Pompoen chai latte

Veel mensen die gezonder gaan leven worstelen met koffiecravings. Jolijn heeft bijvoorbeeld een echte haat-liefdeverhouding met koffie. Ik niet. Mijn koffiebehoefte verdween samen met het espresso-apparaat de deur uit. Ik worstel met een ander probleem: wat nu? Koffiedrinken is een sociaal gebeuren, net als af en toe een biertje drinken met vrienden of – voor anderen – roken met collega's. Je kunt de dranken of sigaretten weglaten, maar wat doe je dan met de sociale context? Ik heb het perfecte antwoord nog niet, verklap ik alvast, maar ik heb gemerkt dat als je niet meedoet dat je een outsider wordt en dat is niet altijd de beste optie. Vervangers heb ik dus nodig. Ik ga graag koffiedrinken met Jolijn, en meestal doen we dat dan zonder koffie. Ik kies graag voor een soya chai latte, omdat dat de koffie-ervaring benadert, maar vooral omdat een goede chai gewoon heel erg lekker is. De chai heeft bovendien zijn weg gevonden naar steeds meer koffietentjes, al zijn ze – net als slecht gemaakte cappuccino's – in sommige gevallen niet te drinken. Chai is een indiase kruidige theemix. Een echt goede chai wordt een tijdje gekookt, waarna een scheut plantaardige melk wordt meeverwarmd. Om er een latte van te maken moet je ook nog wat soyamelk opschuimen. Chai kun je ook gewoon als theezakje krijgen en daar kom je met goede, ongezoete soyamelk erbij ook heel ver mee. De doodzonde in mijn kopje is de instant-chai met toegevoegde suiker. Gruwel. Ik heb me toegelegd op het vinden van de perfecte soya chai latte in de stad. Vooralsnog staat die van ons favoriete restaurant Golden Temple (zie ook de Amsterdam Gids van Jolijn) op nummer een. Maar als je het écht helemaal goed wilt hebben, dan kun je het ook gewoon zelf doen. Jolijn bedacht deze pompoen chai latte om nog ietsje verder te gaan dan wat je buiten de deur drinkt. De pompoen zorgt voor een extra stevige, zoete smaak, die een perfect afscheid is voor de zomer. Hiermee heb je niet alleen een koffievervanger, maar ook een toetje. Pompoen Chai Latte 1 persoon 125 ml gekookt water 150 ml amandelmelk 1 zakje chai a la vanille van Pukka voor de pompoenpuree 1 kleine pompoen 2 el ahornsiroop 1/2 tl gemalen kaneel 1/4 tl gemalen nootmuskaat 1/4 tl gemalen kruidnagel flinke scheut amandelmelk Verwarm de oven voor op 225 graden. Rooster de pompoen in een half uurtje gaar, totdat je er heel gemakkelijk in kunt prikken. Ontvel en ontpit de pompoen en doe het vruchtvlees in de keukenmachine samen met de ahornsiroop, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en een flinke scheut amandelmelk. Laat een egale puree ontstaan. Schep de puree in een potje, laat afkoelen en zet in de koelkast. Je hebt genoeg voor een week pompoen chai lattes! Voor 1 kop thee Trek het theezakje in een theeglas met het gekookte water, ongeveer 6 minuten. Verwarm de amandelmelk met 2 el pompoenpuree. Blijf roeren tot de puree helemaal in de amandelmelk is opgelost. Schenk het amandel-pompoendrankje bij de chai-thee en roer even door. Enjoy op een herfstachtige dag!