Vegan Walnoot Bolognese
Wie aan spaghetti bolognese denkt, denkt aan tomaten-gehaktsaus. Ik heb de code gekraakt voor het perfecte plantaardige bolognese-gehakt. Dit recept doet me denken aan een oude foto waarop ik als klein meisje de spaghettislierten in mijn haar heb hangen en de saus over mijn wangen heb gesmeerd. Om de typische vleesachtige structuur voor spaghetti bolognesete te creëren heb ik walnoten en paddestoelen gebruikt. De kruiden, rode wijn en ahornsiroop geven de saus daarnaast een lekkere diepe smaak. Dit is écht comfort food dat goed smaakt met een glas goede wijn.
Voor 4 personen 1 el olijfolie + extra 1 rode ui, fijngesneden 2 tenen knoflook, fijngehakt 1 wortel, in kleine blokjes 1 stengel bleekselderij, in dunne plakjes 400 gram kastanjechampignons 1 cup / 125 gram walnoten, geroosterd 1 tl paprikapoeder 1 tl oregano, gedroogd 6 zongedroogde tomaten 1 el sojasaus 1 tl ahornsiroop of suiker 660 ml tomatenpassata 4 el rode wijn (optioneel) hand peterselie, fijngehakt hand basilicum, in stukjes gescheurd 1 tl zout 1/4 tl zwarte peper 300 gram spaghetti Doe de walnoten, paprikapoeder, oregano, zout en zongedroogde tomaten in de keukenmachine. Druk een paar keer op de 'pulse' knop zodat het een grof mengsel wordt. Voeg de champignons toe en zorg dat er een mengsel staat dat een beetje op gehakt lijkt. Verwarm in een sauspan een eetlepel olijfolie en fruit de ui en knoflook 3-4 minuten op laag vuur. Voeg de bleekselderij en wortel toe en fruit nog ongeveer 4-5 minuten. Voeg het walnotenmengsel toe en bak nog 1 minuut. Voeg nu de tomatenpassata, sojasaus, ahornsiroop en rode wijn toe. Laat 25 minuten pruttelen op laag vuur. Kook ondertussen de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Breng de saus verder op smaak met peper en zout en roer de basilicum erdoor. Verdeel de spaghetti over vier borden en serveer met de saus. Garneer met de peterselie en een scheut olijfolie. Buon appetito! Ga jij dit recept maken? Tof als je het deelt op
Instagram of
Facebook met de #vegadutchie! X
Jolijn