Bieten & Chocolade Smoothie
2 min. leestijd

Bieten & Chocolade Smoothie

bietensmoothie-vegan-chocola-recept-juice
Superfoods waren dit jaar populair voer voor discussie. Als nieuwbakken foodie krijg ik voortdurend allerlei vragen over eten, soms serieus, dan weer spottend. Mensen eisen nu eenmaal een verklaring voor afwijkend gedrag: “Waarom wil je niet ook een stukje taart?” Ik hap altijd, want ik hou wel van discussie, maar ik probeer alle vragen waar ik het antwoord op schuldig moet blijven op te zoeken. Op die manier leer ik. Ik ben geen deskundige, maar slechts een liefhebber. De term superfoods komt me hoe dan ook behoorlijk de keel uit. Zodra een collega of voetbalvriend iets hoort over gojibessen of quinoa dan krijg ik een veelzeggende glimlach en een schampere opmerking over welke superkrachten je dan wel niet krijgt door het eten ervan. Daar kun je niet van winnen, want de marketingterm superfoods wordt - net als detoxen trouwens - volledig uitgehold en dat is schadelijk voor de discussie over gezonde voeding. Bestaat er dan geen superfood? Ik geloof best dat sommige voedingsmiddelen meer goede voedingsstoffen bevatten dan andere. Ik betwist ook niet dat je sommige stoffen normaal gesproken vrij weinig binnen krijgt, maar dat er voedsel is dat ervan overloopt. Maar als je iets op een voetstuk plaats, zeker in Nederland, dan wordt er extra kritisch naar gekeken. En dan blijkt dat de term superfoods net zo veel waard was als andere marketingkreten, zoals ‘nieuw recept’ of ‘met extra ...’. Michael Pollan schreef het boek In Defense of Food en draait de kwestie daarin om. Hij roept niet een paar soorten voedsel uit tot superfoods, maar verdedigt het belang van alle soorten voeding. Hij houdt wel een slag om de arm. Voeding is wat hem betreft niet alles wat eetbaar is, maar alles wat je voedt. Dus geen bewerkte voedingswaren, maar wel verse producten. Daar ben ik het roerend mee eens. Er is niks mis spotlights op een product, maar misschien kunnen we in 2015 ophouden met alle gezonde voeding een cape om te hangen en een S op de borst te spelden. Laten we van het komende jaar een jaar maken waarin mensen zich realiseren dat alle voeding super is. Eat food. Not too much. Mostly plants - Michael Pollan Hoe kom je de dag door zonder superfoods? Er zijn nog een paar plekken in de workshop van Jolijn op donderdag 15 januari. Klik voor meer info daarover op Events.
bietensmoothie-vegan-chocola-recept-juice4
Bieten & Chocolade Smoothie Deze heerlijke en pittige smoothie helpt je er weer bovenop na een feestje. Perfect voor 1 januari! De romige banaan, aardse biet en pittige cacao zorgen voor een spannende combinatie. Het hangt van de grote van de bieten en bananen af hoe de structuur van de smoothie wordt. Experimenteer en vind uit wat jij het lekkerst vindt! voor 2 personen 3 rijpe bananen 2 rode bieten, rauw en geschild 2 el rauwe cacaopoeder 200 ml water 200 ml amandelmelk snuf chilipeper Doe alle ingrediënten in de blender en laat een egale smoothie ontstaan. Drink op met een rietje!
bietensmoothie-vegan-chocola-recept-juice3
Happy New Year lieve lezers! Wij wensen jullie een jaar vol met liefde en gezondheid toe. Tot 2015!
wieneke
Door

wieneke

op 30 Dec 2014

Bedankt voor jullie lekkere recepten van 2014. As I type staat het peer/pecannoten ontbijt in de oven. Wens jullie het beste voor 2015!

Jolijn
Door

Jolijn

op 31 Dec 2014

Een heel mooi 2015 Wieneke!

Margo
Door

Margo

op 31 Dec 2014

Beste jolijn, Als echte foodie en keukenprinses, wil ik je - nu het moment zich er perfect voor leent aan het einde van het jaar - je bedanken voor de heerlijke en eerlijke recepten en je inspirerende verhaaltjes. Mede door jouw site heb ik mijn draai gevonden een nog gezondere eetwijze eigen te maken. Happy new year!

Jolijn
Door

Jolijn

op 31 Dec 2014

Wat lief! Dank je wel. Ik wens je een heel mooi en gezond 2015!

Marla
Door

Marla

op 31 Dec 2014

Jolijn! Jij had van mij the woman of the year award categorie health mogen winnen dit jaar! Je blogs zijn echt steengoed, naast je recepten! Thanks! Een goede jaarwisseling!

Jolijn
Door

Jolijn

op 31 Dec 2014

Dank je! Wat lief!! Een heel fijn 2015 vol gezondheid en liefde

Lynn
Door

Lynn

op 08 Sep 2017

Is dit gelijkwaardig aan een normaal ontbijt of is dit meer een tussendoortje? Of juist lunch? :)

Jolijn
Door

Jolijn

op 11 Sep 2017

Kan als alles! Wanneer jij er zin in hebt :) Ik eet het vaak als ontbijt, maar ook als tussendoortje.

Reactie plaatsen

Zak dieper in je lijf