Hoe luister je naar je intuïtie?
4 min. leestijd

Hoe luister je naar je intuïtie?

Intuïtie is dat gevoel dat je naar een feestje gaat, maar al in je buik voelt dat je eigenlijk niet wilt. Uiteindelijk valt het dan tegen of kom je uitgeput thuis. Ik negeer mijn intuïtie regelmatig, omdat er ook een ander stemmetje tegen me schreeuwt. Genaamd het ego. Wat kun je nou doen om wél meer te luisteren naar wat je écht wilt.

Op dit moment ben ik weer op een punt aangekomen in mijn leven waarbij ik mezelf weer een aantal vragen stel. Waar ga ik heen? Waar wil ik heen? Wat is mijn visie? Ik ben nu een paar jaar professioneel bezig met Vegadutchie, maar is dit echt waar ik helemaal happy van word? Ik weet dat ik happy word van mensen inspireren en ik zou niet anders kunnen dan een plantaardige lifestyle verspreiden. Tegelijkertijd voel ik heel diep in mij dat er nog iets is wat ik liever wil en beter kan. Dat niet ver afligt van wat ik nu doe. Dat is specifiek: vrouwen bewust maken. Niet alleen door voeding, maar ook door te schrijven en vertellen over de kracht van gedachten, relaties en weer in je vrouwelijke energie gaan staan. Eigenlijk weet ik dus wel wat ik wil. Voel ik in mijn onderbuik -a.k.a. intuïtie- waar ik blij van word. Maar in welke vorm dat zich precies gaat manifesteren weet ik nog niet. En dat maakt het soms heel spannend en onzeker.

Intuïtie: graag melden bij balie 4

Misschien herken je jouw intuïtie wel helemaal niet. We leven in een wereld waarbij alle zo snel gaat dat dat helemaal niet gek is. Je hebt je werk, je relaties, sport, feestjes of misschien wel kinderen. Wanneer zou je je nou bezig kunnen houden met dat stemmetje diep van binnen dat je iets te zeggen heeft? Ik ben geen expert maar ik kan je wel vertellen wat mijn ervaringen op dit gebied tot nu toe zijn.

Mini-stapjes

Ik heb zelf gemerkt dat luisteren naar die stem niet betekent dat ik mijn hele leven direct hoef om te gooien. Als ik bijvoorbeeld voel dat ik een drang heb om vaker in de natuur te zijn was mijn reactie eerst: 'ik moet in de natuur gaan wonen. Daar ben ik gelukkiger. Hoe ga ik dat doen?'. Een tijd geleden kreeg ik een tip van iemand die zei dat je altijd alles in superkleine stapjes moet opdelen. Maar echt heel klein. Wil je meer in de natuur zijn? Oké, dan ga je twee keer per week 10 minuten lopen in het park of het bos. Door te denken, 'ik moet in de natuur gaan wonen', creëer ik stress voor mezelf, want het is niet voor de hand liggend dat ik dat nu ga doen. Door te denken, 'ik ga twee of drie keer per week een half uur naar het park', wordt het doel toegankelijk.

Stil zitten of bewegen?

Mediteren kán heel goed werken om duidelijker te krijgen wat jij nou wilt en voelt. Maar laat je niet van de wijs brengen dat zittende meditatie de enige goede meditatie is. Ik mediteer nu een paar jaar en heb zoveel uitgeprobeerd. Van een half uur zitten en een mantra herhalen, tot mijn ademhaling volgen en begeleide meditaties. Wat ik heb ontdekt is dat bewegende meditatie het beste voor mij werkt. Iemand in mijn yogales vertelde deze week ook dat dit voor vrouwen een fijnere vorm is omdat een stille houding erg statisch is. Juist om als vrouw je lichaam te voelen en bewegen kan je dichterbij jezelf brengen. Voor mij werkt yoga en dansen het beste. Na een les (of thuis) zijn mijn herhalende gedachten weg en weet ik veel duidelijker wat ik wil. Maar misschien werken wandelen, fietsen, zwemmen, boksen of pilates voor jou veel beter. Hoe het komt dat je hoofd helderder is na bewegen? Een van de verklaringen is dat je bloed sneller stroomt. Er stroomt dus ook meer bloed naar je hersenen die hierdoor beter gaan functioneren. Verder wordt een deel van je brein dat belangrijk is om te leren en herinneringen op te slaan, de hippocampus, geactiveerd tijdens beweging. Dit betekent dat je sneller leert en onthoudt als je beweegt.

Relax

Natuurlijk is rust belangrijk. Dat weten we allemaal heel goed. Maar hoe werkt het? Betekent het saai leven? Niet meer naar feestjes gaan? Nee. Dat heeft er niets mee te maken. Ik ben zelf een hsp'er die van prikkels houd. Ik heb dus echt nodig om het huis uit te gaan, te gaan dansen, evenementen op te zoeken. Vanzelfsprekend betekent dit dat ik dan ook weer veel prikkels binnenkrijg. Tot de dag van vandaag zoek ik daar een balans in. En pas de laatste tijd gaat dat veel en veel beter. Want ik heb voor mezelf ontdekt dat rust hem in de kleine dingen zit. Een uur knallen met werk en dan even 10 minuten naar buiten staren. Reageren en posten op social media en dan even een uur mijn telefoon wegleggen. Een feestje pakken -met oordoppen in- en de volgende dag op het gras liggen en extra gezond eten. Zal ik het gevreesde woord dan toch maar even noemen? Balans. That's where it's all about. Zelf heb ik na mijn burn-out nogal de neiging om voorzichtig te doen. Voorzichtig met mijn energie omgaan, niet te hard werken, mezelf afvragen of ik iets wel moet doen. Weet je wat ik ontdekt heb. Dat ik daar alleen maar vermoeider van word. Ik geef niet de volle 100%, waardoor ik het ook niet terugkrijg. Dus hard en gefocust werken en daarna helemaal ontspannen is wat mij betreft heel belangrijk.

Schrijf het op

Kan jij ook zo opzien tegen je gedachten en gevoelens opschrijven? Ik wel! Dagenlang kan ik mijn dagboek zien liggen en mijn hoofd vol hebben, maar toch niet de moed hebben om te gaan schrijven. Want schrijven is direct onder ogen komen. Als je schrijft worden zaken duidelijk. Op dit moment zit ik juist wel in mijn schrijf-modus. Hoe kan schrijven je dichterbij je intuïtie brengen? Doordat als je schrijft je zaken op papier gaat zetten die diep binnen in je leven. Ze gaan van je hoofd naar het papier wat ze inzichtelijker maakt. Als je een paar weken lang elke dag vijf minuten schrijft ga je verbanden zien. Waar word jij nou blij van op een dag? Waar krijg je energie van? Schrijf het op! Ik merkte bijvoorbeeld dat ik op mijn 'energie-lijstje' elke dag dansen zette. Dat doe ik nu drie keer per week en het helpt me om van mijn hoofd naar mijn lichaam te gaan. Ik ben benieuwd of jij je in dit stuk herkent. Luister jij naar je intuïtie? En hoe pak je dit aan? Volg me ook via Facebook & Instagram! X Jolijn Gebruikte bronnen: https://www.scientificamerican.com/article/why-do-you-think-better-after-walk-exercise/ intuïtie cof

Paul Schmidt
Door

Paul Schmidt

op 06 Jun 2017

Mooie blog Jolijn! Visie en daarna met passie er vol voor gaan die visie waar te maken is volgens mij een van de geheimen van het leven. Gr. Paul (buurman van heel lang geleden).

inèz
Door

inèz

op 06 Jun 2017

Wat een mooie reflectie en wat dapper om zo eerlijk te zijn. XXX

Jolijn
Door

Jolijn

op 08 Jun 2017

LOVE

Debora
Door

Debora

op 09 Jun 2017

Bedankt Jolijn, dit is echt een heel inspirerende blog. Je stuk over het 'bang zijn om het op te schrijven' is heel herkenbaar. Ik negeer mijn dagboek soms ook want eenmaal op papier is het ook bevestigd... En dan is een volgende stap verandering, maar veranderingen zijn eng en spannend... Fijn om te lezen hoe jij met bepaalde zaken omgaat, dat dat mij weer goed en helpt me verder. Bedankt dus voor je openheid en eerlijkheid!

Jolijn
Door

Jolijn

op 19 Jun 2017

Dank je wel Debora :-) Ja, zo herkenbaar van: dan is het bevestigd. Ik ben zo blij dat ik je hiermee kan inspireren. Veel liefs!

Cook
Door

Cook

op 16 Jul 2017

Heel veel dingen zijn heel herkenbaar. Dagboek raak ik al jaren niet meer aan ...want er valt zoveel te schrijven dat ik er maar niet aan begin. In mijn hoofd weet ik het veel wel maar in de praktijk komt er niet veel van; Ik ben alleenstaande moeder (ADHD +HSP) met een puber zoon en één van 7 . Hun vader is woonachtig in t buitenland en niet veel in beeld. Ik heb geen relatie of vriend op welke manier dan ook. (En ook geen seks?) Heel eerlijk gezegd vind ik het lastig... lastig om alles in mijn eentje te doen en te bedenken ... lastig om in mijn eentje een stuk te gaan wandelen of de natuur in te gaan... lastig om zoveel mogelijk vegetarisch te koken terwijl het eten wat op tafel komt sowieso bijna standaard wordt afgekeurd door mijn jongens.... Ik wil het zo graag goed doen maar loop hier vaak in vast... Ik heb niet veel vrienden om me heen om te helpen. Ik weet niet waarom maar ik krijg dit niet op gebouwd na drie jaar wonen in een nieuwe stad . En in de familie is op gezondheid gebied veel gebeurd waardoor ook hier de hulp wat lastig is. Ik ben sinds kort weer aan het werk gegaan in de horeca maar loopt erg vast met de opvang van de kinderen. Ik wil het allemaal wel zo graag; een goede moeder zijn, gezond leven, gezond koken, het goede voorbeeld zijn voor mijn kinderen, rust nemen , mediteren en daadwerkelijk een keer een boek uitlezen en Ik wil graag iets betekenen voor anderen en het goed doen voor mijn kinderen de maatschappij en de wereld. Vandaag voel ik me even echt helemaal niet in mijn element .. maar ik ga ervan uit dat dit morgen of overmorgen wel weer beter wordt. Ik hoef geen 'hulp' in een ( kritische) reactie maar het even zo kunnen spuien is al fijn..... Zo.... dat voelt al enigszins opgelucht ... nu maar eerst even een bakkie Troost

Jolijn
Door

Jolijn

op 22 Aug 2017

Ha lieve Cook, Excuses voor het late antwoord. Ik zat zelf ook even in een emotionele en hectische periode. Wat fijn dat je je verhaal deelt hier. Ik denk dat veel mensen daar ook weer herkenning in vinden. Ik snap ook goed wat je voelt en bedoelt want ben zelf ook zo lang vastgelopen op allerlei fronten. Als ik je een tip mag geven: lees het boek 'The Universe got your back' van Gabrielle Bernstein. Dit heeft mij heel erg geholpen om elke dag van het leven te genieten en op een andere manier tegen 'moeilijke' zaken aan te kijken. Heel veel liefde voor jou. En weet dat je er nooit alleen voorstaat. X Jolijn

Lia
Door

Lia

op 21 Jun 2017

de kleine stapjes.....ja, dat is een goeie voor mij, verleden jaar de hele zomer huizen gekeken, ik wilde de natuur in, er wonen, gezocht en gezocht pffffff. allemaal veel te duur, inderdaad stress en heb ik genoten die zomer? nee, eigenlijk niet. dit jaar doe ik het anders, heb mijn tuintje opnieuw ingericht, klein kikkervijvertje, vogeltjes en een gewoon zelf de natuur regelmatig opzoeken en ik geniet!!!!! Toppie!!!

Jolijn
Door

Jolijn

op 23 Jun 2017

Yay! Helemaal blij van jouw reactie. Inderdaad! Door kleine dingen te veranderen verandert er al zoveel in je leven. Fijn om te horen.

Veronique
Door

Veronique

op 14 Jun 2017

Inspirerend geschreven. Die kleine stapjes is een goede tip. Dank je!

Jolijn
Door

Jolijn

op 19 Jun 2017

Dank je wel :-)

Mariska
Door

Mariska

op 02 Jun 2017

Wat een goed geschreven stuk. Hier heb ik wat aan. Zeker de mini stapjes vind ik een eye-opener! Wat je schrijft over het bewegen is voor mij zeer herkenbaar. Ik wandel graag en dat voelt inderdaad meditatief.

Jolijn
Door

Jolijn

op 02 Jun 2017

Fijn dat je dat ook zo ervaart! En ja, de mini-stapjes hebben mij ook al heel wat gebracht. X

Ellen
Door

Ellen

op 02 Jun 2017

Mooi en inspirerend Jolijn! XXX

Jolijn
Door

Jolijn

op 02 Jun 2017

Dank je! XX

Lieke Meertens
Door

Lieke Meertens

op 22 Jun 2017

Ja, sinds mijn burn-out ben ik ook steeds meer naar mijn intuïtie gaan luisteren. Schrijven helpt bij mij heel erg goed. En daarnaast: mijn dromen! Daar zit zoveel wijsheid in. Je kunt voor het slapen gaan een vraag stellen. Iets waar je mee rondloopt. En dan lekker gaan slapen :). Soms word ik midden in de nacht wakker, na een intense droom waarin ik het antwoord op mijn vraag krijg. En soms schiet het antwoord me in de ochtend te binnen. Ik vind het een waanzinnige tool.... In je dromen krijgt je ego geen kans nml. En wat een mooi verlangen heb je om vrouwen bewuster te maken: go go go!

Jolijn
Door

Jolijn

op 23 Jun 2017

Wat mooi Lieke! Ik doe dat sinds kort ook. Een vraag stellen voordat ik naar bed ga. En het antwoord komt altijd. Soms niet meteen, maar ik ben me er wel veer meer bewust van dat ik me helemaal geen zorgen hoef te maken. En wat lief je laatste zin. Ik ga er inderdaad voor! Binnenkort meer :-)

Reactie plaatsen

Zak dieper in je lijf