Follow us to receive the latest news!
Follow us to receive the latest news!
<:optin-form-placeholder>
Pindacurry met Snijbonen & Aardappels
De tot nog toe lenteachtige maand januari heeft twee gedachten uitgebroed. Eén: ik heb behoefte aan warmte (maar echt!). En twee: mijn portemonnee is leeg (december was duur). Vandaag heb ik samen met Jolijn wat bedacht om aan beide problemen te doen. Want als je iets níet moet doen met winterblues, dan is het wel bij de pakken neer zitten. Vandaag deel één: opwarmen. De afgelopen jaren had ik telkens het geluk dat ik een deel van de winter in een tropisch land mocht doorbrengen. Dit jaar zit dat er niet in, maar er zijn ook hier manieren te bedenken om het warm te krijgen. En deze tips helpen ook voor de echte koukleum. Ik weet waar ik het over heb, want ik ben er zelf eentje. 1. Verwarm je eten Eet jij elke dag een boterham of overnight oats voor ontbijt, dan is het misschien een goed idee om in de winter even over te schakelen op warme oats of een ander verwarmend ontbijtje. Koud eten moet in je lichaam eerst weer opgewarmd worden en is daardoor lastiger te verteren. Die energie kun je beter voor iets beters gebruiken, toch? Maar warm eten is niet alleen een kwestie van een pan op het vuur zetten of de oven een slinger geven. Let ook heel goed op wát je eet. Sommige dingen die voor jou misschien heel gewoon zijn om te eten, koelen je af. Bloemkool, broccoli en kokosnoot zijn verkoelende producten, terwijl paprika en gember je opwarmen. En peper natuurlijk. Ik ben een enorme liefhebber van pittig eten, maar zelfs als je dat niet bent kun je met een klein beetje peper je lichaam oppeppen. Ik drink elke ochtend een glas warm water met wat cayennepeper, nog voordat ik aan de thee ga. Juist. Gemberthee. 2. Sport Ik ben een redelijk fanatieke hardloper, maar ik was tot vorige week met geen stok naar buiten te krijgen. Als ik wél ging dan kreeg ik het snel warm en voelde ik me beter, maar ik ging gewoon niet. Dit was het moment om mijn sportschoolabonnement uit de mottenballen te halen. Het is wel erg druk in de sportschool nu met alle goedevoornemensporters, maar door die drukte is het er in elk geval lekker warm. Ik heb Jolijn ook lid gemaakt en die is er ook fan van. Vooral van de sauna na afloop. Het mooie van sporten is dat je het er niet alleen fysiek warm van krijgt. Je maakt ook endorfine aan, een gelukshormoon dat je niet alleen blij maakt, maar ook aanzet tot actie. En van meer actie krijg je het nog warmer! Super, toch? 3. Wisseldouche Oké, dit is rigoureus. Maar je hebt vast wel eens gehoord van vuur met vuur bestrijden. Nou het omgekeerde is ook waar. Kou kun je prima bestrijden met kou. Ik zag altijd enorm op tegen het moment dat ik 's ochtends uit de douche moest stappen, maar deze vreselijke tip - ik zal er maar eerlijk over zijn - helpt echt. Spoel jezelf na je lekkere warme douchebeurt, waarvan je wilt dat die nooit ophoudt, af met koud water. Het hoeft niet in een keer ijskoud te zijn, je hoeft geen hartverzakking te krijgen, maar probeer de douche eens in twee stappen een stuk kouder te maken. Je zult merken dat deze shocktherapy je goed wakker schudt. Ik ben scherper, fitter en zelfs vrolijker sinds ik mezelf deze marteling aandoe. Overigens begon vorige maand een groot wetenschappelijk onderzoek bij het Academisch Medisch Centrum om uit te zoeken wat het nu echt met je doet, zo'n koude douche. Het zou goed zijn voor de bloedcirculatie en voor je huid en ook naar de mentale voordelen wordt gekeken. Dus als de koude douche je nu nog te ver gaat, dan kun je ook eerst dat onderzoek afwachten. Maar je weet niet wat je mist. Terug naar tip 1. Deze heerlijke, romige curry vult je lichaam met warmte! Pindacurry met Snijbonen & Aardappels We hebben zitten smullen gisteravond! Pindakaas, romige kokos, fris citroengras en gember en een vleugje pittig van de rode peper. De curry verwarmt je hart. Voor 3 tot 4 personen 300 gram bruine rijst 400 gram hele snijbonen 4 middelgrote aardappels 500 ml volvette kokosmelk 1 enorme el pindakaas 2 el sojasaus (tamari voor glutenvrij) 1 el kokosolie 2 rode uien, fijngesneden 3 tenen knoflook, fijngesneden 10 gram verse gember, fijngesneden 2 rode pepers, zaden verwijderd, fijngesneden 2 stengels citroengras, in groffe stukken 1 limoen (optioneel) hand koriander, fijngesneden (optioneel) Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Schil de aardappels en snijd ze in halve maantjes. Haal de uiteinden van de snijbonen eraf en snijd ze in vieren. Pak een groot mes en plet het citroengras een beetje. Dit zorgt ervoor dat de smaak straks beter vrijkomt. Verhit de kokosolie in een pan en fruit de ui, de knoflook, de verse gember, de pepers en het citroengras zo'n 5-7 minuten op laag vuur. Roer af en toe even door de pan. Voeg de aardappels en de snijbonen toe en bak 1 minuutje mee. Schenk dan de kokosmelk erbij en laat 5 minuten op middelhoog vuur verwarmen. Doe dan ook de pindakaas en sojasaus erbij en kook nog zo'n 20-25 minuten tot je gemakkelijk in de aardappel kunt prikken. Roer af en toe goed door zodat de pindakaas helemaal oplost. Schep de rijst op de borden en de curry ernaast. Optioneel: serveer met limoen en verse koriander. En vergeet niet de stukken citroengras niet op te eten. Eetsmakelijk!
Debora
op 23 Jan 2015Debora
op 27 Jan 2015Jolijn
op 28 Jan 2015Jo
op 23 Jan 2015petra
op 22 Jan 2015Sjoerd
op 23 Jan 2015eugenie
op 21 Jan 2015eugenie
op 23 Jan 2015Jolijn
op 26 Jan 2015Manon
op 21 Jan 2015ruud pelgrum
op 21 Jan 2015Jolien
op 21 Jan 2015Nida
op 21 Jan 2015Sjoerd
op 21 Jan 2015Nida
op 21 Jan 2015eugenie
op 23 Jan 2015Stella
op 21 Jan 2015Hanna
op 21 Jan 2015Daniëlle / Eet Echt
op 24 Jan 2015Jolijn
op 26 Jan 2015Jantine
op 25 Jan 2015Jolijn
op 26 Jan 2015Mirella
op 25 Jan 2015Jolijn
op 26 Jan 2015Anique
op 21 Oct 2015Jolijn
op 25 Oct 2015Boudewijn
op 24 Nov 2016Jolijn
op 27 Nov 2016Lize van de Ven
op 21 Mar 2015Jolijn
op 24 Mar 2015Frank
op 07 Apr 2015Jolijn
op 08 Apr 2015Heidi
op 12 Mar 2015Jolijn
op 13 Mar 2015