Indiase Linzendip
linzendip-vegan-indiaas-recept
Deze linzendip, die ook heerlijk is als spread op brood, is mijn eerste maandelijkse Vegadutchie Verzoekrecept. Vanaf nu zal ik iedere maand op Facebook vragen welk recept jullie graag op het blog willen zien. Dit kan een gezonde variant zijn van een traditioneel recept, maar ook een snel ontbijtje of een bodyrecept (zoals zelfgemaakte scrub). Daarnaast ga ik ook aan de slag met tips voor onderwerpen voor een blog, zoals bijvoorbeeld mijn blogje van laatst over natuurlijke remedies tegen blaasontsteking. Twee weken geleden kreeg ik van Renee Haenen-van Emmerik de vraag om spreads voor op brood (voor kinderen) te maken. Kwam goed uit, want een linzendip stond al heel lang op mijn lijst. Ik ben altijd al fan geweest van de Indiase keuken. De zachte kruiden, romige smaken en overheerlijke geuren herinneren me aan mijn Oosterse reizen. (Nog) niet naar India, maar ik denk vooral aan Laos, waar ik mijn lekkerste Indiase gerecht ooit at in een mini-dorp in het noorden van het land. Het restaurantje aan het einde van de enige weg in het dorp bestond uit een paar plastic stoelen en tl-licht. Daar kreeg ik een perfect uitgebalanceerd gerecht voor me. Op mijn bord lagen een soort ronde bollen gevuld met currygroenten en een tomatendipsaus. Misschien moet ik die ook eens proberen te maken... Linzen, rijst, kerriepoeder, koriander, kokosmelk en tomaten bepalen mijn beeld van de Indiase keuken. Een keuken waarin de Ayurveda een belangrijke rol speelt. Ik leef niet strikt volgens de Ayurvedische gezondheidsleer, maar houd het wel altijd in mijn achterhoofd. In de Ayurveda zorg je er altijd voor dat alle smaken - zoet, zuur, zout, bitter, pittig en wrang - in een maaltijd verwerkt zitten. Wist je dat alle smaken apart om aandacht vragen in je lijf en dat je dus langer voldaan bent als je ze allemaal tegelijk bevredigt? De Indiase linzendip hieronder zit vol met heerlijke zoete, zoute en kruidige smaken. Lekker op een geroosterde (zuurdesem)boterham, zadencracker of rijstwafel, maar ook als topping voor een salade. Hij is heel snel te maken en ook nog eens budget. En omdat hij mild en zoet is, is hij ook heel geschikt voor kinderen. Indiase Linzendip 1/2 cup rode linzen 1 rode ui, fijngehakt 1 tl paprikapoeder 1 tl Indiase kerriepoeder 1 tl mosterdzaad 1/2 tl gemalen gember 1/4 tl zout peper 6 el olijfolie hand verse koriander Spoel de rode linzen af en kook ze in ruim water in ongeveer 15-20 minuten gaar. Giet af en spoel af met koud water. Verhit in een bakpan 1 el olijfolie en fruit de ui met de paprikapoeder, kerriepoeder, mosterdzaad en gember tot de ui zacht wordt, zo'n 5 minuten. Doe de linzen, het ui-mengsel, de rest van de olijfolie, het zout, de koriander en een snufje peper in de keukenmachine en laat alles draaien tot een egale dip ontstaat. Je kunt de dip in (een glazen pot in) de koelkast ongeveer 5 dagen bewaren.
linzendip-vegan-indiaas-recept-kruiden
Renee Haenen-van Emmerik
Door

Renee Haenen-van Emmerik

op 01 Sep 2015

Dank je wel Jolijn. Ik ga hem vanmiddag meteen maken en laat je weten wat de jongens ervan vonden.

Jolijn
Door

Jolijn

op 01 Sep 2015

Ben benieuwd!

Vegan Sandwich met zontomaathummus en vegan mayonaise
Door

Vegan Sandwich met zontomaathummus en vegan mayonaise

op 07 Feb 2017

[…] je ze zo kunt oppimpen als je wilt. Ik kies meestal voor een basisspread, zoals hummus, pesto of linzendip. Gegrilde groenten erop, rauwkost en een augurkje en je hebt een goddelijke lunch! Simpel is het […]

Laura
Door

Laura

op 31 Aug 2015

Dit ziet er echt heerlijk uit!

Jolijn
Door

Jolijn

op 01 Sep 2015

Dank je!

Ansuya Lalay
Door

Ansuya Lalay

op 31 Aug 2015

genoeg linzen in huis en ook genoeg kruiden in huis hmmmm meerdere smaken proberen

Jolijn
Door

Jolijn

op 01 Sep 2015

Veel plezier!

Avi
Door

Avi

op 31 Aug 2015

Alles in huis om dit te maken. Jeeh kan niet wachten. In oktober ga ik naar Laos. Ik ben nu wel heel benieuwd in welk mini-dorpje je dat heerlijks hebt gegeten. Heb je nog must-see en must-eat tips voor mij?

Jolijn
Door

Jolijn

op 01 Sep 2015

Dat was in Luang Namtha! Je moet echt naar de 4000 islands gaan in het zuiden en vooral Don Det. Toen ik er een paar jaar geleden kwam nog heel puur en uniek. Houten hutje aan de rivier (sunset) kant, zwemmen in de rivier en genieten van de rust en de mooie natuur. Een trekking in het noorden, vanaf Luang Namtha, is ook aan te raden. Veel plezier!

Avi
Door

Avi

op 03 Sep 2015

Luang Namtha heb ik toegevoegd aan ons reisschema! Weet je nog in welk tentje je had gegeten? 4000 Islands stond op ons programma en ik heb nu gekozen voor het eiland Don Det. Dankjewel voor de tips!!

Marije
Door

Marije

op 11 Sep 2015

Ook dit recept is heerlijk. Persoonlijk vond ik het nog net iets lekkerder met sap van een halve limoen er doorheen, lekker fris :-) Maar ben súper blij je website te hebben gevonden met al die heerlijke recepten!

Jolijn
Door

Jolijn

op 14 Sep 2015

Kan me voorstellen dat het de dip extra fris maakt. Lekker!

Reactie plaatsen

Zak dieper in je lijf