Verwarmende Boerenkool & Aubergine Salade
Anderhalf jaar geleden slenterde in door de straten van Vancouver, de meest vooruitstrevende en groene stad waar ik ooit ben geweest. 's Ochtends ging ik met de racefiets de heuvel af, letterlijk downtown. Onderweg haalde ik een koffietje bij een van de vele hippe barretjes. Ik viel uit de toon, want iedereen had daar zijn eigen beker mee. Na een paar dagen besloot ik er ook maar eentje aan te schaffen. Handig en duurzaam. Onderweg kwam ik nooit aanhangposters of flyers tegen, want die zijn er verboden. Na een half uurtje trappen kwam ik bij het Stanley Park waar slanke mannen en vrouwen hun dagelijkse rondje hardlopen of skaten voltooiden. Voor lunch kon ik kiezen uit vegan pancakes, salades met tempé, scrambled tofu of een wrap met zoete aardappel en zwarte bonen. Heaven. Aan het einde van de dag nam ik de trolleybus terug naar boven. Stressend stond ik te wachten. Fietsen kunnen in Vancouver namelijk mee op de bus. Voorop. Het zag er simpel uit, maar het lukte niet, iemand moest me te hulp schieten en ik liep met een rood hoofd de bus in. Awesome. De hit in Canada was absoluut 'kale', oftewel boerenkool. En dan vooral de kale chips. In iedere supermarkt te verkrijgen en vooral in heel veel varianten bij Whole Foods. Je moest er echter wel 4 dollar voor over hebben. Vancouver is een groene droom, maar aan de perfecte kennismaking zaten ook nadelen. Geen drank op het strand, zeer vroege sluitingstijden en minder gekke initiatieven. Je kunt niet alles hebben, maar ik eet mijn zelfgemaakte boerenkoolchips met drankje dan toch liever op in Wijk aan Zee. Dat boerenkool alleen een synoniem voor stamppot is klopt allang niet meer en ook zonder eerste nachtvorst kun je prima boerenkoolchips, boerenkoolsmoothies en rauwe boerenkoolsalades maken. Je komt het tegenwoordig overal tegen. Te gek, want de groente is ontzettend veelzijdig, goedkoop, lokaal en lekker. Ik word er altijd zo blij van als ik de grote bladeren met druppels weer zie liggen op de biologische markt. Gelukkig is het ook nog eens heel eenvoudig te bereiden. Een paar minuutjes wokken in wat kokosolie, knoflook en zout en je hebt al een topgerecht. Het is ook een van de groenten met de meeste eiwitten, vitamines en vezels. Deze warme herfstsalade is echt super. Het zijn bijna alleen groenten, maar je zult je na het eten voldaan en vol energie voelen. Perfect om te eten na een avond yogales of een rondje hardlopen. De verschillende smaken uit de salade vullen elkaar aan. De zoete paprika, zure augurk, romige walnoot, kruidige boerenkool en de pittigheid van de chili, als je van wat vuur houdt. Wist je dat je veel minder snacktrek hebt als je in iedere maaltijd de verschillende smaken (zoet, zout, zuur, pittig, bitter) verwerkt? Je maaltijd is dan in balans en volgens de Chinese voedingsleer wordt je energiestroom gestimuleerd. Verwarmende Boerenkool & Aubergine Salade Voor 2 personen 175 gram boerenkoolbladeren 2 zoete puntpaprika's 2 middelgrote aubergines, +/- 300 gram 2 handjes zuurkool 1 tl garam masala 1 tl ahornsiroop handje walnoten, fijngehakt 8 kleine augurken, check of er geen suiker toegevoegd is snuf chilipeper (optioneel) olijfolie himalayazout versgemalen peper Verwarm de oven/grill voor op 200 graden. Snijd de aubergine in lange plakken en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met zout en peper en laat 15 minuten intrekken. Dep de aubergines daarna droog met een keukenpapiertje. Snijd de zoete paprika's in vieren en leg ook op de bakplaat. Besprenkel de groenten rijkelijk met olijfolie en zet 10 minuten onder de grill. Keer ze dan om en gril nog eens 10 minuten. Scheur de boerenkoolbladeren van de harde stengel af en scheur ze in kleine stukken. Was de boerenkool goed. Verwarm in een pan een scheut olijfolie en bak de garam masala 1 minuut mee. Voeg dan de boerenkool, chilipeper(optioneel) en ahornsiroop toe en bak 3 a 4 minuten tot de boerenkoolbladeren slinken. Voeg de zuurkool toe en bak nog zo'n 3 minuten. Verdeel de boerenkoolmix over twee borden en versier met de aubergine, paprika, walnoten en augurken. Breng op smaak met himalyazout en peper. Tip: heerlijk met een dipje, zoals hummus of baba ganoush.