Saté met Rijst, Groenten & Pindasaus

Op dit moment ben ik met Sjoerd op Schiphol. We laten boekenstress, slechte weersvoorspellingen voor Koningsdag en kat Budhi achter (er wordt wel voor haar gezorgd) en gaan een paar dagen naar Rome! Ik hou ervan om extra vroeg naar het vliegveld te gaan om te genieten van de sfeer, vliegtuigen te kijken en boekjes te kopen. Ondanks die voorpret heb ik een haat-liefdeverhouding met vliegen, want ik ben ook altijd superzenuwachtig en denk iedere keer weer: hoe kan dat hele vliegtuig nou de lucht in? Anyway, over een paar uurtjes zitten we op een terrasje te genieten van la bella vita! Een goed glas rode wijn en verschillende antipasti. Ik hoorde al dat we de gefrituurde artisjok niet mogen missen. Ik heb al een beetje onderzoek gedaan en ondanks dat ik zeker wil proeven van de Romeinse specialiteiten zag ik dat gezond eten ook makkelijk kan. In Rome zijn de juicebarretjes en ontbijtcafé's met havermout ook doorgedrongen. Wil je ons volgen in Rome? Volg me dan op Instagram via: @vegadutchie. Tot in Italië! Saté met Rijst, Groenten & Pindasaus Je kunt me wakker maken voor satésaus. Ik kan het bij ieder gerecht eten. Bij deze zoutig gemarineerde tempé smaakt hij geweldig! Ik weet zeker dat je ervan zult smullen. Echt een fijn lentegerechtje om buiten op te eten.Tip om tempé zijn zompigheid te laten verliezen: kook hem 10 minuutjes. Een wereld van verschil! Voor 2 personen 100 gram zilvervliesrijst 300 gram groenten*, grof gesneden. 1/2 blok tempé 4 el olijfolie 3 el sojasaus 2 tl paprikapoeder 1/4 tl cayennepoeder 1 teen knoflook, fijngesneden kokosolie, om in te bakken hand koriander, fijngehakt 1/2 limoen, in kwartjes *bijvoorbeeld paprika, ui, broccoli, kool, paksoi of champignons voor de pindasaus 4 el pindakaas, met stukjes 4 el water 1 el sojasaus 1 rode peper, fijngehakt sap van 1 limoen Breng in een pannetje ruim water aan de kook. Snijd de tempé in 6 plakken en halveer ze daarna. Kook de tempé 10 minuten, laat uitlekken en dep voorzichtig droog. Meng in een kom de olijfolie, sojasaus, paprikapoeder, cayennepoeder en knoflook door elkaar en schep de tempé erdoor. Laat minimaal een half uur marineren. Rijg de stukjes daarna op 6 saté-prikkers. Meng alle ingrediënten voor de pindasaus door elkaar in een kommetje. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Warm de pindasaus op in een klein pannetje. Verhit een beetje kokosolie in een (gril)pan en gril de saté zo'n 3 tot 4 minuten per kant op laag vuur zodat ze niet aanbranden. Verhit een beetje kokosolie in een andere pan en wok de groenten met 1 eetlepel sojasaus op hoog vuur in 3 tot 4 minuten. Verdeel de rijst over de borden, schep de groenten erop, verdeel de saté erover en serveer met een flinke schep pindasaus, verse koriander een het limoentje.