Vurige Zwarte Rijst met Mango
2 min. leestijd

Vurige Zwarte Rijst met Mango

zwarterijst-stickyrice-mango-vegan-kokosmelk
"Eet in ieder geval genoeg sticky rice met mango!" Dat advies kreeg ik van mijn vriendin Jorieke mee toen ik 4 jaar geleden ging backpacken in Thailand. Na een lange vlucht kwam ik 's nachts aan in Bangkok en werd ik bij het eerste het beste met neon-verlichte restaurant naar binnen gezogen: sticky rice en mango time! Even later werd me een bord voorgezet met twee bolletjes kleverige rijst met zoete mango, overgoten met dikke kokosmelk. Ik was meteen verkocht, al was het nog niet de lekkerste van de vakantie. Die at ik tijdens een kookcursus op het platteland, maar misschien was die ook wel extra lekker door de setting. We verbleven een hele dag tussen de Thaise rijstvelden in een prachtige open keuken. En met open bedoel ik écht open, dus geen ramen en muren maar alleen een dak. In de pauze deden we een dutje in onze hangmatten die aan een klein meertje tussen de bomen hingen. Take me back! Tijdens mijn vakantie in Griekenland vorig jaar herontdekte ik de zwarte rijst. We maakten er ontbijtjes mee met gehakte nootjes en vers fruit, maar nog niet met mango. Pas vorige week gaf ik voor het eerst mijn eigen draai aan de Thaise favoriet. Eeuwenlang was zwarte rijst alleen bestemd voor keizerlijke families in China, zo las ik. Dit omdat er zo veel gezondheidsvoordelen aan werden toegekend. Mensen die toch een poging waagden zich tegoed te doen aan de zwarte korrels konden zelfs de doodstraf krijgen. Qua voordelen hadden de Chinezen het in ieder geval wél bij het juiste einde. Zwarte rijst bevat veel ijzer, vezels en vitamine E, dat onder andere bijdraagt aan een gezonde stofwisseling. De rijst zit ook bomvol met anthocyanen, de rode en paarse pigmenten, die je bijvoorbeeld ook vindt in blauwe bessen, bramen, druiven en acai. Uit veel onderzoeken blijkt dat dit stofje bijdraagt aan een verlaging van het risico op kanker, hart- en vaatziekten en diabetes en aan een beter geheugen. Het valt dus te begrijpen dat de Chinezen er alles aan deden een voorraad te bemachtigen van dit verboden gewas. Genoeg reden dus om van dit verboden recept te snoepen. Niet in de laatste plaats omdat het zo ontzettend lekker is. Niet in de mango stemming? Papaja, nectarine en banaan doen het ook goed. Het originele recept met witte sticky rice is wat zoeter en kleveriger, maar deze is veel smaakvoller, gezonder en heeft een licht vurige nasmaak. Thaan hoi aroy! oftewel: eetsmakelijk! Vurige Zwarte Rijst met Mango
Voor 2 personen 1 cup zwarte rijst, liefst een nacht geweekt 200 ml kokoscrème, ik gebruik het pak van Go Tan 1 rijpe mango chilivlokken naar smaak zout Giet de geweekte rijst af en spoel hem goed om. Doe de rijst samen met 2 cups water en een flinke snuf zout in een klein pannetje en breng aan de kook. Laat zo'n 20-25 zachtjes doorkoken tot de rijst zacht is, hij blijft echter wel een bite houden. Snijd ondertussen de mango in plakjes of blokjes. Verdeel de rijst over twee kommetjes of borden, giet de kokoscrème erover of eromheen en garneer met de mango en een snuf chili. Ik hou ervan om nog wat extra zout toe te voegen, omdat dit de smaken ophaalt.
zwarterijst-stickyrice-mango-vegan-kokosmelk2
Silke
Door

Silke

op 16 Jul 2015

Jum, in Thailand hebben wij ook meer dan onze portie mango sticky rice gegeten, zó lekker! Dit ziet er ook een heel fijn receptje uit, al is mijn man niet zo voor pikant te vinden (mede door zijn zwakke maag)

Sjoerd
Door

Sjoerd

op 17 Jul 2015

Hi Silke, Je kunt de peper gerust weg laten hoor! Gr, Sjoerd

Joke
Door

Joke

op 07 Oct 2015

Hallo, ik ben erg nieuw op het gebeid van veganistisch leven. Sommige ingrediënten ken ik helemaal niet. Maar de recepten lijken me erg lekker en ook niet zo moeilijk. Maar... waar koop ik zwarte rijst en chilivlokken (ken wel de poeder)? groetjes, joke

Sonja
Door

Sonja

op 08 Oct 2015

Bij ons verkoopt de AH het volgens mij gewoon. Alleen moet je 't niet bij de rijst zoeken, maar bij het ene schap met gezonde levensmiddelen, waar vaak ook alle Zonatura staat. Diverse soorten melen, gedroogde vruchten, rijst etc.

Joke
Door

Joke

op 08 Oct 2015

Bedankt voor de tip!

Jolijn
Door

Jolijn

op 08 Oct 2015

Zwarte rijst kun je kopen bij de natuurwinkel. Weet niet of het al in de supermarkt ligt. Chilivlokken in ieder geval bij de toko!

Joke
Door

Joke

op 10 Oct 2015

Bedankt. Zwarte rijst heb ik inderdaad bij AH kunnen krijgen. Die vlokken moet ik nog even naar op zoek.

christina
Door

christina

op 05 Aug 2015

hoi, kan het ook met andere rijst, pilav bv?

Jolijn
Door

Jolijn

op 06 Aug 2015

Ik denk dat dat wel kan! Laat je me weten of het lekker is? X

Joyce
Door

Joyce

op 04 Dec 2015

Dit lijkt me heerlijk. Nu wilde ik tijdens de kerstdagen per persoon een halve pompoen vullen met een beetje zwarte rijst. Zou dat kunnen? Het lijkt me zo'n mooie kleurencombinatie maar dan moet het ook nog te eten zijn, natuurlijk. Ik hoor het graag van jullie.

Jolijn
Door

Jolijn

op 04 Dec 2015

Dat kan zeker. Je bedoelt als hoofd of nagerecht? Dit is namelijk wel een zoet gerechtje.

Reactie plaatsen

Zak dieper in je lijf