Follow us to receive the latest news!
Follow us to receive the latest news!
<:optin-form-placeholder>
De lekkerste lupineburger
Blog door Marije Vandaag laat ik je zien hoe je de lekkerste lupineburger maakt! Ik werd ingeïnspireerd toen ik afgelopen zondag over de eerste Pure Markt van dit jaar slenterde. Deze markt strijkt elke week in één van de parken in Amsterdam neer. Je vindt er verschillende kraampjes met regionale en seizoensgebonden producten, veelal verkocht door de producenten zelf. Bij bijna alle kraampjes kun je iets proeven en een praatje maken met een bevlogen boer of gepassioneerde verkoper. Een van de kraampjes is van Powerpeul, zij willen de witte lupineboon op de Nederlandse kaart zetten. De paarse lupine die in het wild voorkomt kun je niet eten. Lupine is net als de pinda lid van de vlinderbloemenfamilie. Het bevat hoogwaardige eiwitten, is rijk aan calcium, magnesium en ijzer, zit vol met voedingsvezels en bevat weinig vet. Je zou lupine kunnen kennen als ingrediënt in kant en klare vleesvervangers. Een goed initiatief, maar persoonlijk maak ik liever zelf iets met ingrediënten die ik zelf in handen heb gehad. Uit onderzoek blijkt dat witte lupine het cholesterolgehalte en de bloeddruk verlaagt en vanwege de grote hoeveelheid vezels ook nog eens de darmfunctie verbetert. In 2016 hebben drie Nederlandse biologische boeren in opdracht van Powerpeul gezaaid en zorgde het zonnige najaar voor een prachtige oogst. De smaak van lupinebonen kun je vergelijken met die van kikkererwten, een beetje nootachtig, maar niet melig, daarom kunnen ze goed verwerkt worden in broden, koekjes en salades. In Portugal maken ze ze in en eet je de zogenaamde tremoços zoals olijven bij de borrel. In Andalusië maken ze er een verfrissende witte koude soep van genaamd ajoblanco. Die maken we een andere keer. Vandaag zijn de witte lupine bonen het hoofdingrediënt van een lekkere spicy burger, bomvol eiwitten. Het recept is geïnspireerd op een van de recepten die je vindt op de website van Powerpeul. Wil je met een zakje ongekookte bonen aan de slag? Zo’n 400 gram bonen leveren je 1 hele kilo gekookte bonen op. Tel uit je winst. Je moet ze dan eerst een dagje weken in koud water met een eetlepel appelazijn, afspoelen en daarna 1,5 uur op laag vuur laten koken. De kleur verandert tijdens het koken van grauwig naar gelig en de boontjes worden mooi rond van vorm. Kook gelijk het hele pak, want je kunt de gekookte bonen prima in porties invriezen. Inmiddels zijn er ook gekookte lupine te koop, je vindt ze in potjes in glas in de natuurwinkel.
A bite of cravings
op 06 Apr 2017Speltpistolets met zuurdesem (10 stuks) – Marije bakt brood
op 25 Apr 2017Speltpistolets met zuurdesem – Marije bakt brood
op 25 Apr 2017