Vegan Custard Fruittaartjes
Eindelijk is het gelukt! Het veganiseren van mijn jeugdsentimenttaartjes Tartes aux Fruits. Als we vroeger op vakantie gingen naar Frankrijk aten we minimaal vijf keer deze met custard gevulde koekschelpen met vers fruit. We gingen dan naar zo'n klein Frans bakkertje waar het rook naar verse croissants. In de vitrines lagen ze te lonken. De ene keer met frambozen, de andere keer met aardbeien of abrikozen. Het bakkersvrouwtje pakte de taartjes zorgvuldig in, maar buiten scheurden we de verpakking meteen open op een plekje in de zon om ze op te eten. Genot. Deze vegan custard taartjes zijn romig, fris en vol verschillende smaken. Vleugjes vanille, kokos en fris fruit verwennen je smaakpapillen. Deze vegan Tartes aux Fruits zijn gelukkig supersimpel te maken. Ik ontdekte dat je vegan custard krijgt als je kokosmelk mixt met arrowroot. Arrowroot is een plant die je vooral vindt in tropische gebieden. De wortelstok van de plant wordt verwerkt en het sap wat eruit komt wordt gefilterd en gedroogd waardoor het poeder ontstaat. Het is een bindmiddel en wordt gebruikt om soepen en taartjes dikker te maken. Perfect om custard mee te maken dus. Ik heb er 1 taart van gemaakt, maar natuurlijk kun je er ook meerdere kleine taartjes van maken, zoals ik die in Frankrijk at, of nog een grotere door de hoeveelheid te verdubbelen. Mijn testtaart was binnen vijf minuten op! Ik ben benieuwd hoe jullie hem vinden. Laten jullie het me weten? Vegan Custard Fruittaartjes Voor ongeveer 8 porties 1 1/2 cup walnoten snuf zout 4 medjouldadels 1 el kokosolie 1 el ahornsiroop 1 blik kokosmelk (zonder toevoegingen, geen light) 1 el ahornsiroop 1/3 cup arrowrootpoeder 1 tl vanillepoeder 1/4 tl zout sap van 1 limoen vers fruit als mango, bessen, aardbeien of nectarines paar muntblaadjes, fijngehakt cacaonibs (optioneel) springvorm 16 cm Doe de walnoten met het zout in de keukenmachine en druk een paar keer op de pulse knop tot de walnoten kleine stukjes zijn geworden. Voeg nu de kokosolie en ahornsiroop toe en pulse nog een paar keer. Doe nu een voor een de dadels erbij. Als het goed is heb je nu een redelijk plakkerig deeg. Bekleed de springvorm met zilverfolie en verspreid het deeg erover. Maak en opstaande rand van zo'n 3 cm. Zet de taartbodem in de vriezer terwijl je de vulling maakt. Verwarm in een klein steelpannetje de kokosmelk met de ahornsiroop en het zout tot het licht gaat borrelen. Draai het vuur op zijn laagst en voeg de arrowroot en vanillepoeder toe. Roer met een garde tot er een dikke custard ontstaat. Dit duurt ongeveer 2 minuten. De custard moet zo dik zijn dat als je het pannetje schuin houdt het niet direct eruit stroomt. Roer nu ook het limoensap erdoor. Laat de custard afkoelen. Dit duurt ongeveer een half uurtje. Roer hem daarna nog een keer heel goed door met de garde zodat klontjes verdwijnen. Snijd jouw favoriete fruit in stukjes. Schep de custard in de taartbodem en serveer met vers fruit, mint en eventueel cacaonibs. Lekker met een kop groene thee of glaasje champagne erbij.