Van depressie naar creativiteit
2 min. leestijd

Van depressie naar creativiteit

Vandaag zat ik de hele dag al vast in mezelf. Ik was al naar yoga geweest, had een heerlijke matcha gedronken, had mijn mailbox opgeruimd. Niks werkte. Zelfde negatieve gedachten, spanning in mijn lijf, angstig, afgevlakt. Bah. Zelfs een uur wandelen veranderde niks. Nu wéét ik dat het tegenovergestelde van depri gevoelens en een gevoel van vastzitten EXPRESSIE is. Dansen, zingen, tekenen, schrijven, knutselen, koken. Maar weten is anders dan doen. Ik zat letterlijk als een hoopje ellende op de bank. Vincent merkte op dat ik ongelukkig uit mijn ogen keek. Hij kreeg een vijandige blik terug. Na 100 rondes Insta sleepte ik mijzelf naar de computer om mijn DRIVE dan ook maar op te gaan ruimte. Beter iets doen dan niks (dit is niet waar maar dit is wel wat ik voelde :-)). Daar kwam ik een zelfgetypt bestand tegen uit het boekje De Kunst van Kaizen wat ik zo'n twee jaar geleden heb gelezen. Dit boekje gaat in het kort over KLEINE stappen zetten. Je leert dat je lijf en hoofd in shutdown gaan als er te grote of te onconcrete doelen zijn. Ik las ook nog eens dat het voor de hersenen goed werkt om speelse vragen te stellen. Dus in plaats van: ik moet vandaag deze cursus schrijven -> hoe kan ik 10 minuten in een fijne energie schrijven zonder uitkomst? Bizar! Mijn energie shifte in één keer totaal. Ik dacht: hoe kan ik in 2 minuten mijn mood veranderen? Ik zette een timer en ging 2 minuten helemaal op in heupcirkels. Hey, wat leuk! Door zo'n minidoel te zetten veranderde er meteen iets. Klinkt raar, maar die paar minuten voelde alsof ik iets bereikt had. Mijn hersenen willen spelen. Creatief zijn! Zich niet de hele tijd bezig houden met: hoe ga ik hier uit komen, hoe ga ik de toekomst managen? Als daar überhaupt al een antwoord op is, maar een inspirerende vraag is het niet. Van het een kwam het ander en zit ik hier nu met een big smile deze blog te schrijven met een megagrote kop groene thee erbij. Zelfs de bloemen in de tuin zien er weer anders uit. En misschien mogen deze woorden jou ook inspireren om SPEELSHEID te introduceren als antidote van depri buien.

TIPS voor VRAGEN aan jezelf

- hoe kan ik dit kleine doel bereiken? - hoe kan ik iets lekkerder in mijn vel komen te zitten nu? - welk liedje zou mij nu blij maken? - hoe kan ik mezelf eraan herinneren genoeg groenten te eten? - wat zou mij inspireren om elke dag te dansen? etc.

TIPS voor MINI activiteiten

- 2 minuten heupcirkels maken, hierdoor zak je meer in je lijf - 2 minuten helemaal losgaan op je lievelingsnummer - 2 minuten schrijven waar je blij van wordt - 2 minuten schudden van je hele lijf - je lievelingsdrank met volle aandacht maken - een vriendin/vriend/familielid iets liefs sturen En wil je het hele boekje lezen? Het is erg leuk om te lezen. De kunst van Kaizen. Liefs Jolijn
Reactie plaatsen

Zak dieper in je lijf