Natuurlijk Zwanger ~ Trimester 3
8 min. leestijd

Natuurlijk Zwanger ~ Trimester 3

Trimester 1 Trimester 2 Bijna 36 weken zwanger. Mijn verlof is ingegaan en ik ben ultiem in de cocoonmodus. De tijd vliegt voorbij en dit trimester gaat helemaal over loslaten en overgave. Ik ging uit elkaar met Vincent, omdat dit het beste was voor ons en het kindje. Ik hoorde in week 34 dat mijn bloeddruk te hoog was en schoot enorm in de stress, want HELP ik wilde geen ziekenhuisbevalling. Allemaal een uitnodiging tot de ultieme overgave en het besef dat je het leven écht niet kan controleren. Meebewegen werd mijn nieuwe intentie . Wat ik leer is dat een ideale zwangerschap en geboorte niet gaan om de uitkomst en het uiterlijke, maar om innerlijke kwaliteiten. Het plaatje loslaten. Focussen op hóe ga ik met de situatie om in plaats van de situatie te willen forceren. Alhoewel mijn bloeddruk (op dit moment) weer beter gaat word ik wel 'gedwongen' om mijn ziekenhuisaversie te onderzoeken. Te bedenken: oké, als ik wél naar het ziekenhuis ga, hoe kan ik dan nog steeds de regie houden. Wat wil ik wel en niet. Ik kan nog steeds kiezen om in mijn kracht te blijven, ja en nee te zeggen en te focussen op liefde. Ook het uit elkaar gaan met V. deed mijn plaatje ineenstorten. Ik wilde het zo graag samen doen. Daarom bleef ik te lang in een situatie die mij en mijn zwangerschap niet diende. Nog steeds vind ik het lastig om dat plaatje los te laten. Angsten nemen het soms over. Ben ik straks alleen nog maar moeder? Vind ik nog wel een man? En ook het missen van een man achter me in deze bijzondere periode, samen knuffelen, contact maken met de baby. Ik mis het enorm soms. Aan de andere kant vind ik er een enorme kracht in. Ik ben omringd met lieve vriendinnen, vrienden en ouders. Ik leer mezelf nog beter kennen. Ik voel nog beter wat ik wel en niet wil. Ik boek massages, ga naar de sauna en masseer met mijn moeder en vrienden. Ik neem nog meer tijd om mijn eigen lichaam te ontdekken, veel te dansen, lezen en de natuur in te gaan. Wat ik nog meer dan ooit voel is dat weerstand bieden de grootste energieslurper is die er bestaat. JA zeggen tegen wat is, hoe moeilijk ook, brengt zoveel. Die ga ik ook zeker gebruiken in de geboorte. Misschien kan het jou ook helpen. Als je in een moeilijke emotie zit of een situatie die verreweg van ideaal is. Toch JA zeggen. Dit staat je toe om te gaan voelen. "The only way through, is the way in" Dan heb ik voor het derde trimester een aantal hele fijne tips.

Perineum Massage

Massage is sowieso een van de grootste aanraders tijdens zwangerschap omdat het je lichaam ontspant en oxytocine aanmaakt. Je kunt vanaf week 34 ook je perineum, stukje tussen yoni en anus, masseren om de huid alvast iets op te rekken. Op dit stukje huid komt veel spanning te staan als je geboorte geeft en daardoor kun je inscheuren. Ik kocht de perineumolie van Weleda en daar staat ook een beschrijving bij. Maak in ieder geval een lekker, warm nest voor jezelf met kussens en eventueel een ontspannen muziekje en kaarsjes. Zie het als een moment om echt te verbinden met je yoni. Maak de aanrakingen zacht en kijk of je er helemaal in kunt zakken. Het gaat nog minder om de handeling zelf als om de intentie.

Babyspullen

Ik heb heel veel spullen geleend of gekregen van andere moeders om me heen. Verder is er zoveel leuk (houten) speelgoed te vinden in kringloopwinkels. Ik vind het qua duurzaamheid ontzettend fijn om niet alles nieuw te kopen. Er zijn al zóveel babyspullen op de wereld en ik zal het maar even nodig hebben. Je kunt ook een oproepje doen op social media of rondvragen in je omgeving of er moeders zijn die nog spullen overhebben. Zo heb ik nu geen co-sleeper, badje, zwangerschapskussen, lakens en kleertjes hoeven te kopen. Commode en ledikantje heb ik voor een prikje via Marktplaats gevonden. Verder zijn fijne natuurlijke producten: Wollen en katoenen kleertjes Wollen dekentje Cheeky Wipes Hydrofiele doeken van de Hema Natuurlijk Kraampakket Besef je ook dat je veel spullen maar even nodig hebt en dat je heel snel iets bij kunt kopen tegenwoordig. Van veel vriendinnen heb ik gehoord dat je echt niet zoveel nodig hebt.

Voorbereiden op de geboorte

Wat wil jïj tijdens je geboorte (en kraamtijd)? Een hele belangrijke vraag om over na te denken. Vooral als je veel overtuigingen hebt over geboorte geven. Besef dat jij de regie mag hebben, ook als het zo lijkt dat de verloskundige en/of artsen het beter weten. JIJ bent de enige die je lijf kan voelen en jouw wensen kan uitspreken. Weet dat je áltijd een keuze hebt. Ik heb me zelf redelijk goed ingelezen in alle mogelijkheden, mijn geboortewensen opgeschreven, een Pinterest inspiratiebord gemaakt en een birthmap geknutseld. Heel leuk om te doen en door expressie te geven leerder ik nog beter wat ik wel en niet wilde. Door de hoge bloeddruk die ik later kreeg besefte ik me ook dat alles ook anders kan lopen. Dus mijn tip is: bereid je voor, maar houd niet te stug vast aan de uitkomst. Het belangrijkste is hoe jij contact kan blijven houden met jezelf en je baby. Daar gaat het om. Nogmaals raad ik je de boeken Vrije Geboorte en Jouw Reis naar Binnen aan + Mama'en van Nina Pierson. Prachtige boeken om je bewust te maken van alle opties en jouw intuïtie in het zwangerschaps + geboorteproces te volgen. De documentaire: Birth As We Know It mag je ook écht niet missen. Heb hem al drie keer gekeken.

Fitnessbal

Onmisbaar in je zwangerschap en vooral de laatste maanden in aanloop naar de geboorte. Je kunt hem kopen voor ongeveer 15 euro. Het is heerlijk om op te zitten als je bijvoorbeeld aan tafel zit. Het ontspant en maakt ruimte in je bekkenbodemspieren en buik. Je kunt er ook simpele oefeningen op doen. Ik nam deze video als inspiratie. Ik vond het ook erg fijn om er in de avonden simpelweg over heen te hangen en mijn heupen heel langzaam in rondjes te draaien. Mijn mannetje lag ook al vroeg in de goede houding en ik heb het gevoel dat deze oefeningen daar zeker aan bijdragen.

Mother's Blessing

Een van de meest bijzondere dagen van mijn leven misschien wel, deze Mother's Blessing. Een MB is een tegenhanger van de babyshower waar het vaak gaat om de baby en kadootjes. De MB is juist gericht op het bekrachtigen van de vrouw. Ik had al aan vriendinnen aangegeven dat ik dit heel graag zou willen en twee van mijn vriendinnen hadden het georganiseerd. We kwamen bijeen bij Eef en ik ben 4 uur lang meegenomen in zo'n mooi ritueel. Al mijn vriendinnen hadden zulke prachtige verhalen en woorden voorbereid, we dronken cacao, ik werd uitgebreid gemasseerd en mijn buik werd beschilderd. Iedereen had iets lekkers meegenomen. Ik voelde me zo in mijn kracht gezet door deze dag, gedragen. Er kwam ook veel emotie naar boven en het voelde helend dat ik dit kon laten zien in bijzijn van iedereen. Heel dankbaar dat ik dit heb mogen ontvangen en ik raad het iedere zwangere vrouw aan. Ik zal nog een keer een aparte blog schrijven met ideeën en tips voor een Mother's Blessing. Zelf organiseer en begeleid ik ze ook (na mijn verlof) voor als je het liever uit handen geeft.

Hoge Bloeddruk

Ongeveer 1 op de 10 vrouwen krijgt een verhoogde bloeddruk tijdens haar zwangersschap. Soms is dit een indicatie van zwangerschapsvergiftiging (al wordt het volgens mij al niet meer zo genoemd) en soms staat het ook op zich. Ik kreeg in week 34 te horen dat mijn bloeddruk te hoog was. De onderdruk was rond de 90-95. Ik voelde ook dat mijn lichaam opgejaagd en uit balans was. Ik zei meteen al het werk wat ik nog had staan af, omdat ik ook voelde dat ik te veel aan het DOEN was. Ook heb ik een aantal oefeningen gedaan en ben ik meer op voeding gaan letten. Dit zijn de dingen die voor mijn gevoel het beste werken: * bietensap drinken (max 250 ml per dag!) Ik had de eerste dag een megagroot glas gedronken en toen daalde mijn bloeddruk zo snel dat ik ontzettend misselijk werd en bijna flauwviel. * brandnetelthee * deze ademhaling werkt echt fantastisch! * verder kreeg ik van veel mensen te horen dat accupunctuur hun heel goed had geholpen, dat houd ik nog als back-up UPDATE: mijn bloeddruk is weer helemaal goed na 1.5 week. Ik heb uiteindelijk zelf een bloeddrukmeter gekocht bij de Kruidvat en ben mijn bloeddruk gaan meten nadat ik de ademhalingsoefeningen had gedaan, zodat ik relaxed was. Sindsdien een paar dagen gemeten en hij was weer gezakt naar gemiddeld 118-75. Als je het gevoel hebt dat je bloeddruk omhoog gaat als je het laat meten bij de dokter of verloskundige (zoals bij mij) kan ik dit zeker aanraden. Voor mij is de episode achteraf heel goed geweest, omdat ik mijn angst om in het ziekenhuis te bevallen aan kon kijken en er uiteindelijk oké mee was als dat zou gebeuren. Mooie les in loslaten dus.

Sensualiteit & Contact met je Lichaam

Ik voel me tijdens mijn zwangerschap sensueler dan ooit. Ik genoot heel erg van mijn groeiende buik en vond het ook heel mooi. Het stigma dat vaak verspreid wordt dat je als zwangere vrouw lekkend en vol kwalen rondloopt mag wat mij betreft een twist krijgen. Natuurlijk zijn er dagen dat je je moe, misselijk en rot voelt. Maar door kleine momenten te creëren kun je je juist nu verbinden met je lichaam. Door 1 x per dag te dansen (check mijn Geboorte Ecstatic Dance Lijst), door te masseren of een massage te nemen, door naar de sauna te gaan of met je handen je buik zacht aan te raken. Het is heerlijk om in contact te zijn of komen met je lichaam tijdens je zwangersschap. Dan vooral het gebied van je bekken, baarmoeder en yoni. Alleen al je adem hierheen sturen of dit gebied voor je naar bed gaat masseren met bijvoorbeeld amandelolie maakt zo'n groot verschil. Bekijk deze post voor meer inspiratie!

Genieten

Ik besef dat deze bijzondere tijd maar even is en ik ben er echt ultiem van aan het genieten! Genieten van de tijd die ik heb, de rust, de schopjes in mijn buik, mooie muziek, de natuur om me heen, mijn grote koppen thee, dagelijkse dansjes, wandelen, vertragen, tijd om te koken. Gun jezelf deze tijd om naar binnen te keren en te ontspannen. Te genieten van de laatste weken voordat er een nieuw wezentje in je leven is. Neem die massage, ga het bos in of staar lekker naar buiten. Hoe meer ontspannen jij bent, hoe meer ontspannen de geboorte verloopt.

Tot Slot

Mijn les van dit trimester is echt dat het gaat om overgave aan het leven. Ik heb me maandenlang ingelezen in natuurlijke geboorte en thuisbevallingen gevisualiseerd. Ik ontwikkelde een angst en aversie voor het medische ~die er al zat~. Nu besef ik dat er altijd een kans is dat ik naar het ziekenhuis ga. En dat het dan ook fijn is dat het ziekenhuis er is. Dat ik nog steeds kan vasthouden aan mijn waarden. Natuurlijk wil ik het liefste thuis en de kans is groot dat dit gaat gebeuren. Maar ik voel nu dat het wáár geboorte geven niet het belangrijkste is. Het belangrijkste is dat ik verbinding houd met mijn baby, met mezelf en daarin regie mag nemen. Als je vragen hebt mag je me altijd even contacten. X Jolijn
Reactie plaatsen

Zak dieper in je lijf