Gevuld Speculaas
gevuldspeculaas-vegan-glutenvrij-gezond-recept
Om alvast in de winterse Sint sferen te komen maakte ik vanochtend deze vegan gevulde speculaas voor jullie. Het hele huis vult zich met warme speculaaskruiden als deze onweerstaanbare koek in de oven staat!
sinterklaas-speculaas-gezond-recept-glutenvri
Gevuld Speculaas
Voor zo'n 16 stukjes Voor de koek 100 gram boekweitmeel 100 gram glutenvrij meel (ik had een mix van boekweit,rijst,maïs en quinoa) 2 tl bakpoeder 2 el speculaaskruiden 1 tl zout 100 gram kokosolie, gesmolten 75 gram kokosbloemsuiker 6 medjouldadels 3 el amandelmelk paar blanke amandelen voor garnering Voor het spijs 1 cup blanke amandelen (hier zie je hoe je zelf blanke amandelen maakt) 1 cup medjouldadels 1 el vers citroensap 1 tl vanillepoeder snuf zout Springvorm 20 cm Meng in de keukenmachine de ingrediënten voor de spijs door elkaar. Laat een kleverige bal ontstaan. Wikkel deze in folie en leg in de koelkast. Mix in een grote kom het meel, bakpoeder, speculaaskruiden, kokosbloemsuiker en zout door elkaar. Doe de medjouldadels in de keukenmachine en laat klein worden. Voeg nu het meelmengsel, kokosolie en amandelmelk toe. Als het goed is ontstaat nu een mooie meelbal. Vorm hiervan 2 deegballen en wikkel deze ook in folie. Laat het liefst een uur rusten. Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de springvorm in met kokosolie. Pak een deel van het deeg, rol uit met een deegroller en bekleed de onderkant van de springvorm ermee. Vorm ook opstaande randen van zo'n 2-3 cm. Pak nu het spijs en bedek die over de bodem, zo gelijkmatig als mogelijk is. Rol het andere stuk deeg uit uit met de roller en dek hiermee de bovenkant af. Je kunt met een vork leuke patroontjes maken. Zet het gevuld speculaas in de oven voor 30 minuten. Laat daarna afkoelen onder een schone theedoek. Snijd het gevuld speculaas in vierkanten of puntjes en serveer met een amandel erop. Ga je dit recept maken? Tag hem op Instagram met #vegadutchie. Ik ben benieuwd naar jullie baksels! vegan-gevuldspeculaas-glutenvrij-recept
speculaas-vegan-gezond-recept
Martje
Door

Martje

op 24 Nov 2015

Lijkt me heerlijk, ga ik dit weekend maken! Ken je trouwens die dadelpuree die je bij de Marokkaanse winkel kan kopen? Zitten volgens mij alleen maar (heel rijpe en daarom niet meer geschikt om los te verkopen?) dadels in, en is heel handig om koekjes mee te bakken etc. Overigens heb ik laatst die spruitjesschotel gemaakt, heel erg lekker (de vega-spekjes heb ik even geskipt, want te lui om verkooppunt te vinden en met die hazelnoten vast ook heel voedzaam), dank!

Jolijn
Door

Jolijn

op 25 Nov 2015

Te gek dat het zo lekker is geworden! Dadelpuree ken ik nog niet. Ga eens kijken. Dank voor de tip!

Lize van de Ven
Door

Lize van de Ven

op 02 Dec 2015

Hoi Jolijn, Ik heb ze gemaakt. Fijne tekstuur en goede smaakt - Ik vind ze alleen vreeslijk zout.. (En ik eet niet bewust weinig zout of zo). Dit vond ik ook met de brownies (met boterbonen) die ik een maand geleden gemaakt heb. Ik dacht toen dat ik vast de verkeerde maatlepeltje had gebruikt.. maar nu heb ik extra opgelet.. en heb ik weer zoute koekjes. (Ik gebruik die roze Himalaya zout). Hoe kan dat? Groetjes Lize

Jolijn
Door

Jolijn

op 03 Dec 2015

Ha Lize, Wat gek! Het kan natuurlijk een kwestie van smaak zijn of een ander soort theelepel. Volgende keer wat minder zout :-) Bij mij zijn ze echt niet zo zout!

Jeroen van der Mark
Door

Jeroen van der Mark

op 22 Nov 2015

Wat een super mooie foto's zeg! Ziet er echt goed en lekker uit!

Jolien
Door

Jolien

op 09 Nov 2015

Als ik weer fit ben ga ik dit zeker maken!! Lijkt me heerlijk xx

Jolijn
Door

Jolijn

op 10 Nov 2015

Dan kom ik hem bij je eten :-)

Susanne
Door

Susanne

op 09 Nov 2015

wow en nog niet eens zo heel ongezond eigenlijk, ben benieuwd. Ik ga het snel maken (en zal taggen op instagram ;) )

Jolijn
Door

Jolijn

op 10 Nov 2015

Te gek!!!

Desi
Door

Desi

op 09 Nov 2015

Mijn maag begint al te knorren als ik dit zie. Wat een heerlijk recept! Gevulde speculaas heb ik nog niet veganistisch gevonden, dus dat wordt zelf maken dit jaar!

Jolijn
Door

Jolijn

op 10 Nov 2015

Leuk dat je hem gaat maken! Hij is echt superlekker

Loes
Door

Loes

op 09 Nov 2015

Hmm klinkt goed! Wat voor keukenmachine gebruik je?

Jolijn
Door

Jolijn

op 10 Nov 2015

De Magimix 3200xl. Een hele fijne!

Luus
Door

Luus

op 10 Nov 2015

G'morgen! Ik les vaak in recepten dat ze de ingredienten IN DE KEUKENMACHINE mengen. Hier is dat bijv ook bij de ingredienten voor de dadelspijs. Aan wat voor keukenmachine moet ik dan denken/ heb het een keer in de blender geprobeerd en toen liep ie vast ;0)

Luus
Door

Luus

op 10 Nov 2015

G' morgen! Ook hier lees ik weer dat je de ingredienten in een keukenmachine mengt. Aan wat voor machine moet ik dan denken? Welke gebruik jij? reacties van anderen zijn ook welkom. Heb het eens in mijn blender geprobeerd maar die liep toen vast ;0)

Jolijn
Door

Jolijn

op 10 Nov 2015

Hi Luus, Ik gebruik die van Magimix de 3200XL en ben daar heel blij mee.

Luus
Door

Luus

op 10 Nov 2015

oeps, dacht dat mijn reactie niet geplaatst was ... even geduld a.u.b. dus ... nu dubbel. Hoef maar 1x antwoord hoor! Hihihi ...

Marvin
Door

Marvin

op 10 Nov 2015

Ziet er lekker uit zo op de foto's :) En aan de ingrediënten te zien is dit een gezonder alternatief voor zo'n lekker stuk speculaas!

Jolijn
Door

Jolijn

op 10 Nov 2015

Zeker! Benieuwd hoe je het vindt smaken.

Corinne
Door

Corinne

op 10 Nov 2015

Hallo, was al tijdje bezig met de perfecte gevulde speculaas (voor mijn suikerminnende bezoekers die onze suikervrije manier van eten altijd kritisch bekijken ;) )met de spijs was ik al geslaagd maar goed deeg is lastig. Bij jouw deeg kreeg ik een vrij vette koek klopt dat? had boekweit en rijstemeel gebruikt half om half.

Simone
Door

Simone

op 15 Nov 2015

Heb je een kant-en-klare glutenvrije meelmix gebruikt? En zo ja, van welk merk? De speculaas ziet er heerlijk uit ? Ik ga hem zeker maken!

Jolijn
Door

Jolijn

op 16 Nov 2015

Ja. 4-korenmeel heet het. Ik heb zelf bij de Ekodis in Amsterdam gekocht.

Simone
Door

Simone

op 16 Nov 2015

Dankjewel! Ik ga kijken of ik dit merk ook in de buurt kan vinden.

Manon
Door

Manon

op 15 Nov 2015

Oh wat is deze heeeeerlijk!! Eindelijk iets gemaakt wat vriendlief ook lekker vind! Hahaha gelukkig kon ik zeggen dat er "gewoon" suiker in zat hoor! Hihihi

Jolijn
Door

Jolijn

op 16 Nov 2015

Haha fijn dat hij het lekker vond!

Karin
Door

Karin

op 11 Dec 2015

Jeetje wat is deze lekker!!!!!??

Jolijn
Door

Jolijn

op 12 Dec 2015

Haha lekker smullen! X

Sarah
Door

Sarah

op 14 Nov 2015

Ooooh ik was gelijk verkocht toen ik het recept las! Vandaag was de ideale dag om het uit te proberen en ik ben heel tevreden. Ontzettend lekker en ook nog eens heel eenvoudig. Love it!!!

Jolijn
Door

Jolijn

op 16 Nov 2015

Yay! Top om te horen :-)

Reactie plaatsen

Zak dieper in je lijf