Peanutbutter & Chocolate Taart
in Zoet
3 min. leestijd

Peanutbutter & Chocolate Taart

peanutbutter-chocolate-pie-vegan3
Tada! Welkom op mijn nieuwe website. Ik ben er zo blij mee! Na drie jaar bloggen en meer dan 250 posts was het tijd voor een upgrade. Niet alleen qua design, maar vooral qua gebruiksvriendelijkheid.Ik denk dat het allergrootste voordeel voor jullie hem zit in de nieuwe receptenpagina. Die is nu overzichtelijk ingedeeld in Ontbijt & Brunch, Drinks, Juices & Shakes, Lunch & Avond, Soep, Salade, Zoet en Snacks. Je kunt nu snel en eenvoudig zoeken op categorie, maand of zoekwoord. Achter de schermen gaat het nu ook allemaal wat vlotter én ik kan nu zelf adverteerders kiezen die helemaal bij mijn missie aansluiten. Ik ben zo benieuwd wat jullie ervan vinden. Ik hoor het heel graag.
peanutbutter-chocolate-pie-vegan
Ruim anderhalf jaar geleden liep ik al met deze taart in mijn hoofd toen ik de Sunshine Summer Cheezcake poste. Ik vraag me serieus af waarom het er niet eerder van gekomen is om hem daadwerkelijk te maken. Ik at vorige zomer in New York namelijk een aantal keren een Peanut Butter Chocolate Brownie en was daar zo lyrisch over dat ik ervan overtuigd was dat ik alle combinaties thuis uit zou gaan proberen. Naast smoothies met pindakaas en cacaopoeder kwam dat er tot gister niet van. Tot gister. Na een zonnige herfstwandeling in het Amstelpark en een Vegetarisch Gyros op de Pure Markt ging ik 's middags de keuken in met een missie. Buddhi keek nieuwsgierig toe. Sjoerd zat in de kamer te klussen en mocht iedere laag proeven. Zijn 'hmmmms' werden steeds enthousiaster.
peanutbutter-chocolate-pie-vegan2
Ik ben steeds minder aan het bakken en koken met suikervervangers, zoals agavesiroop, ahornsiroop, dadelstroop, kokosbloemsuiker en oerzoet en deze PB Choco Taart is er ook helemaal vrij van. Alhoewel ik wel het verschil merk met witte suiker, merk ik nog steeds dat het een enorme impact heeft op mijn bloedsuikerspiegel. De suikerkick komt en eindigt in gaperigheid. Ook heb ik constant weer zin in zoet als ik eenmaal begin met gezoete gerechten. De detox vorige week was vooral een wake up call. Er was zoveel rust in mijn lichaam en geen snacktrek. Door minder (zoet) te eten heeft je lichaam veel meer energie voor andere activiteiten. In de keuken zijn nu bijna geen siropen meer te vinden en ik zoet taarten en ontbijtjes met medjouldadels, banaan, zoete aardappel of appelpuree. Die houden je lichaam meer in balans. Van mijn zoete trek zal en wil ik nooit afkomen, maar ik merk wel dat ik steeds minder behoefte heb aan (extreem) zoete snacks. Genoeg informatie en over na waar het om draait. Pindakaas en chocola. Ik weet zeker dat jullie hier van gaan genieten. Ik vroeg me gister echt weer even af waarom er taarten met suiker, witte meel en room bestaan. Dit is zó lekker en zoveel fijner voor je lichaam. Geniet ervan en als je hem maakt zou het te gek zijn als je een fotootje op IG plaatst met de #vegadutchie erbij. Een hele mooie week voor jullie lieve lezers.
peanutbutter-chocolate-pie-vegan4
Peanutbutter & Chocolate Taart voor ongeveer 12 puntjes Voor de bodem 1 cup rauwe amandelen 1 cup medjouldadels snuf zout snuf vanillepoeder Voor de crèmelaag 2 1/4 cup cashewnoten, minstens 5 uur geweekt in ruim water 1/3 cup kokosolie, gesmolten 4 medjouldadels, ontpit 2 tl limoensap 1 tl vanillepoeder snuf zout 3 flinke el pindakaas 2 uitpuilende el (rauwe) cacaopoeder 20 cm springvorm Vet de springvorm in met een een kwastje met wat kokosolie erop. Plaats de amandelen, zout en vanillepoeder in de keukenmachine en pulse een paar keer. Zet dan helemaal aan en voeg een voor een de dadels toe totdat een plakkerig deeg is gevormd. Haal het deeg uit de keukenmachine en verdeel het gelijkmatig over de bodem van de springvorm. Zet weg in de vriezer. Spoel de cashewnoten goed af en plaats in de keukenmachine met gesmolten kokosolie, dadels, limoensap, vanillepoeder en snuf zout. Zet aan een laat 1-2 draaien tot een egale crème is ontstaan. Schep de helft van de crème in een bakje. Voeg aan de andere helft 2 flinke el pindakaas toe en zet de keukenmachine weer aan. Verdeel de pindakaaslaag over de bodem van de springvorm. Zet weer terug in de vriezer. Schep de andere helft van de crème in de keukenmachine en voeg 1 flinke el pindakaas en (rauwe) cacaopoeder toe. Laat een egale chocoladecrème ontstaan. Verdeel deze over de pindakaaslaag. Zet de taart minimaal 1 1/2 uur in de vriezer om op te stijven. Haal 20 minuten voor serveren uit de vriezer om op temperatuur te laten komen.
peanutbutter-chocolate-pie-vegan2
peanutbutter-chocolate-pie-vegan5
Marleen
Door

Marleen

op 13 Oct 2014

Hoi Jolijn, Wat is je nieuwe website mooi geworden, daar mag je heel trots op zijn! Heel fijn dat het zoeken in de receptenindex nu veel makkelijker gaat. En deze taart ga ik ook zeker proberen, alles met pindakaas vind ik heerlijk! ;-) Groet, Marleen

Marije
Door

Marije

op 13 Oct 2014

O wow! Kan niet wachten! Jammie

Tamara
Door

Tamara

op 13 Oct 2014

Hallo Jolijn, Volgens mij volg ik je blog al vanaf het eerste uur (2011), maar ik herinner me niet dat ik ooit een reactie heb achtergelaten. De vernieuwe site lijkt me dus een mooie gelegenheid om het wel te doen. Het ziet er namelijk prachtig uit, mijn complimenten!! Ik ben ook erg benieuwd naar je boek en de nieuwe versie van de boekweitcrème, die hier ook favoriet is! Lieve groetjes, Tamara

Cindy
Door

Cindy

op 13 Oct 2014

Lieve Jolijn, Van harte met je mooie, vernieuwde site! Hij is erg mooi en de recepten zijn nu idd een stuk makkelijker terug te vinden. En ik heb zin in taart nu!! Heel veel! :) X Cindy

Jantine
Door

Jantine

op 13 Oct 2014

Gefeliciteerd met je prachtige site! We gaan snel eens met het taart recept aan de slag, ven heel nieuwsgierig,want pindakaas is niet echt mijn ding,maar wil het zeker proberen! Gr.Jantine

miriam
Door

miriam

op 13 Oct 2014

Je site is erg mooi geworden en vooral deze taart :) Wordt aankomend weekend gemaakt, vriendlief kijkt er al naar uit ;)

jacqueline
Door

jacqueline

op 13 Oct 2014

Deze is lekker. Zo' n taartje heb ik ook eens gemaakt. Heerlijk!

Elsbet | La Vie Pure
Door

Elsbet | La Vie Pure

op 13 Oct 2014

Oh, heerlijk! Je nieuwe website is trouwens prachtig!

sImone
Door

sImone

op 13 Oct 2014

Lieve Jolijn, Wat is je site ontzettend mooi geworden! Ik ben trots op je (en je hardwerkende team) en je mag ook ZEKER trots zijn op jezelf! :)) Prachtig fris en alles ziet er nu nog lekkerder uit. Happy foodie! Een hele dikke knuffel je vriendinnetje

Jolijn
Door

Jolijn

op 14 Oct 2014

Dank je lieverd!!!

Suzanne
Door

Suzanne

op 13 Oct 2014

Waauw de taart ziet er heerlijk uit. En jouw site is super gaaf geworden!

Jolijn
Door

Jolijn

op 15 Oct 2014

Dank je :)

Irene
Door

Irene

op 13 Oct 2014

Leuk recept, ga ik proberen! Ik denk dat je ongezouten pindakaas gebruikt?

Jolijn
Door

Jolijn

op 14 Oct 2014

Die van mij is op dit moment met zeezout van het merk: Jori

eugenie
Door

eugenie

op 14 Oct 2014

Wat een gezellige, creatieve en overzichtelijke site. Wat is dat toch leuk om te volgen hoe mensen zich ontwikkelen en wat inspirerend. En het boek: ik kijk er naar uit!! :) Weet zeker dat er heerlijke recepten in staan. Ik heb al wat mensen in mijn hoofd aan wie ik het cadeau ga doen. Dank weer voor je inspiratie en enthousiasme. Geniet van de herfst, de bladeren, de herfstgeur, de kleuren :-). Groet Eugenie

Jolijn
Door

Jolijn

op 14 Oct 2014

Dank je wel! Jij ook heel veel herfstplezier. Liefs Jolijn

Carolien
Door

Carolien

op 14 Oct 2014

Hoi Jolijn, Wat een ontzettend mooie vernieuwde site!!! Ik ga er lekker rondneuzen! Groetjes Carolien

Jolijn
Door

Jolijn

op 15 Oct 2014

Dank je! Veel plezier :)

Danielle
Door

Danielle

op 14 Oct 2014

Wauw mooie site. Ik lust geen pindas en pindakaas. Heeft iemand ideeen wat ik dan kan gebruiken? Grt Danielle

marije
Door

marije

op 15 Oct 2014

Ik zou gerust hazelnootpasta of notenpasta gebruiken, dat is echt heel iets anders dan pindakaas. maar naturel kan natuurlijk ook, de middenlaag is al cashewnoten dus dat is van zichzelf ook heerlijk

Jolijn
Door

Jolijn

op 15 Oct 2014

Hi Danielle, Inderdaad wat Marije zegt. Amandelpasta is echt heerlijk, maar je kunt er ook een fruitlaag van maken en een handje bevroren frambozen toevoegen. Succes!

Carola
Door

Carola

op 14 Oct 2014

Wauw, wat ziet je 'nieuwe' design er prachtig uit! Ik kende je blog nog niet, maar ik ga zeker even goed rond kijken. (:

Homepage
Door

Homepage

op 14 Oct 2014

Homepage Peanutbutter & Chocolate Taart

Martini
Door

Martini

op 15 Oct 2014

Ik heb een praktische vraag: welke keukenmachine (merk en type) gebruik je voor dit soort recepten? Ik wil er graag 1 aanschaffen die oa. het hakken van de noten en dadels goed aan kan.

Jolijn
Door

Jolijn

op 15 Oct 2014

Hi Martini, Ik gebruik een Magimix. Ben nu niet thuis en weet het model niet uit mijn hoofd. Het is een medium formaat in ieder geval. Ik kan hem je zeker aanraden. Hij is sterk en maakt uitstekende banana soft serve en notenpasta's. Succes!

Sabrina
Door

Sabrina

op 15 Oct 2014

Je site ziet er supermooie uit! En de taart heerlijk! Ga hem snel een keer proberen.

Margot
Door

Margot

op 15 Oct 2014

Wat ziet je website er mooi en fris uit! Heel erg leuk geworden! Ben ook zo benieuwd naar je boek:) Maar voor nu meer dan genoeg te lezen en uitproberen van wat er op je site staat. Liefs Margot

Marcelle
Door

Marcelle

op 02 Dec 2014

Hoi Jolijn, ik mag helaas geen cacao. Heb je een alternatief hiervoor? Bedankt voor al je recepten. Groetjes!

Jolijn
Door

Jolijn

op 03 Dec 2014

Hi Marcelle, je kunt ook allerlei andere smaken gebruiken, zoals banaan, aardbei of mango. Kijk ook eens naar deze taart: https://jo-lyn.nl/raw-cheesecake/ Succes! Liefs

Martina
Door

Martina

op 22 Oct 2016

Carobe poeder?

Jolijn
Door

Jolijn

op 25 Oct 2016

Dat zou ook kunnen!

Saskia
Door

Saskia

op 16 Oct 2014

Hoi, wat een leuke site en wat zit recept er lekker uit. Maar 1 vraagje over de 'cups'... 1 cup medjouldadels: hoe? Aangestampt, in stukjes, heel? Dat maakt nogal een verschil. Ik vind het altijd lastig als er geen exacte grammen/ml bij staan. Ben niet echt een keukenprinses, haha.

Jolijn
Door

Jolijn

op 17 Oct 2014

Hi Saskia, heel losjes in een cup. Dus beetje aandrukken, maar niet proppen. Probeer het op gevoel :) En je kunt beter te weinig dan te veel doen, je kunt altijd nog proeven en dadels toevoegen. Heel veel succes!

Saskia
Door

Saskia

op 19 Oct 2014

Hoi Jolijn Het is gelukt! Gister de taart gemaakt en hij is echt heeeerlijk :-) De bodem is wel wat dun geworden. Dus voor een volgende keer moet ik iets meer van de ingrediënten gebruiken. Mijn cup-schepje is blijkbaar voor millimeters en niet voor grammen. Dus hoe dat zit moet ik nog maar eens uitzoeken geloof ik. Bedankt voor het mooie recept!

Marla
Door

Marla

op 19 Oct 2014

Ahhhh wat is het resultaat mooi zeg! Mooie website, ik was al gek op je website, maar ben er nu helemaal weg van! Ik heb je taart gemaakt, die staat in de vriezer nu. Met slechts een blender is het echt n stuk lastiger. Mijn lagen wilde niet echt egaal worden. Vraagje: hoe lang bewaar je deze taart nadat hij uit de vriezer is? Bedankt voor alle lekkere recepten...Marla

Jolijn
Door

Jolijn

op 21 Oct 2014

Hi Marla, dankje! Tof dat je de taart hebt gemaakt. Je kunt de taart het beste in de vriezer bewaren. Liefs Jolijn

Margriet
Door

Margriet

op 19 Oct 2014

Hoi Jolijn, Wat een mooi website met heerlijke recepten. Heb al vaker iets gemaakt en gister deze taart. Heerlijk! Iedereen heeft ervan gesmuld! groetjes, Margriet

Wieneke
Door

Wieneke

op 20 Oct 2014

Wauw, je nieuwe site is heel mooi. Gefeliciteerd!

Nicole
Door

Nicole

op 26 Oct 2014

Hoi Jolijn, Dat taartje gezien ziet er goed uit en wil ik binnenkort maken. Ik heb alleen rauwe amandelen met vliesje in huis. Kan ik die zo gebruiken of moeten ze er allemaal af? ( ik hoop natuurlijk van niet.. ;)

Jolijn
Door

Jolijn

op 29 Oct 2014

Hi Nicole, nee dat hoeft niet hoor! Je kunt ze met vlies gebruiken. Succes!

Jacolien
Door

Jacolien

op 24 Nov 2014

Ziet er heerlijk uit! Wil hem graag maken :) gekke vraag misschien maar voor de vulling staat bij de medjouldadels dat ze ontpit moeten zijn... Hoeft dat voor de bodem niet...?

Sara
Door

Sara

op 25 Nov 2014

Jacolie, Ja natuurlijk moeten die eruit! De pitten van dadels zijn niet gewoon zo te eten. Gr

Geke
Door

Geke

op 21 Dec 2014

Hoi, Ik ben echt al weeeeken opzoek naar een recept voor een gezonde verjaardagstaart en eindelijk heb ik hem gevonden!! In ons dorp zijn jammer genoeg geen medjoul dadels te krijgen.. kan ik ze vervangen voor normale dadels? En hoeveel zouden dat er dan moeten zijn? Of zou dit erg afdoen aan de smaak.. Nu ik vakantie heb en niet naar school hoef heb ik ook geen bio winkel in de buurt, kun je voor de vanillepoeder ook vanille extract gebruiken? Ik heb zo'n klein flesje vanille extract van dr. oetker staan. Wou dat ik het recept eerder had gevonden! Dan was ik na school zo de biowinkel en toko ingelopen voor medjoul dadels en vanillepoeder. Is het een taart die mensen die wel suiker eten ook lekker zullen vinden? Hij ziet er tenminste heeeeerlijk uit.

Sjoerd
Door

Sjoerd

op 22 Dec 2014

Hoi Geke, Medjouldadels zijn een stuk zachter dan 'gewone' dadels en zijn dus veel makkelijker te blenden. Ik zou het eigenlijk altijd afraden om medjoul in recepten te vervangen door gewone dadels, maar als het echt niet anders kan (wegens onwillige plaatselijke middenstand ;) ) dan zou ik de gewone dadels eerst weken en dan heel klein hakken voordat je ze gebruikt. Dan komt het vast wel goed. Succes. Gr, Sjoerd

Daphne Claassen
Door

Daphne Claassen

op 17 May 2015

Ik ben er benieuwd, ga woensdag bakken! Neem aan dat de theelepels gewoon normale afmetingen zijn?

Jolijn
Door

Jolijn

op 18 May 2015

klopt!

Marit
Door

Marit

op 06 May 2015

Dit is de eerste taart die ik heb gemaakt en opgegeten! (klein beetje gedeeld!) Hij was heerlijk!!! Deze week de volgende, kan ik een mooie selectie maken voor mijn ovenloze verjaarpartij! Heerlijk al die inspiratie op je site!

Reactie plaatsen

Zak dieper in je lijf