Pindacurry met Snijbonen & Aardappels
4 min. leestijd

Pindacurry met Snijbonen & Aardappels

curry-vegan-aardappel-recept-pinda2
De tot nog toe lenteachtige maand januari heeft twee gedachten uitgebroed. Eén: ik heb behoefte aan warmte (maar echt!). En twee: mijn portemonnee is leeg (december was duur). Vandaag heb ik samen met Jolijn wat bedacht om aan beide problemen te doen. Want als je iets níet moet doen met winterblues, dan is het wel bij de pakken neer zitten. Vandaag deel één: opwarmen. De afgelopen jaren had ik telkens het geluk dat ik een deel van de winter in een tropisch land mocht doorbrengen. Dit jaar zit dat er niet in, maar er zijn ook hier manieren te bedenken om het warm te krijgen. En deze tips helpen ook voor de echte koukleum. Ik weet waar ik het over heb, want ik ben er zelf eentje. 1. Verwarm je eten Eet jij elke dag een boterham of overnight oats voor ontbijt, dan is het misschien een goed idee om in de winter even over te schakelen op warme oats of een ander verwarmend ontbijtje. Koud eten moet in je lichaam eerst weer opgewarmd worden en is daardoor lastiger te verteren. Die energie kun je beter voor iets beters gebruiken, toch? Maar warm eten is niet alleen een kwestie van een pan op het vuur zetten of de oven een slinger geven. Let ook heel goed op wát je eet. Sommige dingen die voor jou misschien heel gewoon zijn om te eten, koelen je af. Bloemkool, broccoli en kokosnoot zijn verkoelende producten, terwijl paprika en gember je opwarmen. En peper natuurlijk. Ik ben een enorme liefhebber van pittig eten, maar zelfs als je dat niet bent kun je met een klein beetje peper je lichaam oppeppen. Ik drink elke ochtend een glas warm water met wat cayennepeper, nog voordat ik aan de thee ga. Juist. Gemberthee. 2. Sport Ik ben een redelijk fanatieke hardloper, maar ik was tot vorige week met geen stok naar buiten te krijgen. Als ik wél ging dan kreeg ik het snel warm en voelde ik me beter, maar ik ging gewoon niet. Dit was het moment om mijn sportschoolabonnement uit de mottenballen te halen. Het is wel erg druk in de sportschool nu met alle goedevoornemensporters, maar door die drukte is het er in elk geval lekker warm. Ik heb Jolijn ook lid gemaakt en die is er ook fan van. Vooral van de sauna na afloop. Het mooie van sporten is dat je het er niet alleen fysiek warm van krijgt. Je maakt ook endorfine aan, een gelukshormoon dat je niet alleen blij maakt, maar ook aanzet tot actie. En van meer actie krijg je het nog warmer! Super, toch? 3. Wisseldouche Oké, dit is rigoureus. Maar je hebt vast wel eens gehoord van vuur met vuur bestrijden. Nou het omgekeerde is ook waar. Kou kun je prima bestrijden met kou. Ik zag altijd enorm op tegen het moment dat ik 's ochtends uit de douche moest stappen, maar deze vreselijke tip - ik zal er maar eerlijk over zijn - helpt echt. Spoel jezelf na je lekkere warme douchebeurt, waarvan je wilt dat die nooit ophoudt, af met koud water. Het hoeft niet in een keer ijskoud te zijn, je hoeft geen hartverzakking te krijgen, maar probeer de douche eens in twee stappen een stuk kouder te maken. Je zult merken dat deze shocktherapy je goed wakker schudt. Ik ben scherper, fitter en zelfs vrolijker sinds ik mezelf deze marteling aandoe. Overigens begon vorige maand een groot wetenschappelijk onderzoek bij het Academisch Medisch Centrum om uit te zoeken wat het nu echt met je doet, zo'n koude douche. Het zou goed zijn voor de bloedcirculatie en voor je huid en ook naar de mentale voordelen wordt gekeken. Dus als de koude douche je nu nog te ver gaat, dan kun je ook eerst dat onderzoek afwachten. Maar je weet niet wat je mist. Terug naar tip 1. Deze heerlijke, romige curry vult je lichaam met warmte!
curry-vegan-aardappel-recept-pinda1
Pindacurry met Snijbonen & Aardappels We hebben zitten smullen gisteravond! Pindakaas, romige kokos, fris citroengras en gember en een vleugje pittig van de rode peper. De curry verwarmt je hart. Voor 3 tot 4 personen 300 gram bruine rijst 400 gram hele snijbonen 4 middelgrote aardappels 500 ml volvette kokosmelk 1 enorme el pindakaas 2 el sojasaus (tamari voor glutenvrij) 1 el kokosolie 2 rode uien, fijngesneden 3 tenen knoflook, fijngesneden 10 gram verse gember, fijngesneden 2 rode pepers, zaden verwijderd, fijngesneden 2 stengels citroengras, in groffe stukken 1 limoen (optioneel) hand koriander, fijngesneden (optioneel) Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Schil de aardappels en snijd ze in halve maantjes. Haal de uiteinden van de snijbonen eraf en snijd ze in vieren. Pak een groot mes en plet het citroengras een beetje. Dit zorgt ervoor dat de smaak straks beter vrijkomt. Verhit de kokosolie in een pan en fruit de ui, de knoflook, de verse gember, de pepers en het citroengras zo'n 5-7 minuten op laag vuur. Roer af en toe even door de pan. Voeg de aardappels en de snijbonen toe en bak 1 minuutje mee. Schenk dan de kokosmelk erbij en laat 5 minuten op middelhoog vuur verwarmen. Doe dan ook de pindakaas en sojasaus erbij en kook nog zo'n 20-25 minuten tot je gemakkelijk in de aardappel kunt prikken. Roer af en toe goed door zodat de pindakaas helemaal oplost. Schep de rijst op de borden en de curry ernaast. Optioneel: serveer met limoen en verse koriander. En vergeet niet de stukken citroengras niet op te eten. Eetsmakelijk!
curry-vegan-aardappel-recept-pinda
Debora
Door

Debora

op 23 Jan 2015

Denk dat ik deze komend weekend maar eens ga uitproberen! Het ziet er ontzettend lekker uit! :P

Debora
Door

Debora

op 27 Jan 2015

Gisteren gemaakt en iedereen heeft zitten smullen! Complimenten voor het heerlijke recept! Ik had geen snijbonen, maar heb sperziebonen gebruikt. En voor de vleeseters heb ik nog wat kipstukjes erbij gebakken, en had nog cassavekroepoek liggen. Ik zou de volgende keer de verhouding kokosmelk/pindakaas nog iets meer naar de pindakaas laten overhellen ;-) Maar echt toprecept! Deze gaat zeker in de herhaling.

Jolijn
Door

Jolijn

op 28 Jan 2015

Wat goed! Blij om te horen dat het zo goed in de smaak valt.

Jo
Door

Jo

op 23 Jan 2015

Gisteren gemaakt, ipv snijbonen sperziebonen. Heerlijk komt vaker op het menu ! ;-)

petra
Door

petra

op 22 Jan 2015

Oowh...die koude douche. Horror! Ik denk dat het ook goed is om mijn huid iets strakker te krijgen (na gewichtsverlies) maar het lukt me echt niehiet!

Sjoerd
Door

Sjoerd

op 23 Jan 2015

Hi Petra, Het is even doorzetten, maar probeer de douche anders geleidelijk in een paar stappen kouder te doen. Dat scheelt voor mij best veel. You can do it! Sjoerd

eugenie
Door

eugenie

op 21 Jan 2015

Dat wordt vanavond weer een Jolijn/ruud avond!!! Thuis wordt er al vaak gevraagd: eten we Jolijn vanavond? Pindasoep, pompoensoep, kerrieschotel (zo noem ik het maar even), chilli, noem maar op: het gaat er in als koek ;-) Dank en hartelijke groeten, Eugenie

eugenie
Door

eugenie

op 23 Jan 2015

Vergat nog de tip door te geven van onze biowinkel over het gebruik van de citroengras: leg een knoop in de stengel. De stengel gaat dan als het ware “open” staan en de sappen komen tijdens het koken dan vrij. Dit in plaats van bijvoorbeeld het in stukken te snijden. Na het bereiden kan je eenvoudig de stengel eruit vissen en eet je dus niet per ongeluk het gras zelf.... want dat is echt niet lekker.... Verder: heerlijk. groet Eugenie

Jolijn
Door

Jolijn

op 26 Jan 2015

Wat goed! Dank voor de tip. Ik ga het proberen.

Manon
Door

Manon

op 21 Jan 2015

ah heerlijk zo'n sportschool met sauna, ik ga daar binnenkort ook heen, nu doe ik thuis sporten maar dat schiet er toch vaak bij in en ik krijg mezelf misschien niet naar de sportschool om te sporten maar wel door die sauna en dan ga ik toch wel sporten, het recept lijkt me trouwens heeeerlijk!

ruud pelgrum
Door

ruud pelgrum

op 21 Jan 2015

Inderdaad . . . .errug lekker!

Jolien
Door

Jolien

op 21 Jan 2015

Nu al zin om dit te gaan maken! Lijkt me heerlijk!

Nida
Door

Nida

op 21 Jan 2015

Mmm, dat klinkt lekker!! Ik heb alleen geen citroengras in huis. Mocht ik het niet vinden, kan ik het dan gewoon weglaten of door wat zou ik het kunnen vervangen?

Sjoerd
Door

Sjoerd

op 21 Jan 2015

Hoi Nida, Gebruik in ieder geval geen citroensap want dat is te zuur. Je kunt het eventueel weglaten, maar de fijn geraspte schil (alleen het gele deel) van een (biologische) citroen is ook een optie. Gr, SJoerd

Nida
Door

Nida

op 21 Jan 2015

OK, bedankt! Heb nog nooit citroengras gebruikt, dus heb ook geen idee of het gemakkelijk te vinden is hier in de buurt.

eugenie
Door

eugenie

op 23 Jan 2015

bij een indische toko is het ook te verkrijgen... groet eugenie

Stella
Door

Stella

op 21 Jan 2015

Ahh wat een heerlijk recept! En met een iets hogere temperatuur ben ik ook vaker vooruit te branden.. :)

Hanna
Door

Hanna

op 21 Jan 2015

Heb het net gemaakt en gegeten, Heerlijk!!!!

Daniëlle / Eet Echt
Door

Daniëlle / Eet Echt

op 24 Jan 2015

Prachtig dat kleurencontrast op die eerste foto. Compliment!

Jolijn
Door

Jolijn

op 26 Jan 2015

Dank!

Jantine
Door

Jantine

op 25 Jan 2015

Net dit recept gemaakt en heerlijk gegeten ,alleen nog wat vegakipstukjes toegevoegd. Echt een aanrader!

Jolijn
Door

Jolijn

op 26 Jan 2015

Yum. Klinkt als een goede toevoeging.

Mirella
Door

Mirella

op 25 Jan 2015

Vanavond gemaakt en heerlijk gegeten, thnx voor het heerlijke recept!!

Jolijn
Door

Jolijn

op 26 Jan 2015

Leuk! Graag gedaan :)

Anique
Door

Anique

op 21 Oct 2015

Heb dit recept al een aantal keer gemaakt, Echt heerlijk! Ik vroeg me af of je het ook met sojabonen zou kunnen maken i.p.v snijbonen? Groetjes Anique

Jolijn
Door

Jolijn

op 25 Oct 2015

Denk dat dat ook heel lekker wordt!

Boudewijn
Door

Boudewijn

op 24 Nov 2016

Zalig, dank je voor het recept. Met 6 mensen is dit recept heerlijk ontvangen.

Jolijn
Door

Jolijn

op 27 Nov 2016

Yay! Goed om te horen :-)

Lize van de Ven
Door

Lize van de Ven

op 21 Mar 2015

Mmmmm, was super lekker! (Ik heb 1 blik kokosmelk met bouillon vervangen om de vet te verminderen.) Bedankt - ook van mijn man :) Gr Lize

Jolijn
Door

Jolijn

op 24 Mar 2015

Goed om te horen! Graag gedaan :)

Frank
Door

Frank

op 07 Apr 2015

Hoeveel curry(poeder) ? Ik zie het nergens... 1 1/2 eetlepel ?

Jolijn
Door

Jolijn

op 08 Apr 2015

Ha Frank, er hoeft geen currypoeder bij. Je maakt het met gember, knoflook, citroengras en rode pepers. Succes!

Heidi
Door

Heidi

op 12 Mar 2015

hoi Sjoerd en Jolijn, Kan ik het overschot van deze maaltijd ook gewoon invriezen? Groetjes Heidi

Jolijn
Door

Jolijn

op 13 Mar 2015

Ha Heidi, Jep, dat kan! Groetjes Jolijn

Reactie plaatsen

Zak dieper in je lijf