Pompoen chai latte
pompoen-chai-latte-pumkin-herfst4
pompoen-chai-latte-pumkin-herfst3
pompoen-chai-latte-pumkin-herfst2
pompoen-chai-latte-pumkin-herfst
Veel mensen die gezonder gaan leven worstelen met koffiecravings. Jolijn heeft bijvoorbeeld een echte haat-liefdeverhouding met koffie. Ik niet. Mijn koffiebehoefte verdween samen met het espresso-apparaat de deur uit. Ik worstel met een ander probleem: wat nu? Koffiedrinken is een sociaal gebeuren, net als af en toe een biertje drinken met vrienden of – voor anderen – roken met collega's. Je kunt de dranken of sigaretten weglaten, maar wat doe je dan met de sociale context? Ik heb het perfecte antwoord nog niet, verklap ik alvast, maar ik heb gemerkt dat als je niet meedoet dat je een outsider wordt en dat is niet altijd de beste optie. Vervangers heb ik dus nodig. Ik ga graag koffiedrinken met Jolijn, en meestal doen we dat dan zonder koffie. Ik kies graag voor een soya chai latte, omdat dat de koffie-ervaring benadert, maar vooral omdat een goede chai gewoon heel erg lekker is. De chai heeft bovendien zijn weg gevonden naar steeds meer koffietentjes, al zijn ze – net als slecht gemaakte cappuccino's – in sommige gevallen niet te drinken.
pompoen-chai-latte-pumkin-herfst3
Chai is een indiase kruidige theemix. Een echt goede chai wordt een tijdje gekookt, waarna een scheut plantaardige melk wordt meeverwarmd. Om er een latte van te maken moet je ook nog wat soyamelk opschuimen. Chai kun je ook gewoon als theezakje krijgen en daar kom je met goede, ongezoete soyamelk erbij ook heel ver mee. De doodzonde in mijn kopje is de instant-chai met toegevoegde suiker. Gruwel. Ik heb me toegelegd op het vinden van de perfecte soya chai latte in de stad. Vooralsnog staat die van ons favoriete restaurant Golden Temple (zie ook de Amsterdam Gids van Jolijn) op nummer een. Maar als je het écht helemaal goed wilt hebben, dan kun je het ook gewoon zelf doen. Jolijn bedacht deze pompoen chai latte om nog ietsje verder te gaan dan wat je buiten de deur drinkt. De pompoen zorgt voor een extra stevige, zoete smaak, die een perfect afscheid is voor de zomer. Hiermee heb je niet alleen een koffievervanger, maar ook een toetje.
pompoen-chai-latte-pumkin-herfst
Pompoen Chai Latte 1 persoon 125 ml gekookt water 150 ml amandelmelk 1 zakje chai a la vanille van Pukka voor de pompoenpuree 1 kleine pompoen 2 el ahornsiroop 1/2 tl gemalen kaneel 1/4 tl gemalen nootmuskaat 1/4 tl gemalen kruidnagel flinke scheut amandelmelk Verwarm de oven voor op 225 graden. Rooster de pompoen in een half uurtje gaar, totdat je er heel gemakkelijk in kunt prikken. Ontvel en ontpit de pompoen en doe het vruchtvlees in de keukenmachine samen met de ahornsiroop, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en een flinke scheut amandelmelk. Laat een egale puree ontstaan. Schep de puree in een potje, laat afkoelen en zet in de koelkast. Je hebt genoeg voor een week pompoen chai lattes! Voor 1 kop thee Trek het theezakje in een theeglas met het gekookte water, ongeveer 6 minuten. Verwarm de amandelmelk met 2 el pompoenpuree. Blijf roeren tot de puree helemaal in de amandelmelk is opgelost. Schenk het amandel-pompoendrankje bij de chai-thee en roer even door. Enjoy op een herfstachtige dag!
pompoen-chai-latte-pumkin-herfst2
Daniëlle
Door

Daniëlle

op 01 Oct 2014

Ziet er heerlijk uit. Chai thee vind ik heerlijk, ben benieuwd wat voor smaak de pompoen er aan geeft!

Simone
Door

Simone

op 01 Oct 2014

Heb alles in huis dus ga het vanavond maken! Bedankt voor de inspiratie:)) Kus!

Jeanique
Door

Jeanique

op 02 Oct 2014

Chai betekent in het Indiaas gewoon thee. Wat wij kennen als Chai is Masala Chai. Traditioneel in India ook met behoorlijk veel suiker en vaak een mooi vel van de doorgekookte melk :P De peperbol op de Albert Cuypmarkt heeft trouwens een heerlijke mix voor de masala chai. Je moet hem alleen wel nog even zelf vijzelen (het bestaat uit de losse grove kruiden: kaneel, kardemon etc) en natuurlijk zwarte thee en (plantaardige) melk toevoegen. De pompoen-toevoeging klinkt als een heerlijk herfst-idee :D

Ilse
Door

Ilse

op 28 Oct 2014

Ik heb nu een heerlijk glas Pumpkin-chai latte in mijn handen! Ik heb alleen wel wat kokosbloemsuiker toegevoegd in het glas, want een beetje zoet mag ie wel zijn :-) (heb ik misschien tekort ahornsiroop gebruikt in de pompoeppuree, of drinken je hem graag ongezoet?)

Jolijn
Door

Jolijn

op 29 Oct 2014

Hi Ilse, ik hou wel van zoet, maar niet té. Drinksmakelijk :)

Pumpkin-chai latte : HappyVeggie
Door

Pumpkin-chai latte : HappyVeggie

op 15 Oct 2014

[…] Dus dan maar zelf een pumpkin-latte maken, toch? Ik ben op zoek gegaan naar een lekker recept met échte pompoen en kwam bij het recept van vegadutchie: https://jo-lyn.nl/pompoen-chai-latte/ […]

wieneke
Door

wieneke

op 05 Nov 2014

De pompoenpuree is lékker! Bedankt voor het recept!

wieneke
Door

wieneke

op 05 Nov 2014

En oh ja! Roosteren jullie dus de hele pompoen in de oven? Ik heb het in stukjes gesneden, maar kreeg wat zwarte stukjes aan de pompoen.

Jolijn
Door

Jolijn

op 10 Nov 2014

Hi Wieneke, ik rooster de pompoen in zijn geheel. Ongeveer 40 minuten en daar haal ik de schil eraf en doe ik het vruchtvlees in de keukenmachine. Hoop dat het gelukt is!

wieneke
Door

wieneke

op 13 Nov 2014

Dank Jolijn! Er ligt alweer een nieuwe pompoen klaar, ik ga dit weekend een nieuwe lading maken.

Mijn Favoriete Recepten van dit Moment | Lauriekoek
Door

Mijn Favoriete Recepten van dit Moment | Lauriekoek

op 09 Dec 2014

[…] Pompoen past bijna overal bij en het is een echte herfst- en wintergroente. Dit recept voor pompoen chai latte vind je op de weblog Vegadutchie. […]

10 vegan recepten die ik wil proberen
Door

10 vegan recepten die ik wil proberen

op 05 Jan 2015

[…] Pompoen chai latte Hmmm.. ik krijg er al zin in als ik eraan denk! Ik heb nog 2 pompoenen in huis en die staan er […]

Reactie plaatsen

Zak dieper in je lijf