Vegan Hamburgerbroodjes
Ik neem een slok van mijn Earl Grey thee in het cafeetje op Schiphol en zie buiten in de stromende regen een vliegtuig opstijgen. Gek om voor te stellen dat ik straks op een terras in de Spaanse zon zal zitten. Ik vlieg voor 7 dagen naar mijn vader en zijn vrouw Marije in Alhaurín el Grande. Zij hebben besloten een nieuw leven op te bouwen in het warme klimaat van de Costa del Sol. Deze week ga ik niet alleen op mijn luie stoel in de zon liggen, Marije is een broodbakfanaat en zij gaat me leren vegan hamburgerbroodjes te maken. Het is niet moeilijk om te genieten van het Spaanse leven. Alles gaat ongeveer vijf keer langzamer, iedereen heeft een sinaasappelboom in zijn achtertuin en met gemiddeld 300 zonnige dagen per jaar hoef je je over vitamine D geen zorgen te maken. De eerste ochtend zitten we om 10 uur met een cappuccino met havermelk (tijdens hun verhuizing was de auto voor bijna de helft gevuld met oatly) in het zonnetje. We maken een paar plannen voor de week, waaronder een roadtrip naar de Sierra Nevada én een broodbakdag. Mijn vader en Marije woonden jarenlang boven mij nadat ik bij de benedenbuurman was ingetrokken. Maar dat verhaal over hoe ik Sjoerd leerde kennen vertel ik nog wel een andere keer. In ieder geval zag ik Marije's passie voor brood bakken met de dag groeien. Ik overdrijf niet als ik zeg dat haar glutenvrije zuurdesembrood een van de lekkerste broden is dat ik ooit heb geproefd. Zelf wilde ik al heel lang een kijkje in haar broodbakkeuken nemen, maar pas nu ze naar Spanje is verhuisd komt het ervan. Brood bakken is een heel precies klusje. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik in mijn leven vrijwel alles op gevoel doe. Ik word dus hard aangepakt door Marije als ik een bolletje wil rollen dat 86 gram in plaats van 87 gram weegt. Snel voeg ik nog een plukje deeg toe. Leuk om te zien hoe je karakter ook in het broodbakken weerspiegeld wordt. Het kneden, rijzen, vormen, bakken en uiteindelijk opeten zorgt voor onverwacht veel voldoening. Geïnspireerd door de Dutch Weed Burger bakken we vandaag groene hamburgerbroodjes. Vegan en zo gezond mogelijk. We voegen wat algenpoeder toe aan het deeg. Men zegt dat spirulina het meest voedzame voedsel op aarde is. Een enkele eetlepel (7 gram) gedroogde spirulina poeder bevat 4 gram eiwit, vitamines B1, B2 en B3, koper en ijzer. Het bevat ook behoorlijke hoeveelheden magnesium, kalium en mangaan en kleine hoeveelheden van bijna elke andere voedingsstof die we nodig hebben.
broodbakken
Een paar uur later halen we 10 knalgroene vegan hamburgerbroodjes de oven uit. Het hele huis ruikt naar vers, warm brood. We kijken elkaar stralend aan. We kiezen een proefbroodje uit en plukken er stukjes vanaf. Het is echt heel lekker en luchtig geworden. Het perfecte broodje om een vegan bietenburger tussen te doen.

Tips

  • Kies bloem met een hoog eiwitpercentage. Hoe hoger, hoe beter. Vanaf 12% is fijn om luchtig brood mee te bakken.
  • Kies in dit geval voor tarwebloem. Spelt vormt kortere eiwitstrengen en dat is iets ingewikkelder wanneer je nog niet erg thuis bent in broodbakland.
  • Half om half bloem/meel kan ook, maar je broodje zal dan minder luchtig worden.
  • Snufjes, handjes en beetjes zijn geen maten in broodbakland. Weeg alle ingrediënten precies af met een digitale weegschaal. Een grammetje meer of minder maakt dus echt uit.
  • Je kunt de broodjes invriezen. Die van ons hebben de vriezer nooit gehaald ;).
vegan hamburgerbroodjes

Vegan Hamburgerbroodjes

Voor: 10 broodjes

Ingrediënten

500 gram tarwebloem 7 gram droge gist of 20 gram verse gist 7 gram spirulinapoeder 9 gram Himalaya zout 10 gram rietsuiker 25 gram zonnebloemolie 325 gram havermelk of water, 20 – 25 °C Optioneel: 25 gram lauwwarm water om bij te wassen Optioneel: sesamzaadjes of maanzaadjes voor op de bovenkant (water en kwastje)

Voorbereiding

Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Het suiker is om de gist te voeden, dus die kun je niet weglaten. Het worden geen zoete broodjes. Haal de havermelk uit de koelkast en verwarm heel licht in een steelpannetje. Doe alle overige ingrediënten in de mengkom en voeg de lauwe havermelk erbij.

Kneden

Kneed op een schoon en droog werkblad met de hand in 15 minuten tot een soepel groen deeg. Je voelt het deeg steeds soepeler worden tijdens het kneden. Na 5 minuten denk je dat je er al bent. Maar nee, nog zeker 10 minuten doorkneden. Je kan een testje doen om te kijken of het lang genoeg gekneed is. Je moet een vliesje kunnen trekken van je deeg. Vet je handen in met een klein beetje zonnebloemolie, neem een stukje van het deeg af (formaat golfbal) en trek dat voorzichtig al ronddraaiend uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombel). Als er scheuren ontstaan dan kneed je het deeg nog een paar minuten. Test het deeg weer door een vliesje te trekken. Zie ook dit filmpje van bakdeskundige Levine. Als je denkt dat je deeg wat droog is, was dan nog een beetje bij met wat water. Een drupje olie kan ook.

Eerste rijs

Leg de groene deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 keer keren zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af met een badmuts of plastic huishoudfolie en lat het deeg ± 60 minuten rusten op een vochtige warme plaats. In een lege oven met het lampje aan of met een grote kop heet water ernaast bijvoorbeeld.

Vormen

Stort het groene deeg op een licht met bloem bestrooide werkplek. Gebruik hiervoor niet te veel bloem, want anders verander je de samenstelling van het recept. Weeg vervolgens 10 gelijke stukken af en druk voorzichtig iets plat (ontgassen). Bol vervolgens de stukjes groen deeg losjes op in een bol en eindig met de naad naar beneden. Als je dit nog nooit gedaan hebt dan is deze video van Robert van Beckhoven handig. Laat de groene broodjes op een bebloemd aanrechtblad afgedekt (huishoudfolie bestreken met olie tegen het plakken) 20 minuten rusten. Bol nu definitief en strakker op tot broodjes. Bestrooi een bakplaat royaal met glutenvrij meel. Rijstbloem of boekweitmeel kan allebeide.

Tweede rijs en decoreren

Leg de gevormde groene broodjes op de bakplaat. En hou voldoende afstand tussen de broodjes, want ze gaan nog een tweede keer rijzen. Druk ze iets plat. Bestrijk de broodjes met een kwastje met wat water. Strooi er de sesamzaadjes of maanzaadjes op. De broodjes hoef je niet af te dekken, maar het mag wel. Bubbeltjesfolie is handig, dat plakt niet. Zet de bakplaat in de lege oven of een andere op een warme vochtige plaats (26-29ºC). Laat vervolgens het deeg rijzen tot dat het deeg verdubbeld is. Reken op zo’n 60 minuten. Als het deeg niet meer terugveert moeten ze de oven in.

Oven voorverwarmen

Voor dit recept verwarm je je oven (liefst onder- en bovenwarmte) voor tot een temperatuur van 250ºC. Mijn hetelucht oventje in het vakantiehuis kan niet hoger dan 220 graden. Dus daar pas ik mijn baktijd iets op aan. Verwarm een cakeblik of een bakplaat onder in de oven mee waar je voor extra stoom tijdens het bakken (vlak voor het inschieten) warm water in giet.

Bakken

Bak de spirulina broodjes in ± 15 minuten gaar en bruin. Hou ze goed in de gaten dat ze niet verbranden. Laat de spirulina broodjes op een rooster helemaal afkoelen.

Bewaren

Bewaar de spirulina broodjes in een plastic zak. Ze kunnen ook prima ingevroren worden. Laat ze dan in de diepvrieszak ontdooien. Heb je de smaak te pakken? Wil je weten hoe je desem maakt of een smakelijk volkorenbrood met hele korrel? Meer broodbakavonturen vind je op www.marijebaktbrood.nl. Liefs Jolijn      
Reactie plaatsen

Zak dieper in je lijf