Follow us to receive the latest news!
Follow us to receive the latest news!
<:optin-form-placeholder>
Indiase Linzendip
Deze linzendip, die ook heerlijk is als spread op brood, is mijn eerste maandelijkse Vegadutchie Verzoekrecept. Vanaf nu zal ik iedere maand op Facebook vragen welk recept jullie graag op het blog willen zien. Dit kan een gezonde variant zijn van een traditioneel recept, maar ook een snel ontbijtje of een bodyrecept (zoals zelfgemaakte scrub). Daarnaast ga ik ook aan de slag met tips voor onderwerpen voor een blog, zoals bijvoorbeeld mijn blogje van laatst over natuurlijke remedies tegen blaasontsteking. Twee weken geleden kreeg ik van Renee Haenen-van Emmerik de vraag om spreads voor op brood (voor kinderen) te maken. Kwam goed uit, want een linzendip stond al heel lang op mijn lijst. Ik ben altijd al fan geweest van de Indiase keuken. De zachte kruiden, romige smaken en overheerlijke geuren herinneren me aan mijn Oosterse reizen. (Nog) niet naar India, maar ik denk vooral aan Laos, waar ik mijn lekkerste Indiase gerecht ooit at in een mini-dorp in het noorden van het land. Het restaurantje aan het einde van de enige weg in het dorp bestond uit een paar plastic stoelen en tl-licht. Daar kreeg ik een perfect uitgebalanceerd gerecht voor me. Op mijn bord lagen een soort ronde bollen gevuld met currygroenten en een tomatendipsaus. Misschien moet ik die ook eens proberen te maken... Linzen, rijst, kerriepoeder, koriander, kokosmelk en tomaten bepalen mijn beeld van de Indiase keuken. Een keuken waarin de Ayurveda een belangrijke rol speelt. Ik leef niet strikt volgens de Ayurvedische gezondheidsleer, maar houd het wel altijd in mijn achterhoofd. In de Ayurveda zorg je er altijd voor dat alle smaken - zoet, zuur, zout, bitter, pittig en wrang - in een maaltijd verwerkt zitten. Wist je dat alle smaken apart om aandacht vragen in je lijf en dat je dus langer voldaan bent als je ze allemaal tegelijk bevredigt? De Indiase linzendip hieronder zit vol met heerlijke zoete, zoute en kruidige smaken. Lekker op een geroosterde (zuurdesem)boterham, zadencracker of rijstwafel, maar ook als topping voor een salade. Hij is heel snel te maken en ook nog eens budget. En omdat hij mild en zoet is, is hij ook heel geschikt voor kinderen. Indiase Linzendip 1/2 cup rode linzen 1 rode ui, fijngehakt 1 tl paprikapoeder 1 tl Indiase kerriepoeder 1 tl mosterdzaad 1/2 tl gemalen gember 1/4 tl zout peper 6 el olijfolie hand verse koriander Spoel de rode linzen af en kook ze in ruim water in ongeveer 15-20 minuten gaar. Giet af en spoel af met koud water. Verhit in een bakpan 1 el olijfolie en fruit de ui met de paprikapoeder, kerriepoeder, mosterdzaad en gember tot de ui zacht wordt, zo'n 5 minuten. Doe de linzen, het ui-mengsel, de rest van de olijfolie, het zout, de koriander en een snufje peper in de keukenmachine en laat alles draaien tot een egale dip ontstaat. Je kunt de dip in (een glazen pot in) de koelkast ongeveer 5 dagen bewaren.
Renee Haenen-van Emmerik
op 01 Sep 2015Jolijn
op 01 Sep 2015Vegan Sandwich met zontomaathummus en vegan mayonaise
op 07 Feb 2017Laura
op 31 Aug 2015Jolijn
op 01 Sep 2015Ansuya Lalay
op 31 Aug 2015Jolijn
op 01 Sep 2015Avi
op 31 Aug 2015Jolijn
op 01 Sep 2015Avi
op 03 Sep 2015Marije
op 11 Sep 2015Jolijn
op 14 Sep 2015