Follow us to receive the latest news!
Follow us to receive the latest news!
<:optin-form-placeholder>
Vegan Kerst Kroketten
Het Vegadutchie Kerstmenu is vegan, heerlijk, niet te ingewikkeld en ook geschikt voor die verstokte carnivoor in de familie. Ik deel het driegangenmenu met jullie per gang, zodat het ook per gerecht straks nog goed vindbaar is voor tijdens andere (feestelijke) gelegenheden én om de spanning lekker op te bouwen. En, trust me, de andere gangen zijn óók superlekker! Deel 2: voorgerecht. Oké gefrituurd eten mag je nooit echt gezond noemen. Maar het scheelt wel heel erg wát je in de frituur gooit. Deze kroketten zijn volledig vegan en glutenvrij gemaakt met verse biologische groenten en kokosolie, en ook in kokosolie gebakken. Wij hebben speciaal voor dit recept (en om de oliebollen van vorig jaar opnieuw te maken) een frituurpan aangeschaft en zodra je deze kroketten proeft weet je waarom dat een goed idee was! Het testpanel was zo enthousiast dat het al snel niet meer ging over de kroketten zelf, maar over waarom ik nog journalist ben en geen professionele vegan krokettenbakker wordt. De kroketten zijn niet heel moeilijk om te maken, maar het kost wel best wat tijd. Dat hoeft je niet af te schrikken, want je kunt de voorbereiding gerust in delen doen. Zo kun je bijvoorbeeld eerst de ragout maken en die rustig laten afkoelen en een dag later pas kroketten rollen. Die kun je vervolgens weer invriezen. Het is ook heel goed mogelijk om dit te doen op een drukke dag wanneer je met een kerstmenu bezig bent, zo lang je maar op tijd begint. Vegan Kerst Kroketten Ingrediënten voor 8 tot 12 kroketten of 18 tot 20 bitterballen Vulling 180 gram doperwten uit de vriezer 150 gram portobellopaddestoelen Roux 1 rode ui 120 gram kokosolie 120 gram meel naar keuze, ik gebruikte boekweitmeel maar spelt werkt ook goed 450 ml groentenbouillon 2 el gedroogde peterselie 1 el (rauwe appel)azijn 1-2 tl zout (naar smaak) 1-2 tl peper (naar smaak) 1/2 el arrowroot poeder Overig 3 el maïsmeel 3 el havermout (eventueel glutenvrije) ontgeurde kokosolie verse peterselie Snijd de ui fijn en bak de uiensnippers op laag vuur in een halve eetlepel van de kokosolie tot ze glazig zijn. Snijd ondertussen de paddenstoelen zeer fijn (eventueel in de keukenmachine). Voeg de rest van kokosolie toe aan de pan met uien en laat dit smelten en opwarmen. Roer het meel er voorzichtig doorheen tot het een dikke massa is. Warm de bouillon op in een pannetje tot het kookt. Schenk het dan voorzichtig bij de roux. Als al het vocht is opgenomen voeg je de gesneden paddenstoelen, de doperwten, de peterselie, de azijn, de arrowroot en peper en zout toe. Bak die nog een minuut of 15 mee tot het een stevige glanzende ragout is. Voeg indien nodig nog wat warm water toe, maar maak de ragout niet te dun. Haal de ragout van het vuur en laat hem helemaal afkoelen. Je kunt hem onder een doek buiten zetten of met wat meer geduld binnen houden. Iets warms in de koelkast zetten is slecht voor je koelkast. Pak twee diepe borden. Vul er een met wat water en de tweede met het maïsmeel en de havervlokken. Draai eerst stevige ballen van de ragout. Rol ze daarna plat in je handen tot ze de vorm van een kroket hebben en haal ze door de paneermix. Maak ze vervolgens een beetje nat en haal ze nog een keer door de paneermix. Leg de kroketten op een bord en dek ze af met vershoudfolie of aluminiumfolie. Laat ze nog minimaal een halfuur rusten in de koelkast, of vries ze in voor later gebruik. Ik gebruik de goedkoopste kokosolie die ik kan vinden want je hebt best veel olie nodig. Haal de gestolde olie uit de potten door ze even onder de kraan te houden en het eruit te lepelen. Verwarm de kokosolie tot 180 graden in een frituurpan (of op het fornuis, maar let op dat de olie niet verbrand) en bak bevroren kroketten in kleine porties in ongeveer 8 minuten bruin. Als je kleinere kroketten of bitterballen maakt of wanneer je kroketten niet ingevroren zijn, hoef je minder lang te frituren, ongeveer 5 minuten. Doe tot slot per persoon een klein takje verse peterselie in de frituur. Schep ze er heel voorzichtig uit en bewaar ze voor de garnering. Serveer één kroket per persoon (en bewaar de rest in de vriezer of voor mensen die heel hard smeken om een tweede kroket) op een mooi klein bordje. Gebruik de gefrituurde peterselie ter decoratie. Je kunt er bestek bij geven, maar de meeste mensen zullen dit toch met hun handen willen eten. x Sjoerd
Tine
op 17 Dec 2015Sjoerd
op 17 Dec 2015chantal
op 17 Apr 2016Jolijn
op 18 Apr 2016SW
op 17 Dec 2015Jolijn
op 17 Dec 2015SW
op 17 Dec 2015Sjoerd
op 17 Dec 2015SW
op 17 Dec 2015Claudia
op 17 Dec 2015Sjoerd
op 17 Dec 2015Akke
op 20 Dec 2015Sjoerd
op 20 Dec 2015Jolijn
op 21 Dec 2015