Zomerijsjes
tijgerijsjes stapel - Marije Pelgrum Berghuis©door Marije (Jolijn & Sjoerd zijn 2 weekjes met vakantie) Mede dankzij Jolijn, werd ik geïnspireerd om geraffineerde suiker, zuivel en die nare e-nummers helemaal te mijden. Veel ijsjes uit de supermarkt bevatten veel van die ingrediënten en dus zie je mij nooit met zo'n ijsje. Inmiddels zijn er veel lactosevrije ijsmerken op de markt en worden er op grote schaal fruitijsjes geproduceerd, maar ik vind ze te duur of ze bestaan voornamelijk uit suikerwater. Dus dacht ik, kan ik dat niet beter zelf? De zelfmaakijsjesmarkt richt zich vooral op kinderen. Kleine ijsmallen, vooral van plastics in knallende kleuren, zie vorig blog geef me een ijsje. Voor veel mensen prima, maar als grote meid lust ik best een groter ijsje. En dan het liefst van (biologisch) fruit uit het seizoen, zonder zuivel en zonder geraffineerde suiker. Met het onderstaande tijgerijsjes recept als resultaat. In het volgende blog ga ik nog stapje verder en maken we fruitijsjes zonder gebruik van plastic en in duurzame mallen. En worden de smaken nog intenser met de volgende spannende recepten: aardbei/rabarber/gember hibiscus/framboos/gember mango/passievrucht mango/kokos/vanille

Tijgerijsjes

tijgerijsjes3x - Marije Pelgrum Berghuis©Hoe ziet het lekkerste volwassen fruitijsje er uit? Fruitig en op een stokje, wel zo makkelijk om op te smikkelen en gemaakt in een goede stevige mal. De Amerikaanse mal die ik zocht vond ik na lang zoeken bij een Nederlandse online zeepwinkel (! echt waar) en ik kon aan de slag. Met deze mal maak je 10 grote ijsjes op een stokje, maar je kan ook minder vakjes vullen. Na 3 uur in de diepvries zijn ze klaar. Je bewaart ze makkelijk door de net gemaakte ijsjes in een andere diepvries bewaardoos te doen met bakpapier tussen de ijsjes. Dan kleven ze niet aan elkaar en kun je in de mal ondertussen weer nieuwe ijsjes maken. Deze tijgerijsjes kan je natuurlijk ook in elke andere mal maken die je al thuis hebt. Suiker of een andere zoetstof Bij het bereiden van ijs wordt meestal kristalsuiker, vanillesuiker, glucosestroop of suikerwater als zoetstof gebruikt. Stevia wordt tegenwoordig als gezond alternatief aangeboden. Ik ben daar niet zo'n voorstander van, omdat ik de smaak niet lekker vind en die vulstof ook niet echt ongeraffineerd. Ik ben geen voorstander van suiker. Maar de suiker in het ijs voorkomt dat zich teveel ijskristallen in het ijs vormen waardoor het ijs te hard zou worden. Omdat de suiker in de vloeistof oplost, ontstaat een dikke vloeistof die gedeeltelijk bevriest. Daardoor ontstaan kleinere ijskristallen. Hoe hoger het suikergehalte in de vloeistof, hoe zachter en zoeter het ijs. In mijn recepten voeg ik dus maar een klein beetje van zo min mogelijk geraffineerde suiker toe. En neem die ijsstukken op de koop toe. Genoeg gekletst; aan de slag. Ingrediënten voor 7 tijger- en 3 aardbeienijsjes: 250 gr gemengd rood / donker fruit / zomerfruit (diepvries fruit kan ook) 500 gr aardbeien schoongemaakt 200ml sojayoghurt of kokosmelk 4 el ongeraffineerde rietsuiker of rijststroop
  1. Pureer de aardbeien in de blender met 2 eetlepel rietsuiker en zet de aardbeien puree apart in een schaaltje, blender niet afspoelen.
  2. Zet een ander schaaltje klaar. Pureer het gemengde fruit in de blender met 1 eetlepel rietsuiker. Hou een zeef boven het tweede schaaltje en wrijf de puree erdoor, want die pitjes zakken onderin de mal en zijn niet zo lekker.
  3. In schaaltje nummer 3 roer je de yoghurt los met 1 eetlepel rietsuiker en je kan er ook wat citroensap of rasp door doen.
  4. Vul de mallen door laagjes te maken met afwisselend aardbeien, donkerfruit en yoghurt. Herhaal tot het gemengde fruit en de yoghurt op is. Doe het restant van de aardbeienpuree in de mallen die nog over zijn.
  5. Pak een stokje of de achterkant van een theelepeltje, steek in de mal met de 3 kleuren, haal een paar keer op en neer voor een gevlamd tijger effect. Haal het stokje / lepeltje er uit.
  6. Doe de deksel op de mal en steek de stokjes er door.
  7. Zet weg in de vriezer. Na 3 uur zijn de ijsjes klaar. Verwijder de deksel en hou de mal even onder de warme kraan, dan laten de ijsjes makkelijk los.
  8. Serveer op een schaal, in een glaasje of bewaar tussen bakpapier in een ander diepvries bakje in de vriezer.
Zo lust ik nog wel een ijsje... tijgerijsje in een glas - Marije Pelgrum Berghuis© Grrr Marije (alias Red Tiger)  
Ellen
Door

Ellen

op 01 Jun 2014

Dat ziet er lekker uit! Kan het geen kwaad om diepvriesfruit te gebruiken en dan terug in te vriezen ivm voedselvergiftiging?

Marije
Door

Marije

op 01 Jun 2014

Ja hoor dat kan wel, je hoeft het fruit niet te ondooien maar te pureren in de blender, dat kan ook met bevroren fruit en dan weer invriezen. Het lekkerst is natuurlijk vers fruit van het seizoen en het allerlekkerst uit eigen moestuin. Ik heb daar aardbeien staan, maar die 3 aardbeitjes die ik nu net geoogst heb waren natuurlijk niet genoeg voor de tijgerijsjes. Dus kocht ik de aardbeien en deed er bramen en gemengd doosje diepvries fruit bij. Succes met de tijgerijsjes! grtz Marije

Julie Hapjesprincess
Door

Julie Hapjesprincess

op 02 Jun 2014

Zo leuk!!! Waar haal je die vormpjes? Lijkt me super leuk om eens te maken. Gr Julie

Reactie plaatsen

Zak dieper in je lijf