Sri Lankaanse Rice & Curry

Waarom gaat rice & curry nooit vervelen? Omdat er oneindig veel variaties zijn! Bananenbloemcurry, jackfruitcurry, bietencurry, pompoencurry, spicy mangocurry, dahlcurry en wortelcurry. Sjoerd was echt hooked aan de dahl. Terwijl ik aan het einde van de reis stiekem snakte naar een pizza bestelde hij nog twee extra bakjes linzen. De Sri Lankaanse keuken maakt veel gebruik van currybladeren. Bijna iedereen heeft wel een curryplant in de tuin staan. Net zoals kaneel, kokosnoten en mango's bijna altijd vertegenwoordigd zijn. Nee, ik ben totaal niet jaloers. De heerlijk geurende blaadjes gaan door alle curry's. Hier in Nederland zijn we wat moeilijker te vinden, maar ik heb ze uiteindelijk gedroogd gevonden bij de toko. Het voegt écht veel smaak toe dus ga op jacht om ze te krijgen en koop dan meteen wat meer. Handig aan dit gerecht is dat je makkelijk wat meer kunt maken en het de volgende dag als lunch kunt eten. De spinazie kun je beter niet nog een keer opwarmen dus die kun je koud eten of even opnieuw maken. En oh, wat is die spinazie & kokos mallung god-de-lijk.

Sri Lankaanse Rice & Curry

Voor 2 personen Rijst 100 gram rode, zilvervlies of zwarte rijst Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Dahl 200 gram/1 cup rode linzen, een uur geweekt en daarna afgespoeld 1 rode ui, in stukjes 3 tenen knoflook, fijngehakt 4 curryblaadjes 1 rode peper, zonder zaadjes en fijngehakt 2 tl kerriepoeder 1 kaneelstokje 1 tl mosterd 1/4 tl zout 500 ml/2 cups kokosmelk +- 125 ml/1/2 cup water Doe alles behalve het water bij elkaar in een pannetje en zet het vuur op middelhoog. Blijf bij de dahl in de buurt om regelmatig te roeren. Voeg zodra hij droog wordt een scheut water toe. Na 10-15 minuten zijn de linzen gaar. Proef even of ze helemaal zacht zijn en laat ze anders nog iets langer doorkoken. Breng eventueel op smaak met meer zout en peper. Spinazie & Kokos Mallung 150 gram spinazie 1 kleine rode ui, fijngesneden 2 tenen knoflook, fijngesneden 4 flinke eetlepels kokosrasp 1 tl chilivlokken 1 tl mosterdzaadjes 2 tl kokosolie of milde olijfolie sap van 1/2 citroen Verwarm de olie in een pan en voeg de rode ui, knoflook, chilivlokken, mosterdzaadjes en het kokosrasp toe. Bak zo'n 5 minuten tot de ui glazig wordt. Voeg nu de spinazie toe en drie eetlepels water en bak ongeveer een minuutje mee tot hij iets geslonken is (maar nog wel stevig!). Zet het vuur uit en knijp de citroen erover uit. Verdeel de rijst, dahl en spinazie & kokos mallung over 2 borden en smul! Tip: smaakt heerlijk met papadums of een frisse komkommersalade.