Vegan Comfort Food
Vegan Comfort Food
Ik zit in mijn -ik wil thuis wegkruipen met sloffen aan en veel warme choco- modus. Lekker veel thuis zijn. Een beetje rommelen met boeken en spulletjes, een mooie film kijken of urenlang cakes bakken in de keuken. Een hele lading kaarsen en kerstlichten maken het plaatje compleet. En natuurlijk lekker eten. Comfort food vooral. Vorige week liep ik tegen bakbanaan aan en geloof me of niet: dat had ik nog nooit gemaakt! In mijn dromen zag ik mezelf als stukjes gegrilde banaan in de satésaus dopen. Gelukkig was Sjoerd ook in een creatieve bui. Die wokte een fried rice in elkaar en maakte ultra knapperige comfort food tofu (recept binnenkort op zijn site). Met Kerst in het vizier vind ik dit soort maaltjes heerlijk. Niks pretentieus, maar gewoon simpel en lekker eten. Volgende week geef ik jullie een Kerstmenu! Eentje waar je iedereen mee kunt verrassen en verwennen. Voor 2 personen Voor de rijst
100 gram rijst, gekookt en afgekoeld * 100 gram spinazie of boerenkool, gewasssen en in kleine stukjes gescheurd 1 kleine, rode ui, fijngesneden 2 tenen knoflook, fijngesneden klein stukje gember, fijngesneden 1/2 tl chilipoeder 1 tl paprikapoeder 2 el tamari 1 el kokosolie Verwarm in een bakpan de kokosolie en fruit de ui, knoflook en gember 5 minuten. Voeg de spinazie toe en bak 1 minuut mee. Voeg nu de rijst, chilipoeder, paprikapoeder en tamari toe en blijf goed omscheppen tot de rijst warm is. *je kunt een dag van tevoren de rijst al koken. Ik kook meestal 1 keer per week een grote pan rijst, zodat ik gedurende de week snel iets in elkaar kan zetten. Voor de tofu
1 blok tofu van 250 gram 3 el maïzena snuf chilipeper 1/2 tl zout snuf zwarte peper paar eetlepels kokosolie Dep de tofu goed droog met een theedoek en snijd hem in blokjes. Mix in een kom met de maïzena, chilipeper, zout en zwarte peper en hussel goed om met je handen. Verwarm in een bakpan een paar eetlepels olie en laat goed warm worden. Test met een klein stukje tofu of de olie gaat borrelen als je hem erin gooit. Het is de bedoeling dat de buitenkant meteen dichtschroeit. Doe alle tofu in de pan en laat zo'n 10-15 minuten bakken tot hij helemaal goudbruin is. Laat uitlekken op een bord met keukenpapier. Voor de bakbanaan
1 bakbanaan 1 tl kokosolie, gesmolten Snijd de bakbanaan in plakken en vet hem aan beide kant in me kokosolie. Verhit een (grill)pan en bak de banaan aan beide kanten zo'n 4-5 minuten op middelhoog vuur. Voor de satésaus
150 gram pindakaas ongeveer 300 ml water 10 gram verse gember, heel fijn gehakt 1 grote teen knoflook, fijngehakt 1 tl sambal 2 el tamari Verhit in een klein steelpannetje een scheut water en fruit de knoflook en gember 2 minuten. Voeg de pindakaas, sambal, tamari en water toe en blijf roeren tot je een egale saus hebt. Als de saus te dik wordt kun je wat extra water toevoegen. Verdeel de rijst over twee borden en schep de tofu, bakbanaan en satésaus erop. Kruip lekker weg op de bank met je favoriete serie. Liefs Jolijn