Crispy Bietenburgers
Deze burgers doen me aan tartaartjes denken. Die aten we vroeger heel vaak tussen een broodjes met augurkjes en ketchup erop. Deze variant zit vol met gezondheid. Eiwitten van de linzen, vezels uit de rijst en vitaminen uit de bieten en toppings. Ze zijn echt simpel om te maken en vallen niet uit elkaar (mits je het recept nauwkeurig volgt ;-)!). Voor zo'n 6 burgers
3 rauwe bieten (middelgroot), geschild en in vieren 3 tenen knoflook, gepeld 2 cups / 400 gram gekookte groene linzen* 1 cup / 390 gram gekookte (zwarte) rijst* 1 flinke! hand bladpeterselie 4 el (rijst)meel 1 volle tl komijnpoeder 1 tl chilivlokken 1 el edelgistvlokken (optioneel) 1 el vers citroensap 3 el chiazaad of lijnzaad peper & zout kokosolie of milde olijfolie om in te bakken broodjes tips voor garnering: avocado, komkommer, sla, kiemen, hummus, augurk * Ik weet niet precies hoeveel dit ongekookt is. Ik kook meestal een grote hoeveelheid rijst en linzen, zodat ik de volgende dag ook lunch kan maken. Als je dit niet wilt kun je 2 cups ongekookte linzen aanhouden en 1 cup ongekookte rijst. Dan houd je misschien iets over, maar niet veel. Meng de chiazaden of lijnzaden met 4 el water en laat 10 minuten staan. Doe de bieten, knoflook, peterselie, komijnpoeder, chilivlokken, edelgistvlokken, citroensap en peper en zout in de keukenmachine en druk een paar keer op de pulse-knop tot de bieten verpulverd zijn. Niet te lang, want dan komt er te veel vocht vrij. Doe er nu de linzen, rijst, chia-mengsel en rijstmeel bij en druk nog een paar keer op pulse. Als het goed is is alles nu goed gemengd. Schep het mengsel in een grote bak en masseer het even met je handen zodat het wat plakkeriger wordt. Vorm dan 6 stevige ballen. Nu komt het belangrijke deel. Druk de burgers een beetje plat en druk ze daarna weer wat aan de zijkanten aan. Herhaal dit een paar keer zodat de burgers wel platter worden, maar niet uit elkaar vallen. Verwarm in een pan een scheut kokosolie of olijfolie en bak de burgers zo'n 5 minuten per kant of tot ze crispy aan de buitenkant zijn. Serveer de burgers in een broodjes met je favo toppings!
X Jolijn
marlou
op 02 Nov 2017Jolijn
op 06 Nov 2017Ada
op 15 Jul 2016Jolijn
op 20 Jul 2016Cecilia
op 23 Oct 2016Jolijn
op 25 Oct 2016Debora
op 15 Jul 2016Jolijn
op 20 Jul 2016Tessa
op 25 Jul 2017Jolijn
op 22 Aug 2017Vegan hamburgerbroodjes met spirulina en maanzaadjes
op 08 Jan 2018