Blaasontsteking & natuurlijke medicijnen
4 min. leestijd

Blaasontsteking & natuurlijke medicijnen

Blaasontsteking? Het kan verschrikkelijk aanvoelen. Het brandende gevoel bij het plassen, de pijn in je onderbuik en het zeurende gevoel. Als je ermee naar de dokter gaat zul je vaak anti-biotica meekrijgen, en dat is soms ook nodig! Maar: probeer eerst eens natuurlijke medicijnen.  Zelf krijg ik sinds een jaar of 10 af en toe blaasontsteking. Vaak heb ik de ontsteking gelukkig binnen een paar uur onder controle. Voordat ik je vertel hoe, wil ik je vertellen dat het soms niet op een natuurlijke manier overgaat. 


Dit was bij mij de laatste keer het geval en ik ben dankbaar dat anti-biotica er toen waren. Ik geloof dat de Oosterse & Westerse geneeskunde elkaar prachtig kunnen aanvullen. Dus gaat je blaasontsteking na 2 dagen niet beter? Breng dan een bezoek aan je huisarts. De fysieke reden dat je blaasontsteking krijgt is dat er een bacterie zich via je plasbuis in je blaas nestelt. Zelf heb ik echter gemerkt dat ik vaak blaastonsteking krijg als ik te veel in mijn yang-energie zit. Als ik veel stress heb, weinig slaap, te veel cafeïne drink of seks heb op een manier die ik achteraf toch niet prettig vind. In de Ayurveda noemen ze blaasontsteking ook wel een echte pitta-aandoening, oftewel een disbalans in het element vuur. 


Om het element vuur meer in balans te brengen kun je meer water toevoegen. Simpelweg door meer water te drinken, maar ook door veel fruit en groenten toe te voegen aan je dieet, uitdrogende middelen als cafeïne en alcohol even helemaal te schrappen en tijd door te brengen bij het water of bijvoorbeeld in bad (als zijn de meningen over een bad nemen ook weer verdeeld). Na veel observeren is me ook opgevallen dat er vaak emoties te grond liggen aan blaasontsteking. 


Opgekropte woede of frustratie (pisnijdig zijn), het niet bewaken van grenzen of angst kunnen een rol spelen. Hiervan bewustworden kan helpen bij de heling van terugkerende blaasontsteking. Een ziekte verschijnt nooit zomaar en door weer in contact te komen met jouw lijf & emoties kun je meer helen dan je ooit had kunnen bedenken.

Natuurlijke medicijnen blaasonsteking

water & kruidenthee De meest voor de hand liggende en meest effectieve tip is het drinken van water. Héél veel water. Water helpt de bacteriën uit je blaas te spoelen en zoals ik net al schreef kan water het te veel aan vuur weer in balans brengen. Drink het liefst warm of lauw water, want koud water kan te belastend zijn voor je al verzwakte lijf. Kruidenthee is ook een goed idee. Probeer eens kamille, verse basilicum of verse muntthee.  

voeding Voeding kan ontzettend ondersteunen tijdens jouw blaasontsteking. Voeding dat het lichaam kalmeert en probiotische voeding is aan te raden. Hieronder een lijstje met welke voeding je beter even kan laten staan en waarvan je juist wat meer mag eten. Laten staan: chocola, koffie, andere dranken met cafeïne, alle dierlijke producten, gluten, te hete voeding, pittig eten, eten uit pakjes, suiker en suikervervangers, witmeel producten. Meer van nemen: groene groenten, komkommers, watermeloen, verse wortelsap, cranberrysap, granen als quinoa, gerst en rijst, kidneybonen, miso, zuurkool & kimchi, zeewier, tempeh, kombucho & kefir, appelazijn, kurkuma, gember, basilicum, cardemom, zoete aardappel. Heb je vaak blaasontsteking? Neem dan (ongesuikerd) cranberry op in je voeding. Je kunt natuurlijk ook een cranberry-supplement nemen. 

D Manose D-Manose is een enkelvoudige suiker dat gevonden wordt in bepaalde bomen, planten en vruchten als cranberry, appel en blauwe bessen. Deze suiker hecht zich aan de bacteriën in je blaas waardoor ze gemakkelijker het lichaam kunnen verlaten. Het werkt vaak als een trein. Dus voel je de eerste symptomen van een blaasontsteking opkomen? Slik dan direct D Manose. Fijn om altijd een potje thuis te hebben staan. essentiële oliën De meest effectieve manier waarop ik normaal gesproken mijn blaasontstekingen genees is de volgende. Ik neem een liter water en voeg daaraan 6 druppels 100% pure tea tree olie, 2 druppels 100% pure oregano olie & 3 druppels 100% pure citroenolie toe. Ik leeg mijn blaas, drink dan alles op en wacht een uur met plassen (yes, lastig!). Dan plas ik alles in een keer helemaal uit. Dit verhelpt mijn blaasontsteking 9 op de 10 keer binnen een paar uur. 

onderliggende emoties onderzoeken In de Chinese Geneeskunde is de blaas gekoppeld aan de emotie 'angst'. En wat blijkt: elke keer als ik blaasontsteking kreeg zat ik in een stressvolle periode of ging ik over grenzen heen. Verder viel het me op dat het ontstond als ik mijn grenzen niet duidelijk aangaf tijdens de seks of als ik opgekropte woede voelde. Als je al blaastonsteking hebt, vraag dan eens aan je lichaam waarom de blaasontsteking er is. Je hoeft geen antwoorden te verzinnen, maar kijk wat er naar boven komt. Om het te voorkomen is het een goed idee om vaker expressie te geven aan alle emoties die in jou leven door emotional release, dansen en tantrische oefeningen. Ik voelde bijvoorbeeld dat er veel woede in me zat en het gaf heel veel release door daar expressie aan te geven d.m.v. slaan en schreeuwen in een kussen. 

bekken losmaken Als je zoveel pijn hebt tijdens je blaasontsteking kan het zijn dat je jouw onderbuik, blaas en vagina gaat aanspannen. Logisch, maar dit zorgt juist voor meer ongemak. Probeer de spieren rondom je vagina helemaal te ontspannen. Ik vind het zelf heerlijk om heupcirkels te maken en met mijn heupen te dansen, zodat alles weer wat losser wordt. Ook self-pleasure kan heerlijk zijn om wat te ontspannen, maar ga niet met je vinger of dildo naar binnen en was je handen van te voren. Maak de aanrakingen niet doelgericht maar verlangzaam & voel wat je doet. 

massage & kruikje Probeer je onderbuik zachtjes te masseren met wat kokosolie en eventueel wat druppels essentiële olie. Bij mij zorgt het altijd voor meer ontspanning in mijn blaas en bekkengebied. Je kunt er daarna een warm kruikje op leggen. 

yin activiteiten Neem rust als je blaasontsteking hebt. Je lichaam geeft aan dat er iets niet in orde is en het is tijd om naar binnen te keren. Mediteer, volg een restorative yogales (eventueel online), breng tijd door in de natuur of ga gewoon lekker slapen overdag. Het is écht een teken om gas terug te nemen en te zakken in je lijf. Ook al lijkt het nog zo onmogelijk: gun dit jezelf. Ik merk iedere keer weer dat als ik durf te luisteren naar mijn lijf er zoveel moois ontstaat. Ik laat los en maak plek voor het nieuwe. 

Reactie plaatsen

Zak dieper in je lijf