloten toch een normale te halen, want drie keer op en neer naar Amsterdam West ging een beetje te ver. Ik ben alsnog door het dolle heen en kan niet wachten om hem op te tuigen met lichtjes, koekjes en versiersels. Lekker nerderig met de kerstradio aan en een grote kop thee erbij. En deze boom met kluit gaat niet bij het vuilnis. In het nieuwe jaar rijden we een bos in om onze den op een mooi plekje te 'vrij te laten'. Hebben jullie tips voor een mooie plek? Pecan & Cranberry Burgers Ik wilde voor deze week iets feestelijks met noten en cranberries maken. Burgertjes zijn snel te bereiden, voedzaam en je kunt er alle kanten mee uit. Ze zijn een perfecte optie voor een kerstbuffet. De burgers zijn heerlijk van zichzelf. De amandelsaus is een extraatje voor een feestdag, maar kun je voor een doordeweekse dag ook prima weglaten. voor 2 personen voor de burgers 230 gram kikkererwten, zelf gekookt of uit blik 1 rode ui, fijngesneden 1 handje peterselie 1 handje geroosterde pecannoten 2 el gedroogde cranberry's (liefst gezoet met appeldiksap) 2 el kikkererwtenmeel 1 el water 1 tl paprikapoeder 1/2 tl kaneelpoeder zout en peper olijfolie havervlokken voor de amandelsaus 1 el amandelpasta (tahin is een goed alternatief) 1 el water 1 tl ahornsiroop sap van 1/2 citroen snuf kaneel snuf chilipoeder Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit de ui zo'n drie minuutjes aan. Doe de rode ui daarna met de kikkererwten, de peterselie, het kikkererwtenmeel, het water, het paprikapoeder, het kaneelpoeder en een beetje zout en peper in de keukenmachine en druk een paar keer op pulse, zodat een grof kruimeldeeg ontstaat. Voeg nu ook de cranberry's en pecannoten toe en druk nog een paar keer op pulse. Proef of het mengsel nog wat zout of peper nodig heeft. Vorm 6 gelijke burgertjes van het kikkererwtendeeg. Maak ze nat met een paar druppels water en rol ze door een bakje met havervlokken. Verwarm een pan met een scheut olijfolie en bak de burgertjes zo'n 3 minuten per kant of tot ze goudbruin zijn. Serveer met de amandelsaus. Heerlijk op brood of een bedje van rijst met wat olijfolie en een groene salade.